Natura face parte din viaţa noastră. Chiar dacă ne construim locuinţe care ne izolează fizic de natură, legătura cu ea este indispensabilă şi se manifestă permanent prin încercarea noastră de a avea ferestre cât mai mari şi terase deschise către grădini frumos amenajate.
Natura face parte din viaţa noastră. Chiar dacă ne construim locuinţe care ne izolează fizic de natură, legătura cu ea este indispensabilă şi se manifestă permanent prin încercarea noastră de a avea ferestre cât mai mari şi terase deschise către grădini frumos amenajate.
Dar pentru că nu toţi ne permitem o casă pe pământ şi pentru că perioada rece ne privează de bucuriile oferite de frumuseţea naturii, propunerea evidentă de anul acesta a designerilor este decorarea interioarelor cu flori naturale, indiferent de dimensiunea, stilul casei şi perioada anului în care ne aflăm.
Soluţii moderne
Deşi nu au lipsit niciodată din decorarea locuinţei, acum florile vor avea un rol special, vor capta atenţia şi vor fi nota definitorie a interioarelor.
Designul realizat prin decorare cu flori naturale este acum diferit de ceea ce întâlnim într-o locuinţă în mod obişnuit, unde de cele mai multe ori plantele sunt păstrate în glastre, ghivece sau, trecător, în vază. În încercarea eliminării inconvenientelor create de metodele clasice de păstrare a florilor naturale, specialiştii au găsit o formulă ingenioasă de a păstra plantele mereu înflorite. Pentru aceasta, ele se păstrează acum în eprubete cu substanţe speciale care să le asigure o viaţă cât mai lungă. Astfel, plantele se dispun în cele mai neobişnuite moduri, dar mereu înflorite.
Flori şi stiluri
Interiorul contemporan modern cere o abordare deosebită. Simplu, curat, cu forme şi suprafeţe netede, el caută latura excentrică a naturalului. Acest stil creează decoruri originale, folosind cu precădere florile exotice (orhidee, cale, ibiscus). Aici, cea mai utilizată tendinţă în materie de decorare florală este cromatica monocromă, dar şi compoziţia monobotanică, cu un singur tip de floare pentru toată locuinţa. Astfel se realizează o legătură în decoraţia întregului spaţiu, o linie simplă şi rafinată. Pentru a sublinia şi mai mult linia geometrică şi dramatismul stilului, pot fi dispuse şi în vaze din geam mat, vase metalice sau oţel inoxidabil.
Culoare şi parfum
Dacă locuinţa este în stil tradiţional, atunci o stropitoare veche, un vas de lut sau de lemn adânc, asemănător unui butoi, pot realiza un efect poetic şi rustic. Dacă mobilierul este de factură clasică, cere recipinte pentru flori din cristal, argint, porţelan şi alamă. Trandafiri, gladiole, garoafe şi liliac sunt sugestii de flori care se potrivesc acestui tip de interior. Dacă stilul victorian este caracterizat de romantism şi delicateţe, culorile în care se încadrează decoraţia naturală sunt cele pastel, ton-pe-ton şi satinate. Ca sugestie de elemente specifice sunt recomandate lavanda, freziile, trandafirii, gardeniile în diferite culori: caisă coaptă, roz, galben şi mov.
Locuinţele libere, care nu au abordat nici un stil în mod particular, pot utiliza flori în buchete dispuse în coşuri ornamentale, vaze din ceramică şi sticlă, putând utiliza toată gama cromatică şi stilistică a cadrului natural, de la floarea-soarelui, margarete, hidrangea până la lalele şi iederă.
Sub orice formă se prezintă, aranjamentele florale sunt considerate un accesoriu chic, care oferă prospeţime şi stil, eliberând energie pozitivă prin culoare şi parfum.
Unde găsim?
O florărie sau o pepinieră care se respectă va avea întotdeuna angajaţi pregătiţi profesional să acorde sfaturi despre plantele existente în magazinul lor. Aceştia vă vor recomanda ce tipuri de flori se potrivesc pentru apartament, ce nevoi au, preţuri şi accesori: lumină permanentă, îngraşăminte speciale, cât spaţiu vor ocupa pe tremen lung, cât timp trăiesc, dacă polenul acestora va avea efect alergic asupra familiei dumneavoastră etc.
Tradiţie străveche
În Japonia, această artă a decorării prin aranjamente florale este cunoscută sub numele de ikebană. Aceasta este o tradiţie care s-a făcut cunoscută în întreaga lume. Nu ţine doar de ţinutul nipon, ci poate fi acum învăţată şi realizată în orice colţ al lumii de către persoane care doresc să îşi exprime astfel sentimentele, să se relaxeze sau să impresioneze la o masă festivă prin decoraţiuni perfecte.
• Citiţi şi celelalte articole din Jurnalul Casei