• Târgul Maison&Objet de la Paris
La începutul săptămânii trecute, respectiv marţi, 29 ianuarie, s-a încheiat la Paris deja tradiţionalul târg Maison&Objet. Manifestarea oferă, în fiecare an, în primul rând informaţie, să-i spunem decorativă, privind amenajarea interioarelor noastre.
• Târgul Maison&Objet de la Paris
La începutul săptămânii trecute, respectiv marţi, 29 ianuarie, s-a încheiat la Paris deja tradiţionalul târg Maison&Objet. Manifestarea oferă, în fiecare an, în primul rând informaţie, să-i spunem decorativă, privind amenajarea interioarelor noastre. Când spunem decorativă facem referire la faptul că în cadrul său sunt prezentate cu predilecţie produse precum materiale destinate tapisării canapelelor, fotoliilor, scaunelor sau oricăror suprafeţe de mobilier, materiale pentru confecţionarea perdelelor, a draperiilor, a feţelor de masă, a cuverturilor pentru pat, a pernelor decorative etc., obiecte ornamentale dedicate atât spaţiului interior, cât şi celui exterior al unei case etc. O privire de ansamblu poate spune că, pe lângă trei mari orientări ce se fac remarcate de ceva vreme încoace pe scena designului ambiental, anume reciclabilitatea, atitudinea zen-minimalistă şi aşa-numitul stil “bling-bling” (titulatură folosită pentru a desemna acel stil foarte încărcat şi accesorizat la maximum cu pietre strălucitoare, materiale sclipitoare etc.), alte câteva au fost de remarcat.
Natura în casă
Anume o predilecţie pentru lemnul natural, pentru “lemnul natur” chiar, prelucrat foarte puţin sau deloc. Sculpturile pentru interioare sau pentru spaţiile publice cioplite în lemn au fost nişte propuneri speciale.
Pentru că tot suntem la lemnul natural amintim despre o utilizare neconvenţională a sa, respectiv folosirea acestuia în cadrul zonei de baie, ca materie primă pentru confecţionarea cui credeţi… a căzii. Se pare că, potrivit “mitului fructului interzis”, folosirea lemnului acolo unde caracteristicile sale naturale nu îl recomandă a constituit o piatră de încercare pentru designerii de produs. Această tendinţă de a folosi lemnul natural brut în amenajările de interior poate fi concluzionată ca o încercare de aducere a exteriorului, a naturii în interior.
Imprimeuri, mătase, high tech
Mătasea avea acel aer de opulenţă senzuală, creionată prin culoare, dar şi prin structura vaporoasă şi luxoasă a materialului. Imprimeurile florale, dungile multicolore sau imprimeurile cu stele, motivele geometrice (cercuri, linii frânte) specifice anilor ’70 au fost prezenţe care cu siguranţă au atras cel puţin atenţia, graţie coloritului tare.
Ţesăturile având un look “high-tech” sunt alte lucruri noi scoase la iveală aici. Când spunem “look high tech” facem referire la faptul că au acele nuanţe metalice şi, în ciuda aspectului aparent diafan precum cel al voalului, la atingerea lor ai acea senzaţie de material apretat şi băţos. Principiul funcţionalităţii sporite a prins şi pe acest segment. Şi, pentru că atunci când este vorba despre perdele sau draperii, ceea ce contează enorm este aspectul, au fost concepute materiale având două feţe, ce pot da tonul a două amenajări diferite. Pentru o impresie mai bine conturată privind ţesăturile pentru interioare, puteţi accesa site-ul www.fischbacher.ch, secţiunea interior fabrics/collections.
Decor cu flori
Foarte atractive în cadrul târgului, şi cel puţin pentru noi au reprezentat o noutate, au fost standurile ce prezentau obiecte decorative având ca element central florile naturale. În afară de mirosul extrem de plăcut, pentru că florile folosite erau zambilele sau trandafirii, apariţia vizuală este mai mult decât încântătoare. Am descoperit aici, de exemplu, cât de bine poate să arate un perete decorat de sus până jos cu flori naturale sau cât de expresiv este un tablou având pe post de subiect florile naturale. În principiu, acest concept are nevoie de următoarele două ingrediente principale: recipientele pentru flori şi stativele care le susţin, acestea două alăturate într-un, să-i spunem, ansamblu decorativ. Pentru a vă edifica asupra acestui concept puteţi accesa siteul www.serax.com, secţiunea foto gallery/design for florists. În unul dintre numerele noastre viitoare îl vom aborda şi noi pe larg.
Restul, pe scurt...
Dacă producătorul Minicooperului şi-a dat frâu liber imaginaţiei şi a conceput un model de Mini îmbrăcat numai în piele de văcuţe de Normandia, de ce nu s-ar întâmpla la fel şi în sectorul amenajărilor de interior? Am descoperit aici un model de cadă pentru baie “primenită” astfel. Sau un altul îmbrăcat pe de-a-ntregul în mozaic. Că tot veni vorba despre mozaic, cei de la Sicis s-au întrecut pe sine de data asta, prezentând unele acoperiri cu mozaic adevărate opere de artă (www.sicis.it). Tot la ei am remarcat şi admirat oglinzile de diferite forme, având rame îmbrăcate în mozaic. O idee mai mult sau mai puţin nouă, însă de mare efect. Altfel, şeminee înglobate în corpurile de mobilier (prezentate şi în numerele noastre trecute), ghivece şi mobilier pentru exterior de dimensiuni exagerate sau XXL, cum sunt numite în domeniu, decoraţiuni de inspiraţie barocă, africană, asiatică (motivul florilor de cireş a fost bine exploatat) sunt alte constante ale târgului.
Citiţi şi celelalte articole din Jurnalul Casei