x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Judecatorii mai au de invatat pentru UE

Judecatorii mai au de invatat pentru UE

29 Apr 2004   •   00:00

Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, a declarat ieri ca inca nu au fost gasiti judecatori pentru instantele specializate atat de cerute de Uniunea Europeana.

MIRUNA PASA
"Am identificat bani, cladiri, mijloace de finantare, dar cautam inca judecatorii, pentru ca este nevoie de o specializare performanta a lor", a sustinut Cristian Diaconescu. Pana la sfarsitul anului ar trebui ca in Romania sa functioneze instante specializate in cazurile cu minori si in solutionarea dosarelor comerciale. Potrivit ministrului Justitiei, problema cea mai mare in lipsa de specializare a judecatorilor este in materia falimentului si a drepturilor de autor, unde "investitorii straini asteapta ca in instantele romane sa li se aplice norma europeana", a declarat Cristian Diaconescu. Normele europene, obligatorii

In opinia ministrului Justitiei, instantele specializate ar duce la oprirea incarcarii judecatorilor cu prea multe cauze si ar aduce calitate actului de justitie, "intr-un sistem inca afectat de birocratie si cu o oarecare lipsa de respect fata de cetatean". Ministrul a afirmat ca legislatia europena trebuie aplicata continuu de judecatorii romani, pentru ca integrarea in Uniune sa se poata produce. "Nu sunt foarte sigur ca la nivelul tuturor instantelor sunt cunoscute normele comunitare, dar cred ca neaplicarea legislatiei internationale tine de nepregatire si de lipsa cunostintelor, nu de rea-vointa. De aceea, Institutul National al Magistraturii va trebui sa-si regandeasca foarte serios rolul pe care il are in pregatirea magistratilor", a declarat ministrul Justitiei Cristian Diaconescu.

×
Subiecte în articol: eveniment