x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La Megeve - Schi cu familia Rothschild

La Megeve - Schi cu familia Rothschild

de Cornelia Preda    |    04 Feb 2007   •   00:00

Am asteptat zile in sir zapada. Abia noaptea trecuta a nins. Astazi, toa-ta ziua, noi si orasul am fost invaluiti de sclipici.Asa este iarna la Megeve.

Ninsori pline cu dragoste

MEGEVE - Povestile celei mai populare statiuni de schi

Am asteptat zile in sir zapada. Abia noaptea trecuta a nins. Astazi, toata ziua, noi si orasul am fost invaluiti de sclipici. Asa este iarna la Megeve.

Sunt numai zile cu argint peste brazii inalti, acoperiti de zapada si peste vilele superbe din lemn construite la poalele Muntelui Arbois, zis si Muntele familiei Rothschild. Mont Blanc-ul parca generos isi ascunde, din cand in cand, maretia in nori, lasand loc si pentru istoria Megeve-ului.

In anii ’30, tanara Noemie, baroneasa de Rothschild, obisnuia sa schieze in Elvetia, in statiunea la mare moda pe vremea aceea - Saint Moritz . Foarte indragostita de natura, dar satula sa bata drumul din Franta in Elvetia, cu monitorul personal de schi, a devenit un pic geloasa pe succesul statiunii elvetiene. Si i-a venit nastrusnica idee sa construiasca un asemenea loc in Franta, pe unul din domeniile familiei.

AMINTIRI. Cunoscandu-l pe cel care se ocupa de organizarea tuturor evenimentelor la Saint Moritz (respectiv Francois Parodi, fost campion de schi), Noemie de Rotchild i-a propus acestuia sa o ajute sa construiasca un Saint Moritz francez pe Muntele Arbois, la Megeve. Asa a aparut cea mai cunoscuta si populara statiune de schi din Franta.

Si astazi "megevenii" isi amintesc de Baroana de Rothschild, care a fost numita si cetatean de onoare al orasului. In Alpi sunt sute de mii de kilometri de domenii "schiabile", dar la Megeve hotelurile, cluburile de noapte au toate povestea lor. In anii ’40- ’50, toata lumea buna si-a construit chaleturi (case din lemn) in vecinatatea marelui designer Hubert Givenchy, aproape de vila domnului Peugeot sau langa Jean Rosenthal. Si, in fiecare iarna, vedetele nu intarziau sa-si faca simtita prezenta. In baruri, iubitorii de jazz o puteau asculta seara de seara pe Nina Simone, o puteau vedea pe Brigitte Bardot insotita de Sacha Diestel sau le admirau pe Sophia Loren si pe Romy Schneider. Aventurile, povestile de dragoste sau casatoriile celebre se nasteau una dupa alta la Megeve….

INTALNIREA. In noaptea de 31 decembrie 1956, Edmond de Rothschild, fiul lui Noemie, sarbatorea alaturi de prieteni venirea Noului An intr-o discoteca din Megeve, cand o batrana l-a rugat sa o lase sa-i ghiceasca in palma. Destul de neincrezator, dar amuzat, i-a intins mana si, cand aceasta l-a anuntat ca in noaptea respectiva o va intalni pe femeia vietii lui, Baronul Edmond s-a distrat copios: "Femeia vietii mele este cea mai frumoasa femeie din lume, deci, cu siguranta, nu este aici", i-a spus el razand ghicitoarei. Insa dupa doar trei saptamani chiar a intalnit-o. La o cina. Nadine, pe vremea aceea actrita, avea sa afle acest lucru peste trei zile, cand baronul a cerut-o in casatorie.

Nadine de Rothschild este si acum femeia vietii lui. Iar ea declara intr-una din cartile sale, publicata de curand, ca in momentul in care s-a indragostit de Edmond s-a legat iremediabil si de Megeve. In salonul Hotelului "Chalet de Mont d’Arbois", fotografiile celor doi sunt dovada casniciei lor fericite, care tine de peste 40 de ani.

In acest hotel, care (v-ati dat seama probabil) este tot proprietatea familiei Rothschild, zilele curg cu acel aer linistit pe care il confera cateodata doar Traditia si bunul-gust.

POVESTIOARA. In timpul zilei, o masina de la hotel te duce si te aduce de la partie si la ora cinci oaspetii se strang in salon, langa semineu. Isi servesc ceaiul sau ciocolata calda. Am aflat si povestioara acestui loc minunat.

In 1963, baronul Edmond a vrut sa improspateze putin Megeve-ul, sa-i dea un aer festiv, si a lansat ideea nemaipomenita de a da o petrecere care va dura 100 de ore pentru 100 de invitati. S-au reamenajat apartamentele, chiar hotelurile. Pregatirile au durat cateva luni, fiindca invitatii erau deosebiti. Multe capete incoronate, politicieni si vedete de cinema soseau la Megeve. Lista era lunga, dar Nadine de Rothschild isi aminteste de cateva nume: Printesa Ghislaine de Poligniac, Printul si Printesa Napoleon, Ducele si Ducesa de Orleans , Ducesa de Rochefoucauld, ministrul Andre Bethencourt, Sophia Loren, Romy Schneider… etc. In ultimele zile, Edmond a realizat ca nu avea un apartament demn pentru a gazdui familia Rockefeller. Si asa a cumparat actualul "Chalet de Mont d’Arbois" de la Printesa de Bourbon-Parma si l-a amenajat pentru prietenii sai americani.

Da, la Megeve locurile s-au ridicat la initiativa unei familii ai caror membri sunt uniti prin simtul creativ, nevoia de frumos, extravaganta si prin iubire. Poate de aceea la Megeve auzi tot felul de povesti cu printi si printese sau cu baroni si baronese.

Rustic elegant

Chalet-ul, o vila din lemn cu 29 de camere, face parte si din reteaua hoteliera "Relais Chateau" si este decorat cu un bun-gust de neimaginat. Cu exceptia salonului, unde peretii sunt vopsiti cu alb, totul este din lemn si de aceea, la prima vedere, locul are un aer rustic. Insa covoarele manuale, tablourile, ascensorul vechi pictat, blanurile naturale cu care sunt acoperite canapelele si biblioteca ce cuprinde toti clasicii aduc rusticului acea nota de eleganta intalnita in casele de vanatoare sau de vacanta ale celor cu sange albastru.
×
Subiecte în articol: megeve rothschild