A căzut prost – în zi de duminică – Anul Nou în 1989. Zilele lui libere nu sunt decât două – duminică şi luni. Românii îşi revin după petrecere. Radioul şi televiziunea preiau în program normal ştirile de "deschidere" – mesajul lui Ceauşescu pentru Noul An, angajamentele oamenilor muncii, ziua naţională a Cubei şi Sudanului, aniversarea revoluţiei palestiniene. Nimic public despre urgenţele salvării chemate de petrecăreţi, beţii ori scandaluri.
Oficial, România sărbătoreşte intrarea în noul an în deplină ordine şi disciplină. Se fac planuri de viitor, defalcate după programul partidului, iar în plan personal oamenii muncii îşi "programează" copii şi nepoţi.
Efect de "urări revoluţionare"
Cine nu a ascultat "urările revoluţionare" adresate de Ceauşescu la "cumpăna dintre ei" le aude reluate pe tot parcursul zilei de televiziune şi radio. "Tovarăşii şi prietenii" află că, "pe baza realizărilor" de până acum, "privim cu încredere deplină în realizarea programelor de dezvoltare economico-socială, în victoria socialismului şi comunismului în patria noastră".
"Succese şi mai mari în viaţa şi munca ţării şi oamenilor ei" e lozinca lansată de reporteri cu mult înainte de-a fi apărut ziarul. Căci "sarcinile de muncă" sunt transmise "de sus", de la vlădică până la opincă în toate domeniile.
Magul de la Răsărit
Mesaje de Anul Nou au transmis şi ceilalţi conducători ai lumii. Radioul le prezintă sintetic în prima zi a anului, consacrându-le tuturor, laolaltă, aproape aceeaşi durată ca şi mesajului transmis de Ceauşescu. Ca de fiecare dată, ordonarea mesajelor străine începe cu Moscova. "Cu prilejul Anului Nou, Mihail Gorbaciov, secretar general al CC al PCUS, a adresat poporului sovietic un mesaj în care a pus în evidenţă rezultatele cu care s-a încheiat anul 1988 în Uniunea Sovietică", se spune în deschiderea ştirii. "Împreună cu ţările socialiste, cu celelalte popoare ale lumii – îl citează crainicul pe Gorbaciov fără a şti că face un anunţ profetic –, vom acţiona pentru ca omenirea să nu mai fie marcată de «război rece», să păşească într-o nouă perioadă, o perioadă în care resursele materiale şi intelectuale să fie canalizate în întregime în folosul păcii, colaborării şi propăşirii omenirii".
Foc continuu
Nu toţi se odihnesc însă în cele două zile declarate libere la nivel naţional. Schimburile de lucru din unităţile zise cu "foc continuu" sunt "la datorie". După spaţiul ce le este acordat, ştirile şi reportajele zilei te lasă să înţelegi c-au fost mai mulţi şi mai importanţi aceştia decât românii care-au petrecut cea mai însemnată sărbătoare a anului. Primii "eroi la locul de muncă" sunt energeticienii. Căci problema consumului şi deficitului energetic e şi prima grijă zilnică a secretarului general. "Disciplină şi ordine desăvârşite, se relatează despre angajaţii de la Hidrocentrala Porţile de Fier. Cele 14 hidroagregate din cele două centrale electrice au funcţionat ireproşabil, la întreaga capacitate. Pentru a 4-a oară consecutiv primind înaltul titlu de Erou al Muncii Socialiste, colectivul întreprinderii electrocentrale Porţile de Fier a încheiat cel de-al treilea an al cincinalului cu un bilanţ de remarcabile realizări. Eroii muncii au înţeles în mod comunist răspunderea încredinţată. În sălile turbinelor, la pupitrele de comandă, în locurile de unde se dirijează navigaţia prin cele două mari ecluze şi atâtea «puncte fierbinţi» ale muncii şi dăruirii comuniste a fost un singur şi frumos răspuns «prezenţi la datorie»".
Doctori, chelneri şi coafeze
De Sărbători "au răspuns prezent la datorie" toţi miliţienii, chelnerii şi securiştii. Şi personalul medical. Cu excepţia faptului că aduc pe lume copii, ajutând la îndeplinirea sarcinilor democratice ale partidului, nici despre doctori presa nu scrie nimic. În primul rând, deoarece sunt asociaţi cu boala, iar "Tovarăşa" (cu excepţia "Tovarăşului") nu suportă în apropiere vreun alt bolnav. În al doilea rând, pentru că sunt necinstiţi – iau "mită", după cum spun scrisorile oamenilor muncii. Chiar şi cei de la Spitalul lor, Elias. Acestea erau concluziile de demult ale "Tovarăşului". Când cu răzvrătirea minerilor din Valea Jiului, în ’77, ancheta comandată de partid Securităţii scosese la iveală că nu pe "partid" aveau minerii ura, ci pe medici. Spusese Ceauşescu atunci, în CPEx-ul "lărgit" cu participarea primilor-secretari de judeţ: "Au mai rămas medicii şi chelnerii care pot să facă afaceri, pentru că în rest – la textile, la carne – nu se mai poate face. Şi coafezele la fel. (...) Nu se poate aşa. Aceasta înseamnă, în fond, că ei se îmbogăţesc pe seama muncitorilor şi nu putem admite acest lucru".
Citește pe Antena3.ro