“Din perioada interbelică ne-au rămas nenumărate imagini de final de an şcolar, în special de la şcolile de fete, cu învăţătoare sau profesoare alături de eleve în costume tradiţionale româneşti.
A existat o vreme când purtarea şi coaserea iilor în rândurile elevelor era la fel de firească precum studierea limbii române. Influenţa Reginelor şi Principeselor României a contribuit foarte mult la acest proces, dar şi o serie de legi speciale prin care spiritul naţional şi arta tradiţională erau susţinute în satele româneşti”, ne spune Andreea Diana Tănăsescu, fondatoarea mişcării La Blouse Roumaine.
Anul acesta, pentru prima oară după perioada interbelică, comunitatea La Blouse Roumaine, Complexul Naţional Muzeal Astra Sibiu şi Jurnalul Naţional propun tuturor instituţiilor de învăţământ din România să celebreze Ziua Universală a Iei şi festivităţile de încheiere a anului şcolar prin purtarea iilor, cămăşilor şi costumelor tradiţionale româneşti atât de către elevi, cât şi de către cadrele didactice. Anul trecut, au fost instituţii de învăţământ care au sărbătorit cu bucurie Ziua Universală a Iei. Anul acesta trebuie să fim mai mulţi!
_____________________________________
Poveştile au început să sosească. Vă prezentăm această fotografie emoţionantă, superbă, pe care ne-a pus-o la dispoziţie un minunat profesor din Bucureşti. Copii şi dascăli îmbrăcaţi în costume naţionale. Din vremea când costumul naţional era o mândrie naţională.
“Colege de clasă în costume naţionale muscelene (Câmpulung, perioada interbelică). Această fotografie a avut peste 28.000 de vizionări şi 327 de distribuiri după ce a fost postată de «Domeniul Muscel». Armonia grupului, diversitatea costumelor, inocenţa fetelor, plasarea în centru a celor două femei (profesoare, probabil) pentru echilibrul imaginii, lumina din privirea lor, toate dau eternitate acestei fotografii.” Fotografia ne-a fost pusă la dispoziţie de domnul profesor Adrian Săvoiu din Bucureşti, un pasionat şi un mare iubitor al tradiţiilor româneşti, autorul mai multor lucrări despre Muscel şi Câmpulung Muscel. Din 2011 este Cetăţean de onoare al municipiului Câmpulung-Muscel pentru “bogata activitate în domeniul literar, didactic şi publicistic”. Tot în anul 2011 Consiliul Judeţean Argeş i-a acordat titlul de “Fiu al Argeşului” pentru “prestigiul moral, profesional şi civic”. Ne-am permis să-i facem această mică prezentare domnului profesor, cu gândul că vom scrie o poveste frumoasă despre domnia sa, despre site-ul educaţional “Domeniul Muscel”, prin intermediul căruia educă întru cultură şi românism.
Muscelul văzut de Nicolae Iorga
“Muscelul nu se deosebeşte numai prin frumuseţea adâncilor văi şerpuitoare, rotundelor muscele blânde, de la care-şi ia numele, a bogatelor fâneţe smălţate cu flori, a drumurilor întortocheate, care aleargă albe la picioarele lor. Acest judeţ a păstrat mai bine decât oricare altul mândria nevinovată, demnitatea morală a omului de pe vremuri; în el trebuie să vii ca să vezi pe ţăranul cu strălucit port de aur, roşu şi alb, pe ţăranul cu moşia lăsată din vremea celor dintâi domni, pentru care neamul lui a luptat şi a biruit, pe ţăranul cu ograda bine îngrădită, cu curtea plină de coşere şi de vite, cu trainica locuinţă înaltă supt acoperişul ascuţit de şindrilă, cu pridvorul pe stâlpi, cu adânca pivniţă de dedesubt, care îndeamnă la păstrare, case cu două rânduri, cu multe încăperi, în care cămările de oaspeţi aşteaptă cu plocatele şi ţesăturile lor oaspetele primit în prag de ţăranca nobilă, cu părul bogat şi frumoşii ochi negri, bine deschişi.” Nicolae Iorga, “România cum era până la 1918” (1939).
Eşti o zână
Orice femeie din lume care îmbracă o ie se poate transforma într-o zână. Orice româncă este născută zână, pentru că aici s-a cusut pe cămaşă povestea lumii. Orice româncă dacă îmbracă o IE poate spune povestea ţării sale. Orice româncă, dacă îşi iubeşte ţara, poate spune, măIAstru, povestea IEI. Jurnalul Naţional vă invită pe toţi să susţineţi IA românească, să susţineţi, astfel, valorile româneşti.
La 24 iunie, în fiecare an, începând din 2013, se va sărbători Ziua Universală a Iei. A cămăşii tradiţionale româneşti. Ia nu mai este un veşmânt. A devenit o stare, o bucurie, o legătură şi un legământ între toate zânele din lume, de pe toate continentele. A devenit simbolul româncelor, al românilor de pretutindeni. Un fel de al doilea drapel al ţării. Anul trecut, la 24 iunie, în toată lumea, românii s-au recunoscut după Ie.
Jurnalul Naţional susţine IA ca pe simbol al tuturor românilor, ca pe un brand de ţară născut din creativitatea din toate timpurile a oamenilor de pe aceste meleaguri. La 24 iunie 2014 ne vom îmbrăca din nou în Ie şi vom putea spune cu mândrie “Nou suntem români!”.
Participă şi tu, trimite-ţi povestea pe iabranddetara@gmail.com şi aceasta va fi publicată în paginile Jurnalului Naţional, pe www.jurnalul.ro şi pe pagina de facebook La Blouse Roumaine. Îmbracă o Ie pe 24 iunie! IA şi dă mai departe!
Citește pe Antena3.ro