A intrat pe scenă din culisele “înţesate” de agenţi secreţi şi a fost prezentată tinerilor atlantişti prezenţi la Summit de şeful SRI, George Maior, ca “un mesager foarte distins”: Laura Bush. Speechul său a fost unul în consonanţă cu preocuparea NATO pentru misiunea din Afganistan.
DISCURS LA SRI - Prima doamnă a Americii a avut un program special
A intrat pe scenă din culisele “înţesate” de agenţi secreţi şi
a fost prezentată tinerilor atlantişti prezenţi la Summit de şeful SRI, George
Maior, ca “un mesager foarte distins”: Laura Bush. Speechul său a fost unul în
consonanţă cu preocuparea NATO pentru misiunea din Afganistan.
Programul special al primei doamne a SUA, Laura Bush, a inclus ieri participarea la dezbaterile tinerilor atlantişti, reuniune organizată în marja Summit-ului NATO, într-o cooperare SRI, Consiliul Atlantic al NATO şi Consiliul Euro-Atlantic din România – Casa NATO.
ÎN RÂND CU EX-PREŞEDINŢII. Printre invitaţii de onoare s-a aflat şi primul preşedinte al Afganistanului, ales în mod democratic, Hamid Karzai. Au participat şi cei doi foşti preşedinţi ai României, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, cărora Laura Bush le-a adresat mulţumiri, ca şi celorlalţi participanţi. Soţia preşedintelui George Bush a ţinut un discurs deopotrivă călduros şi ferm, mesajul principal fiind sublinierea necesităţii sprijinirii tinerei democraţii a Afganistanului mai mult decât până acum şi nu doar din exterior, ci şi din interior. La finalul transmiterii mesajului, Laura Bush a coborât în rândurile “audienţei”, unde s-a salutat cordial cu Ion Iliescu şi Emil Constantinescu (în această ordine), pentru a se aşeza apoi pe acelaşi rând, între doi afgani.
FREEDOM FOR ALL. Laura Bush i-a sfătuit pe tinerii atlantişti să înveţe din provocarea pe care o înfruntă colegii lor din Afganistan, menţionând că prin sprijinirea acestei ţări pot ajuta la extinderea principiului “libertate pentru toţi”. Ea a enumerat dificultăţile prin care a trecut acest stat, pentru al cărui “viitor stabil şi democratic” SUA s-au angajat să-şi ofere sprijinul. Studenţilor de la Universitatea din Kabul, cu care participanţii s-au aflat în videoconferinţă, Laura Bush le-a spus că acum, mai mult ca niciodată, au responsabilitatea să se asigure că statul de drept va triumfa în propria lor ţară.
COSTURI. Laura Bush a făcut referire la progresele înregistrate de Afganistan în ultimii ani, care s-au datorat în mare parte eforturilor făcute de SUA şi cei 25 de aliaţi NATO. Până acum câţiva ani doar 900.000 de copii mergeau la şcolile din Afganistan şi nu era nici o fată, a adăugat Laura Bush, explicând că în prezent în Afganistan învaţă mai mult de 5 milioane de copii, dintre care 2 milioane sunt fete. Dintre cei peste 7.000 de studenţi înscrişi la Universitatea din Kabul, 2.000 sunt femei. Economia a crescut, accesul la serviciile medicale de bază a fost extins foarte mult. Laura Bush a ţinut să amintească faptul că din anul 2002 până acum SUA a furnizat 343 de milioane de dolari pentru finanţarea educaţiei din Afganistan. Pentru anul 2008 autorităţile afgane au cerut în plus 91 de milioane de dolari, a spus Laura Bush, cerând tinerilor atlantişti să răspundă provocării de lucra împreună pentru o mare alianţă spre libertate.
Karzai
Preşedintele Afganistantului, Hamid Karzai, a declarat ieri că ţara pe care o conduce a început în urmă cu şase ani o “călătorie‘‘ anevoioasă, un “drum lung de suferinţă, război, disperare şi distrugere‘‘. Din păcate, călătoria nu s-a încheiat şi vor mai trece mulţi ani până când Afganistanul îşi va putea conduce destinele, ani în care ţara sa are nevoie de suportul comunităţii internaţionale pentru a lupta cu terorismul şi a menţine această ţară sigură. El a subliniat, răspunzând unei întrebări, că un stat democratic, liber, merită orice cost, chiar şi cel al războiului.
