x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cumpărături vitale în estul Europei: Arme americane

Cumpărături vitale în estul Europei: Arme americane

de Adrian Stoica    |    09 Feb 2023   •   08:00
Cumpărături vitale în estul  Europei: Arme americane

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare a sistemului de rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) pentru Polonia.

Valoarea contractului, care are nevoie de aprobarea Congresului american fiind vorba despre o vânzare externă, este estimat la 10 miliarde de dolari. Polonia și-a anunțat pentru prima dată intenția de a achiziționa noul sistem HIMARS în mai 2022, pe fondul suplimentării achizițiilor militare.

Sistemul HIMARS, împreună cu alte sisteme de rachete, a devenit o marfă căutată după invazia Rusiei în Ucraina, când Kievul le-a folosit cu un efect devastator. Deși i-a dat acest sistem, Washingtonul a fost însă reticent să-i furnizeze și rachetele ATACMS,  cele cu rază lungă de acțiune, din cauza temerilor că ar putea fi folosite pentru a lovi teritoriul rus,  escaladând astfel conflictul. Pentru Polonia, se pare că nu există această reticență, scrie publicația electronică americană breakingdefense.com. 

Potrivit notificării Agenţiei  de Cooperare pentru Apărare şi Securitate a SUA (Defence Security Cooperation Agency - DSCA) către Congres cu privire la această posibilă vânzare, contractul prevede furnizarea a  18 lansatoare M142 HIMARS și a 45 de sisteme de rachete ATACMS. De asemenea, sunt incluse mai multe sisteme de lansare multiplă a rachetelor, fără însă a se preciza când vor începe livrările. „Vânzarea propusă va îmbunătăți obiectivele militare ale Poloniei de a-și actualiza capacitatea de apărare, în același timp sporind și mai mult interoperabilitatea cu Statele Unite și alți aliați”, afirmă DSCA, referindu-se la armele produse de gigantul Lockheed Martin. Polonia deține și sistemul de rachete Patriot. 

 

De când a început conflictul din Ucraina, Varșovia a cumpărat elicoptere de atac AH-64 Apache, a achiziționat tancuri, obuziere și avioane din Coreea de Sud, a cumpărat și închiriat drone americane MQ-9 Reapers.

 

Polonia s-a dotat și cu sistemul sud-coreean de rachete

 

Polonia a fost de acord anul trecut să achiziționeze 212 obuziere K9A1 de fabricație sud-coreeană. Împreună cu muniția, antrenamentul și logistica, contractul s-a ridicat la  11,4 miliarde PLN (2,32 miliarde dolari), livrările urmând să aibă loc până în 2026. Poate mai interesant este că polonezii au semnat un acord în octombrie cu Coreea de Sud pentru 288 de unități K239 Chunmoo K-MLRS (sistemul coreean de lansare multiplă de rachete), mai scris publicația breakingdefense.com.  Ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a legat decizia de a cumpăra acest sistem sud-coreean de incapacitatea de a achiziționa mai multe sisteme HIMARS. „În 2019, a fost semnat un acord cu Statele Unite pentru achiziționarea HIMARS pentru forțele armate poloneze. Livrarea acestui echipament este programată pentru anul viitor. Am depus o cerere pentru livrări mai mari, dar, din păcate, din cauza capacităților industriale limitate, nu va fi posibil ca echipamentul să fie livrat într-un interval de timp satisfăcător”, a spus Błaszczak în octombrie anul trecut. „Prin urmare, am început discuții cu Coreea de Sud, partenerul nostru de încredere, care au dus la semnarea unui contract-cadru pentru livrarea K239 Chunmoo astăzi”, a mai precizat el.

 

Polonia deține sistemul de apărare antiaeriană PATRIOT

 

În 2017, Polonia a devenit prima ţară pentru care SUA au autorizat vânzarea complexului sistem de control unificat al apărării aeriene şi al apărării antirachetă (IBCS) PATRIOT urmând să primească în total două baterii cu 8 lansatoare fiecare, 208 rachete PATRIOT PAC-3 MSE şi 11 proiectile suplimentare, acestea din urmă fără încărcătură, pentru a putea face teste. Contractul, semnat în 2018, se ridica la 4,5 miliarde de euro pentru prima fază a programului, iar costul celei de-a doua faze urma să fie stabilit în funcție de ce rachete alegea Varşovia: rachetele PAC-3 MSE sau rachetele SkyCeptor, o variantă mai ieftină.

 

România utilizează deja sistemul HIMARS

 

România a semnat un contract în 2019 cu Lockheed Martin pentru furnizarea a trei sisteme HIMARS, fiecare sistem având disponibile 18 lansatoare de rachete. Contractul României pentru HIMARS s-a ridicat la aproximativ 1,5 miliarde de dolari, iar în prezent armata română deține deja un astfel de sistem. Înțelegerea prevede și achiziționarea a trei tipuri diferite de rachete ghidate/dirijate care pot lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 km. Practic, pe lângă cele 54 de lansatoare, contractul prevede și achiziția a 81 de rachete tip M31A1 Unitary și 81 de rachete tip M30A1 Alternative warhead, dar și a 54 de rachete de tip ATACMS, cele care au raza efectivă de până la 300 km. Odată cu achiziționarea lansatoarelor multiple de rachete HIMARS, România devenea primul  stat NATO în afara SUA care deținea acest sistem.

 

MApN a primit al doilea sistem PATRIOT

 

Primul sistem PATRIOT a fost livrat Forțelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 execută misiuni specifice de apărare aeriană şi împotriva rachetelor a spaţiului aerian al României şi al NATO. Sistemul al 2-lea PATRIOT a fost livrat în cursul anului 2022, testarea şi recepţia au fost realizate în luna decembrie a anului trecut și a intrat deja în înzestrarea armatei. Livrarea sistemelor al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT a început în cursul anului 2022, urmând ca testarea și recepționarea lor să fie finalizate până la sfârșitul lunii aprilie, potrivit MApN. România plătește circa 3,9 miliarde de dolari pentru șapte sisteme antiaeriene PATRIOT, în cea mai nouă configurație disponibilă, la pachet cu câteva sute de interceptori. La Electromecanica Ploiești compania americană Raytheon, producătorul sistemului antiaerian PATRIOT, vrea să deschidă o linie de fabricație pentru rachete SkyCeptor. Pentru aceasta, în luna mai a anului trecut a fost semnat un memorandum de înţelegere cu Raytheon Missiles & Defense, iar Electromecanica Ploieşti va primit tehnologia necesară din partea americanilor pentru a le putea produce. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: rachete Polonia