x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jurnalul a dat Guvernul in judecata

Jurnalul a dat Guvernul in judecata

de Gabriela Antoniu    |    29 Mar 2006   •   00:00
Jurnalul a dat Guvernul in judecata

Jurnalul National a actionat Guver-nul in judecata in urma refuzului a-cestuia de a ne pune la dispozitie Registrul de intrare-iesire de la Pa-latul Victoria cuprinzand perioada 26 decembrie 2004-31 ianuarie 2006.

Jurnalul National a indeplinit ultimele formalitati si a actionat Guvernul in judecata in urma refuzului acestuia de a ne pune la dispozitie Registrul de intrare-iesire de la Palatul Victoria cuprinzand perioada 26 decembrie 2004-31 ianuarie 2006.

Inainte de a formula cererea de chemare a Executivului in judecata pentru incalcarea Legii 544/2001 privind accesul la informatii de interes public, Jurnalul National a facut o reclamatie administrativa care a fost adresata sefului Secretariatului General al Guvernului Mihai Alexandru Voicu si prin care a solicitat din nou punerea la dispozitie a Registrului de intrare-iesire de la Palatul Victoria cuprinzand perioada 26 decembrie 2004-31 ianuarie 2006. Prin adresa nr.20/2516/MAV din 17.03.2006, Mihai Alexandru Voicu ne-a informat ca furnizarea acestor informatii nu ar intra in atributiile Secretariatului General al Guvernului. Mai mult decat atat, cererea noastra a fost transmisa catre Serviciul de Protectie si Paza. Si aceasta chiar daca noi adresaseram aceasta cerere SGG, in calitatea sa de institutie abilitata de lege sa organizeze activitatatea desfasurata in sediul Guvernului. In plus, noi ne-am mai adresat o data SPP care ne-a comunicat sec ca informatiile solicitate nu pot fi facute publice.

MOTIVUL. Jurnalul National a decis sa se adreseze Justitiei dupa incercari esuate de a determina Guvernul sa respecte legea si sa faca public Registrul de intrare-iesire de la Palatul Victoria. Documentul solicitat ar fi facut lumina in scandalul intalnirilor de taina ale premierului Tariceanu, ministrului Justitiei, Monica Macovei si omului de afaceri Dinu Patriciu, inculpat in dosarul Rompetrol. Jurnalul National dezvaluia la 23 ianuarie intalnirea pe care Patriciu a avut-o la sediul Guvernului cu Tariceanu si cu Macovei. Presedintele Rompetrol a fost primul care a recunoscut intrevederea, sustinand ca ea s-a petrecut insa prin martie-aprilie. Contrazis de Macovei si Tariceanu, care au convenit pe luna iunie, Patriciu se mai gandeste, isi consulta agenda si se opreste si el asupra aceleiasi luni .

Click pentru a mari Click pentru a mari
AIUREALA. SGG arunca pisica in curtile altora
ACT. Cererea de chemare n judecata a Guvernului

ALTE INTALNIRI. Ulterior, Jurnalul National a revenit si a publicat datele altor intalniri pe care "tripleta" Tariceanu - Patriciu - Macovei le-a avut la Guvern: 12 aprilie 2005, 26 mai 2005, 8 septembrie 2005, 3 octombrie 2005. Majoritatea acestor date au un element comun: in preajma lor, daca nu in aceeasi zi, a avut loc si cate o vizita a lui Dinu Patriciu la Parchet pentru a fi audiat. Cei trei au negat participarea la aceste intalniri.

Ca urmare, registrul de intrare-iesire de la Palatul Victoria e singurul care poate dovedi cine minte in acest caz. Mai mult, registrul poate lamuri daca a existat sau nu un amestec al Executivului in actul de justitie, avand in vedere relatiile vechi de prietenie dintre premierul Tariceanu si Dinu Patriciu.

SUSTINERE
Demersurile Jurnalului au fost sustinute de Clubul Roman de Presa (CRP), Agentia de Monitorizare a Presei-Academia Catavencu si deputatul PNL, Mona Musca, unul din initiatorii Legii 544/2001. Astfel, CRP, luand in discutie materialele publicate de Jurnalul National privind intalnirile Tariceanu - Patriciu - Macovei, a cerut public "institutiilor mentionate sa acorde de urgenta accesul intregii prese la registrele amintite. Activitatile la care fac referire aceste documente sunt activitati care trebuie sa se desfasoare deschis si care trebuie sa demonstreze activitatea Guvernului in beneficiul cetatenilor". Ulterior, si Agentia de Monitorizare a Presei a solicitat public Guvernului, SGG si SPP sa respecte Legea accesului la informatiile de interes public si sa puna la dispozitia publicului informatiile solicitate de Jurnalul National. "Lista celor care au intrat si iesit din Guvern nu intra in categoria datelor personale. Daca sunt incrise numarul si seria buletinului, acestea pot fi foarte simplu sterse. Nu seria de buletin conteaza, ci numele celor care au intrat si au iesit dintr-o institutie publica. Numele lor, data la care s-au aflat in Guvern si locul in care au mers trebuie sa fie publice", a declarat Mona Musca. Ea a sfatuit Jurnalul National sa insiste cu aceasta cerere, pentru ca este justificata. Pentru Mona Musca, refuzul SPP nu este deloc convingator.

SFATURI
In tarile din sud-estul Europei exista legi privind accesul publicului la informatii publice, dar aplicarea lor este inca impiedicata de ramasitele mentalitatilor comuniste. Este una din concluziile care s-au desprins luni la simpozionul international "Transparenta puterii - puterea cetateanului" organizat de Institutul Goethe din Bucuresti. In cazul Romaniei situatia nu s-a imbunatatit prea mult fata de primii ani de dupa 1989. Desi in 2001 a fost adoptata Legea 544 privind accesul publicului la informatii de interes public institutiile statului printre care Guvernul, Senatul, continua sa aiba un comportament "tipic statului totalitarist". Prezent la dezbateri, Ivan Cicak, presedintele Asociatiei jurnalistilor din Croatia si-a sfatuit colegii romani ca de fiecare data cand nu primesc in timpul stabilit de lege informatii de interes public, pe care le solicita de la Guvern, sa-l dea in judecata unde sigur vor avea castig de cauza. Ceea ce a facut si Jurnalul National. (Dana Piciu)
×