O plimbare zgribulită prin muzee
O dimineaţă mohorâtă. Frig. De parcă nu ar fi aprilie. Oficialii NATO se îndreaptă spre Palatul Parlamentului. Soţiile acestora, spre Muzeul de Artă. Ele au un program special organizat de autorităţile române. A fost şi presa invitată să li se alăture. În curtea muzeului însă. La distanţă, într-un ţarc, după ce s-a trecut de filtru. Aşa se pare că a hotărât Administraţia prezidenţială. În fine, cameramanii, fotoreporterii şi reporterii se sprijină de gard, aşteptându-le pe doamnele NATO. Sosesc câteva microbuze din care coboară în total vreo 15 soţii de oficiali. Printre ele frumoasa summit-ului, cum a fost numită soţia preşedintelui Azerbaidjanului, Mehriban Aliyeva. Prima doamnă a SUA, Laura Bush, ajunge şi ea. “Good morning everybody!”, salută ea veselă şi intră în muzeu, unde este aşteptată de Maria Băsescu, sosită cu o oră mai devreme.
LA MUZEUL SATULUI. Vremea rece nu a fost băgată în seamă şi, după ce au vizitat galeriile de artă, primele doamne ale summit-ului au plecat, aşa cum era în program, la Muzeul Satului. A fost şi presa adusă. Cu o oră mai devreme. Şi, bineînţeles, instalată într-un ţarc ale cărui garduri de fier au fost acoperite cu covoare de lână înflorate, la câţiva paşi de scena pregătită pentru doamne, în faţa unei căsuţe albastre ce reprezintă zona Alba. La doi paşi, trei femei, supraveghetoare la muzeu, îmbrăcate în costume populare dârdâie de frig. ”Suntem de la 7:30 aici. Nu mai putem, am îngheţat. Nu ne-au lăsat să ne luăm colanţi pe noi şi nici bluze pe sub costum, că nu dă bine. Asta e, trebuie să stăm, că vin doamnele… să fim prin curţile caselor să vadă cum e obiceiul la noi, cum stau femeile pe lângă gospodării”, spune una dintre ele cu buzele vinete de frig. Tot de la ele aflăm că, mai devreme, în vizită la Muzeu au fost soţiile ambasadorilor. Pe scena împrejmuită de ghivece cu muşcate roşii, cei din ansamblurile folclorice, aduşi special pentru eveniment, dansează de frig. Cad şi câteva picături de ploaie. Ofiţerii SPP se agită. Sosesc doamnele. Dar şi un domn: Peter Davis, soţul doamnei prim-ministru din Noua Zeelandă. Sunt întâmpinaţi încă de la intrare cu cântece şi dansuri populare româneşti şi apoi conduşi în faţa scenei, unde asistă la spectacol. Maria Băsescu se aşază lângă Jeannine Scheffer şi logodnica ministrului Adrian Cioroianu. Laura Bush vine şi ea şi ocupă scaunul rămas liber lângă soţia preşedintelui român. Zâmbeşte. Îmbrăcată într-un elegant deux-pièces bleu-gri, soţia premierului ungar, Klara Dobrev, îşi strânge picioarele de frig. Cu toate acestea, îi aplaudă veselă, alături de celelalte, pe artişti. După spectacol, soţiile oficialilor admiră expoziţia de covoare ţesute şi apoi se îndreaptă spre biserica muzeului. Maria Băsescu o ia de mână pe fetiţa în costum popular, care le-a încântat pe doamnele NATO, pentru o poză cu Laura Bush. La final sunt cadorisite cu un album cu Muzeul Satului la 70 de ani şi sunt servite cu cozonac, poale-n brâu şi vin. Din magazinul de la ieşirea din muzeu îşi pot cumpăra suveniruri. Le aşteaptă un prânz la salonul BNR şi o paradă de modă a Lizei Panait.