x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jungla refugiatilor

Jungla refugiatilor

de Alex Nedea    |    Radu Tutuianu    |    29 Apr 2006   •   00:00

Dunarea n-a incheiat con-turile cu dezastrul. Sca-de, creste... Fiecare cen-timetru conteaza. Punctul nevralgic pare a fi acum in localitatea tulceana Os-
fotoreportaj trov. Previziunile specia-listilor de la "Apele Romane" arata ca, in urmatoarele zile, nivelul si debitul Dunarii vor fi in scadere. Cu toate acestea, oamenii trimisi in pribegie asteapta infricosati momentul cand se vor putea intoarce in casele lor.

  • Pamant proaspat pentru Manastirea (/fotoreportaj)
  • Ostrov a fost acoperit de ape, pericol la Peceneaga(/fotoreportaj)
    Click pt fotoreportaj
    GRADINITA. Copiilor sinistrati li s-a improvizat o gradinita intr-un cort. Jucariile si rechizitele oferite incearca sa le mai aline dorul de casa
    FOTOREPORTAJ de KARINA KNAPEK

    In centrul taberei de la Rast, sinistratii au biserica, dispensar, posta si gradinita de copii. Primarul si prefectul apar pe ecranele tv din toata tara si declara ca situatia e sub control. La marginea taberei insa, satenii dorm fara corturi, sub frigul si umezeala noptii.

    Intre corturile de la marginea drumului spre tabara sinistratilor de la Rast, doi batrani isi fac patul sub cerul liber. "Eu sunt Rasteanu Dinu Floarea si am 76 de ani pe muchie", spune mosul asezat pe salteaua din iarba. Aceasta e a cincea noapte de cand Florea si femeia lui mananca si dorm in aer liber. Au avut o casa, acum nu au nici macar un cort. In jurul lor, refugiatii locuiesc in corturile donate de Crucea Rosie, insa mosnegii nu au putut sa dea din coate sa primeasca un adapost. "Dupa ce a intrat apa in sat, am mai stat o saptamana in casa. La mine a venit apa, pana in gradina, dar la ziduri nu a razbit", vorbeste Ileana Rasteanu. Lunea trecuta, cand au ajuns in tabara aflata la cinci km de sat, mosnegii nu au mai primit locuri in corturi. "Nu pot sa alerg, am probleme cu picioarele", spune mosul. Nici nu a avut norocul sa dea peste el domnii de la primarie sau jandarmerie.

    PREA TARZIU. Familia Rasteanu a ramas izolata la 2 km de tabara de refugiati, din pricina celor doua scroafe pe care a apucat sa le salveze din batatura. Batranii nu le pot cara pana la corturi. Au stat o saptamana in satul inundat, au dat de mancare orataniilor. "Am salvat purcelele pe bani, am dat la rudari 500.000 de lei, sa ne ajute sa le scoatem cu masina, spune mos Rasteanu. Jandarmii ne obligau sa le lasam sa se inece." Primarul din Rast, Lucian Silisteanu, declara ca nici un camion al armatei nu e destinat incarcarii animalelor. Asa ca mosnegii au luat cu ei doua sape, o grebla, butoaie, armasarul si porcii. Ce-au crezut ei ca-i mai de pret. "Daca as putea sa ma duc acasa, parca as intineri. Sunt pasarile acolo. Barem sa le dam sa manance, ca le-am lasat fripte de sete si de foame", povesteste baba.

    LUPTA. Nu toti batranii din Rast au apucat sa ia un cort pentru a se adaposti

    CORTURI GOALE. In tabara de la Rast, aflata la o aruncatura de bat de patul Rastenilor, italienii au amplasat 15 corturi inca neocupate. "Sa ne duca acolo, dar sa-mi iau si eu purcelele de aicea. Dar cine ne ajuta sa ne mutam? Nu mai avem bani sa-i platim pe rudari, vecinii nu ne ajuta si nu-mi las purcelele. Am acasa un patul cu porumb de 20 de milioane de lei, sa-mi las si purcelele?", intreaba mosul, rosu de suparare. Primarul, care in cele din urma i-a descoperit, a gasit si cauza izolarii lor. "Nu vorbesc cu tine decat cu fiola, s-a rastit el la mos. Ai venit vreodata treaz la mine? De cate ori am trimis camioanele la poarta ta si n-ai vrut sa pleci? Acuma nu ai cort, dar te intreb - vine moara dupa sac sau sacul la moara?". Babei i se umezesc ochii: "N-am plans de copila, cat am plans pe scarile primariei, sa ne ajute sa iesim din Rast."

    REUSITA. Cei mai fericiti dintre sinistrati sunt cei care si-au salvat animalele

    SINGURI. In cele din urma, mai de gura lumii, mai de lacrimile batranilor, primarul le-a promis doua corturi, "unul pentru voi, si unul pentru animale". Dupa noptile petrecute sub plapuma, in umezeala noptilor, mos Rasteanu nu mai crede insa in vorbele autoritatilor locale. "Cand ploua ne bagam in caruta, in niste saci de plastic", spun ei, in vreme ce cartelele roz primite de la primar le tremura-n maini. Vecinii care locuiesc sub acoperisurile de panza nu vor sa auda de necazurile altora si il sustin pe primarul care le-a impartit mancare: "Bine le-ati spus cu fiola, domnu’ primar, ca asa este", ii face galerie edilului o femeie.

    GRADINITA DIN CORT
    Cei 86 de copii prescolari ai sinistratilor din tabara au de ieri o gradinita. A fost ridicata chiar pe camp si e formata din doua corturi de 5 pe 5 m. Nu au usa la intrare, dar au foarte multe jucarii. Initiativa de ridicare a unitatii prescolare apartine organizatiei World Vision, care le-a cumparat copiilor cu 170 de milioane de lei materiale didactice, pardosele, linoleum si mobilier.

    ALIMENTE RATIONALIZATE
    Sinistratii au de ieri mancarea rationalizata, iar alimentele se vor distribui numai pe baza de cartele. Autoritatile au impartit 2.400 de cartele roz, de masa. "Incercam astfel sa controlam mai bine distribuirea alimentelor. Pana acum ne trezeam cu oameni care se plangeau ca nu au primit ciorba. Cand militarii gateau ciorba suficienta. Altii luau mai mult decat le trebuia", ne-a spus subprefectul judetului Dolj, Ionel Ciubotaru. Cu ajutorul acestor cartele, autoritatile spera ca vor distribui mai eficient alimentele, astfel incat sa nu se mai ajunga la situatia de acum patru zile, cand o tona de paine a trebuit sa fie aruncata la groapa de gunoi. Mucegaise in corturile militarilor, pentru ca sinistratii ori nu stiau de existenta franzelelor, ori luasera prea multe. Prefectura da asigurari oamenilor ca deocamdata exista suficienta mancare in depozite. Iar cei care ar dori sa doneze mancare, oricum nu ar putea intra in tabara de sinistrati, accesul cu orice fel de alimente fiind interzis. Transporturile cu mancare sunt directionate acum catre depozitul de la Bailesti.

    OTRAVA
    Peste Rast vor fi aruncate pentru dezinfectie substante foarte toxice pentru om. Autoritatile va trebui astfel sa-i evacueze din comuna si pe cei care au ramas acolo. Aproximativ 100 de familii nu au parasit localitatea, intrucat casele lor nu au fost afectate. "Oamenii parca sunt legati de case", recunoaste primarul din comuna. Dezinfectia trebuia sa se faca ieri, din avion, dar operatiunea a fost impiedicata de vant. Cei din sat sunt revoltati de faptul ca apa nu e inca pompata dintre case.
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment corturi rast