Niciodata nu au rasunat in cladirea Parlamentului atatea ropote de aplauze cate s-au facut auzite ieri la sedinta solemna de aniversare a fostului suveran Mihai I, intr-o sala arhiplina, peste care lojele aproape ca pareau ca se prabusesc de atatia invitati, cei care nu mai avusesera loc inghesuindu-se in spatele salii de plen, pe fotoliile parlamentarilor gasite libere. Nu au lipsit din plen nici macar alesii PDL, care au aplaudat prezenta si discursul Regelui la unison cu opozitia, ba, chiar, ca o dovada a recunoasterii momentului istoric, nu s-au sfiit, la fel ca si ceilalti, sa faca poze cu telefoanele mobile.
Cu totul alta a fost insa atitudinea in ceea ce-i priveste pe mai-marii PDL, care, spre deosebire de parlamentarii 'de rand', si-au facut alt program pentru ziua de ieri: primul-ministru Boc a preferat sa participe la Carei, la o ceremonie organizata de Ziua Armatei, presedinta Camerei, Roberta Anastase, a dat Romania pe Georgia, in timp ce presedintele Basescu si-a alocat timpul pentru intalniri cu oficiali ai UE. De altfel, nici ceilalti membri ai Guvernului nu au catadicsit sa onoreze invitatiile primite, singurele exceptii fiind ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, de-a dreptul stingher in loja rezervata Guvernului, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si cel al Culturii, Kelemen Hunor, care au preferat insa sa ia un loc in sala.
Prezidiul salii de plen a fost ocupat majoritar de reprezentanti ai PSD, langa presedintele Senatului, Mircea Geoana, aflandu-se vicepresedintele PSD al Camerei, Valeriu Zgonea, in timp ce vicepresedintele Camerei din partea PDL, Ioan Oltean, altfel nelipsit de la prezidiu cand trebuiau 'rezolvate' rapid interesele legislative ale Guvernului, a preferat sa ia loc in sala alaturi de ceilalti parlamentari. Si daca actualul presedinte nu a participat la sedinta, au fost insa prezenti fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, dar si fostul prim-ministru Petre Roman. La loje au luat loc si alte presonaliati: presedintele Curtii de Conturi Nicolae Vacaroiu, primarul Capitalei Sorin Oprescu, rectorul Andrei Marga, actorul Ion Caramitru, reprezentanti ai cultelor si diplomati.
Discursul de inceput al sedintei i-a apartinut lui Mircea Geoana, care i-a urat 'La multi ani!' Regelui Mihai. Presedintele Senatului a apreciat ca datoria pentru fiecare roman este sa-si cunoasca istoria si sa-i pretuiasca reperele morale. El a aratat ca Regele Mihai a fost fortat sa paraseasca tara 'intr-o perioada in care un regim al raului se instala peste Europa'. 'Prezenta Majestatii Sale in Parlament este o dovada de impacare si recunoastere a trecutului si este o platforma de consens national pe care o salut si pe care sunt convins ca toti cetatenii Romaniei din tara si strainatate o saluta deopotriva', a spus presedintele Senatului.
In plus, Geoana a aratat ca discursul Regelui Mihai marcheaza depasirea completa a perioadei comuniste care a blocat dezvoltarea Romaniei. 'Prezenta Majestatii Sale in Parlament dupa 64 de ani de la ultimul sau discurs este dovada continuitatii istorice a faptului ca perioada comunista este o paranteza perfect inchisa, iar prezenta sa in Palatul Parlamentului este o necesara exorcizare a demonilor care inca mai salasluiesc poate in zidurile acestei cladiri. Acest fapt ar trebui sa ne scuteasca de a mai face greseli in viitor si sa ne confere dovada reintrarii in propria normalitate. (...) Printr-un astfel de gest poate ca natiunea romana nu va mai bajbai in istorie si ne vom intoarce la valorile noastre traditionale', a mai spus presedintele Senatului.
Despre respectul fata de trecu t – 'Nu putem avea viitor fara a respecta trecutul nostru' – dar si despre valorile pe care trebuie sa se bazeze societatea romaneasca a vorbit si fostul suveran Mihai I: respectul fata de legi si fata de institutii, increderea in democratie, iubirea de tara si competenta. 'Institutiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci si de etica, simt al datoriei. Iubirea de tara si competenta sunt criteriile principale ale vietii publice. Aveti incredere in democratie, in rostul institutiilor si in regulile lor! Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata. Romania a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil si generos. (...) A sosit momentul, dupa douazeci de ani, sa avem un comportament public rupt complet si definitiv de naravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agatarea de putere si bunul plac nu au ce cauta in institutiile romanesti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989. (...) Cele mai importante lucruri de dobandit, dupa libertate si democratie, sunt identitatea si demnitatea', a afirmat Regele.
Discursul Regelui a ridicat sala in picioare, parlamentarii Opozitiei si ai Puterii aplaudand indelung laolalta. Pentru prima data in Parlamentul Romaniei s-a scandat numele Regelui. 'Regele Mihai!' si 'Traiasca Regele' au strigat invitatii din lojele arhipline. Pe toti acestia, dar si pe cei de acasa, Regele Mihai a tinut sa-i salute, lasand in urma o fotografie istorica: salutul regal din Legislativul Romaniei.
Dezvelirea bustului fostului monarh Carol I, care a fost pus pe holul de langa sala de plen, intre busturile lui Mihail Kogalniceanu si I.C. Bratianu, a fost momentul de final al zilei Regelui la Parlament. Fostul suveran Mihai a semnat in cartea de onoare a Parlamentului, apoi a primit in dar un tablou care infatisa Palatul Parlamentului. De asemenea, Regele Mihai a primit Colanul Camerei Deputatilor, distinctia fiindu-i inmanata fostului suveran, dupa discursul rostit in Parlament, de vicepresedintele Camerei Valeriu Zgonea. Pe holuri, fostul Suveran a facut o adevarata baie de multime.
Multi invitati dar si politicieni s-au inghjesuit sa-l ureze si sa-i spuna cateva cuvinte, un admirator al Regelui nesfiindu-se sa se aseze in genunchi in fata acestuia. Un moment inedit a fost cel in care senatorul Catalin Voicu, cel care a stat in inchisoare si este judecat pentru trafic de inchisoare, si-a facut loc prin multime si s-a postat in fata Regelui pentru o strangere de mana. A primit-o.