ATENŢIE! ● Cine se căsătoreşte în ex-capitala culturală trebuie să păzească o listă
Ca să-şi programeze o oră convenabilă pentru oficierea căsătoriei
într-o zi de sîmbătă, sibienii se întîlnesc în faţa Primăriei cu patru
zile înainte de momentul depunerii dosarului şi nu mai pleacă de acolo
pînă nu şi-l văd depus. Patru zile şi patru nopţi se doarme cu schimbul
în maşină, se stă pe bănci, se păzeşte uşa Primăriei şi se fac liste cu
programări.
ATENŢIE! ● Cine se căsătoreşte în ex-capitala culturală trebuie să păzească o listă
Ca să-şi programeze o oră convenabilă pentru oficierea căsătoriei într-o zi de sîmbătă, sibienii se întîlnesc în faţa Primăriei cu patru zile înainte de momentul depunerii dosarului şi nu mai pleacă de acolo pînă nu şi-l văd depus. Patru zile şi patru nopţi se doarme cu schimbul în maşină, se stă pe bănci, se păzeşte uşa Primăriei şi se fac liste cu programări.
De cîţiva ani, ca să te iei cu acte într-o zi de sîmbătă în Sibiu, e musai să păzeşti patru zile uşile Primăriei. Chestiunea a devenit tradiţie. Cine vrea să se căsătorească civil sîmbăta dimineaţa trebuie să facă penitenţă pe bănci, afară, de joi pînă luni dimineaţa, cînd se înregistrează dosarele. Cine nu vrea, nici măritiş nu pupă. Fiindcă în Sibiu nunţile încep ziua, la ora 14:00, ca să ajungi să-ţi primeşti în timp util nuntaşii la restaurant, trebuie, evident, ca dimineaţa să rezolvi urgent problema cetăţenească în faţa ofiţerului de Stare Civilă şi cea spirituală în faţa Celui de Sus. Totul ar merge brici dacă în aceeaşi zi nu s-ar mai găsi alte cîteva zeci de cupluri care vor să facă acelaşi traseu pe care tu tocmai l-ai terminat. Şi cum Cel de Sus, generos prin definiţie, le-a dat sibienilor mai multe Case ale Domnului, să-şi pună pirostriile şi 40 o dată, dacă aşa vor ei, problema apare la cel de jos, la cei răspunzători de Casa Căsătoriilor, care au pus la dispoziţia cetăţenilor doar o sală de protocol unde să se pupe înlăcrimaţi imediat după sentinţa definitivă şi executorie "da, îl iau/ o iau". Consecinţele? Fluidizare ciuciu şi ambuteiaje la greu. Soluţia? Soluţia ar putea veni din partea unui astrolog – musai ziua pentru oficierea căsătoriilor să fie guvernată de Casa Prieteniei. Altminteri, e dezastru. Sîmbătă dimineaţa, se stă la coadă pe scările Primăriei cu aceeaşi dîrzenie cu care se sta la pîine în comunism. Cu mici diferenţe însă. Movul de Genţiana din capul femeilor a fost înlocuit de un roşu aprins, iar plasa din mîini – de trei, cinci sau şapte flori. Coada pentru măritiş începe însă, după cum vă spuneam, cu multe zile în urmă, în momentul în care te pregăteşti să-ţi depui la Primărie dosarul. E-he-he, nu-i de ici-colo să te măriţi!
