x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Legea Rezervatiei Biosferei, modificata

Legea Rezervatiei Biosferei, modificata

de Alexandru Nastase    |    14 Noi 2005   •   00:00
Legea Rezervatiei Biosferei, modificata

Modificarea Legii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si planul cadastral al zonei reprezinta alte doua chestiuni neclare ale mandatului de guvernator al lui Paul Cononov.

Dupa pierderea resursei piscicole in favoarea Ministerului Agriculturii, fapt ce contravine recomandarilor europene, noua conducere a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii intentioneaza sa faca inca o miscare neagreata de responsabilii internationali. Este vorba nici mai mult, nici mai putin decat de modificarea Legii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, la mai bine de 12 ani de la intrarea in vigoare a acestui act. Respectiva lege (82 / 1993) a fost elaborata la vremea respectiva impreuna cu experti ai UNESCO si ai altor conventii si organizatii internationale de prestigiu, avand in vedere faptul ca Delta, zona unica in lume, este declarata Rezervatie a Biosferei inca din 1990. Zvonuri despre modificarea actului normativ au aparut inca de la venirea la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a Sulfinei Barbu. Informatiile aratau ca intentia guvernantilor era aceea de a limita atributiunile Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) doar la cele 18 zone strict protejate din Rezervatie.

NEGARE. Oficial, Ministerul nu recunoaste nici acum faptul ca legea va fi modificata. Guvernatorul Paul Cononov insa isi contrazice superiorii, afirmand sus si tare ca actul normativ va fi schimbat. "Eu sper ca acest lucru sa se intample pana la sfarsitul anului", a precizat Cononov, intr-un interviu acordat Jurnalului National. Guvernatorul sustine insa ca nu este vorba despre limitarea atributiunilor, ci despre faptul ca legea este invechita. Probabil nu a auzit de faptul ca in Franta, de exemplu, sunt inca in vigoare legi din secolul al XIX-lea. In plus, Cononov spune ca nu doreste sa vorbeasca despre proiectul initiat.

PLANUL CADASTRAL. Un alt aspect controversat al mandatului actualului guvernator il reprezinta terenurile din Rezervatia Biosferei. Exista doua tipuri de domenii in Delta: domeniul public de interes national si de domeniul public de interes local. Domeniul public de interes national se afla in administrarea ARBDD, in vreme de cel public de interes local raspund primariile localitatilor. Subiectul este cu atat mai delicat cu cat au exista in trecut scandaluri legate de astfel de terenuri, trecute din national in local si apoi inchiriate si concesionate de autoritatile locale, fara ca acestea sa aiba dreptul legal de a o face. Plaja de la Sulina sau grindul Chituc sunt doar doua dintre cazurile mediatizate. In primul s-a implicat pana si Parchetul National Anticoruptie pentru ca riscul major este acela ca pentru o spaga data edililor locali, diverse persoane sa poata beneficia de terenuri in Rezervatie, pe care sa rasara, vile, hoteluri sau chiar cate un complex turistic de anvergura.

STUDIU TEHNIC. Guvernatorul este de acord ca suprafetele trebuie clar delimitate, astfel incat fiecare primarie sa stie care este domeniul pe care il are in administrate. "Acest lucru nu se poate face decat printr-un studiu tehnic, denumit studiu cadastral. Noi avem o parte din aceste studii comandate deja la Institutul National de Cercetari Delta Dunarii. Dupa aceste studii sunt realizate si sunt supuse unei aprobari la Oficiul National de Cadastre si atunci se delimiteaza clar domeniul public pe care primaria respectiva il are in administrare", spune Cononov. Acesta mai sustine si ca nu va tolera cazurile de incalcare a legii. In realitate, studiul cadastral al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost inceput in luna noiembrie 2000 de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, la comanda ARBDD. Nu este o realizare a actualei guvernari. Intre 2000 si 2004 s-au solutionat problemele cadastrale pe mai mult de 50% din teritoriul Rezervatiei, si asta din cauza costurilor exorbitante pe care proiectul le presupune. Cononov uita insa sa mentioneze.

"Nu au fost consultati experti internationali"


IGNORANTA. Guvernatorul, Paul Cononov, nu stie ca in tari din Occident exista legi inca din secolul al XIX-lea
Jurnalul National: Este o lege a Rezervatiei Biosferei din 1993. Exista vreo intentie de modificare a acestei legi?
Paul Cononov: Da, aceasta lege va fi modificata. Si sper eu ca pana la sfarsitul anului. Lucram in acest moment la propunerile de modificare.

Dar ce doriti sa modificati?
Nu pot sa va spun la momentul asta. Legea trebuie adaptata. In momentul de fata, da, lucram la aceste propuneri.

Aceste propuneri vin de la dvs. sau de la minister?
Noi, la nivelul Administratie Rezervatiei, consideram ca legea este depasita in anumite puncte, legea trebuie si poate fi imbunatatita, facem un proiect, lucram la un proiect in acest sens si speranta noastra este ca pana la sfarsitul anului acest proiect sa fie aprobat, ca incepand de la 1 ianuarie sa ne putem desfasura activitatea pe alte baze. Noi, la nivel declarativ daca vreti, am sustinut ca aceasta lege trebuie imbunatatita, ca avem anumite probleme vizavi de aceasta lege. Ministerul s-a pus de acord si ne da tot sprijinul in aceasta modificare.

Printre aceste modificari pe care vreti sa le aduceti legii, se refera vreuna la limitarea atributiunilor ARBDD doar la zonele strict protejate?
Asta, imi cer scuze ca o spun, este o aberatie! Nu am... am mai auzit si chiar de la dvs. in mai multe randuri. Nu poti sa limitezi atributiile unei administratii, unei autoritati la anumite zone strict protejate. Dimpotriva, urmarim sa intarim capacitatea institutionala a Administratiei. Dar nu vreau sa intru acum in detalii.

Sa zicem ca e mai mult o grija a mea. Si din punctul meu de vedere este o aberatie si vreau sa ma asigur ca nu se pune in practica.
Nu se va pune in practica, va garantez treaba asta.

Exista experti internationali consultati?
Va referiti la legea rezervatiei? Deocamdata, tinand cont de experienta atator ani, de experienta pe care o au colegii mei in desfasurarea activitatii acestei institutii, relatii pe care le avem cu diverse organizatii internationale, recomandarile lor, tinand cont de toata aceasta baza de date, noi lucram la aceasta modificare. Cand acest proiect va fi gata, va fi supus unei dezbateri publice si, de ce nu, o consultare a expertilor internationali in domeniu. Dupa care va urma... vor urma etapele de aprobare.

×