LA PAZĂ. Ca să prindă o programare cît mai convenabilă pentru sîmbătă dimineaţa în faţa ofiţerului de Stare Civilă sau pentru a prinde măcar o programare, cuplurile de sibieni se întîlnesc cu cîteva zile înainte de lunea în care se depun dosarele, se organizează între ei şi întocmesc o listă neoficială pe care sînt trecute numele celor care aspiră la căsătorie, ora şi data la care au ajuns în faţa Primăriei şi de la care se începe straja şi ora la care doresc să fie cununaţi civil. Această listă se face în dublu exemplar. Prima este expusă la vizierul din Primărie, ca s-o vadă angajaţii, iar cea de-a doua stă la ei, pe bănci, afară. Ca să nu apară vreo nelămurire, pe lista din Primărie scrie cu litere de-o şchioapă: "Pentru a doua listă, afară, pe bănci!". Iar circuitul listei în Primărie este următorul: luni dimineaţă, angajaţii Primăriei iau lista de la avizier, o cercetează şi o compară cu cea de afară, de pe bănci, şi dacă nu se găseşte nici un cuplu intrus, foaia are prioritate la programarea cununiilor pentru sîmbătă dimineaţa. Cine se trezeşte cu noaptea în cap luni şi fuge repede la Primărie, fiindcă vrea să se însoare, dar nu se regăseşte pe listă, mai exact, cine vrea să se însoare, dar n-a făcut de pază cîteva zile şi nopţi pe bănci, afară, nu este programat pentru ziua de sîmbătă. Testul răbdării este cel care pune rînduială printre sibieni. Cine a avut răbdare se însoară. Cine nu, nu.
AFARĂ, PE BĂNCI. "Mie mi-a zis nepotul cînd a auzit de nuntă. Atenţie! Trebuie să păziţi cîteva zile Primăria. Cei de la Primărie ţin cont de listă", spune o viitoare soacră mare, încremenită pe bănci, afară, lîngă o revistă de integrame, o pungă de seminţe şi o sticlă cu apă. Şi păziţi lista de joi? Azi e sîmbătă, nu vi s-a urît? "Păi, ce să facem? Asta e... dacă vor să se căsătorească..." Şi ce-aţi făcut toată ziua? "Am numărat nunţile, 18 au fost azi."
Un alt viitor socru e mai revoltat: "Eu, cînd am auzit că trebuie să păzim Primăria, am izbucnit în rîs. Cum aşa ceva? Am mai fost şi capitală culturală. Am vrut să merg în audienţă la primar. Ce-i prostia asta? Chiar nu se poate găsi o soluţie?". Soluţia ar fi să facă o casă a căsătoriilor mai mare, cu mai multe săli de protocol, să nu se mai aştepte 15-20 de minute pînă cînd cuplul de dinainte termină cu ciocnitul paharelor şi urarea tradiţionalului "La mulţi ani, cu sănătate, să vă dea Domnul tot ce doriţi, zile senine şi fericire, la mulţi ani, să trăiţi!", că oficirea în sine durează puţin, tradiţionalul "La mulţi ani, cu sănătate, să vă dea Domnul tot ce doriţi, zile senine şi fericire, la mulţi ani, să trăiţi!" durează mai mult, şi atunci totul ar merge mai repede, îi răspund. "Păi, vedeţi, soluţii există!"
Apoi se plîng că trebuie să păzească lista şi noaptea, întrucît Primăria împarte sediul cu poliţia comunitară şi oricine poate intra în clădire s-o modifice mojiceşte. Prietena unui cuplu povesteşte că şi acum doi ani, cînd s-a măritat ea, era tradiţia de-a face pe străjerul în faţa clădirii. "Nu ştiu cum, dar se află de asta în momentul în care spui că vrei să te măriţi. Un prieten, un cunoscut îţi atrage atenţia. Vezi că trebuie să păzeşti lista!"
Sîmbăta trecută, stăteau pe băncile din faţa Primăriei vreo zece persoane, adică reprezentantul fiecărui cuplu. Cînd pica vreunul de somn, cineva din familie venea şi-l schimba. Nici o clipă băncile din faţa Primăriei nu au rămas goale.
Primăria declară
"Au fost luni intense pentru Serviciul de Stare Civilă. Motivul care duce la aglomeraţia la ghişeele de depunere a dosarelor pentru oficierea căsătoriei civile este dorinţa tinerelor perechi de a fi programate sîmbăta între orele 10:30 şi 12:30, pentru a putea ajunge astfel la recepţie. Posibilitatea oficierii a două sau mai multe căsătorii simultan nu poate fi pusă în practică, deoarece, conform legii, registrul în care se notează căsătoriile este un document care trebuie să existe într-un singur exemplar. Municipalitatea analizează în prezent posibilitatea de a amenaja mai multe săli de protocol, pentru a putea astfel scurta timpii de aşteptare între două oficieri".