x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Legea sucurilor de fructe - adoptată de Parlamentul European. A sosit timpul să ştim cu adevărat ce bem

Legea sucurilor de fructe - adoptată de Parlamentul European. A sosit timpul să ştim cu adevărat ce bem

de Sînziana Stancu    |    18 Dec 2011   •   21:00
Legea sucurilor de fructe - adoptată de Parlamentul European. A sosit timpul să ştim cu adevărat ce bem

In cel mult 18 luni, "legea" sucurilor de fructe adoptata Parlamentul European va fi obligatoriu insusita si de parlamentele nationale ale tarilor membre ale Uniunii Europene.

Miercuri, Legislativul UE a adoptat noile reguli de etichetare ale bauturilor de tipul sucurilor de fructe si al nectarurilor, astfel incat acestea sa nu-i mai pacaleasca pe consumatori in privinta adevaratului continut de zahar si de edulcoranti. Astfel, noile reguli vor fi favorabile consumatorilor, impiedicand folosirea de producatori a etichetarii inselatoare a acestor produse, mai ales in cazul sucurilor amestecate, precum si a mentiunii "fara zahar", in spatele careia se ascunde un continut deloc de neglijat de edulcoranti sintetici, care mai de care mai daunatoari sanatatii.

Conform viitoarelor noi reguli, un amestec de doua sucuri va trebui sa aiba o denumire care sa reflecte continutul sau adevarat. De pilda, un amestec de 90% mere si 10% capsuni va trebui denumit clar "suc din mere si capsuni". In prezent, aceste tipuri de sucuri pot fi denumite "suc de capsuni". Un nume generic de tip "amestec de sucuri" sau "multifruct" poate fi folosit daca sunt prezente trei sau mai multe surse de fructe. De asemenea, etichetarile de tip "fara zahar" nu vor mai fi permise pe nectaruri continand indulcitori artificiali, cum ar fi zaharina, pentru a pune capat confuziei din acest domeniu. Aceste nectaruri, care sunt facute din piure de pulpa de fruct la care se adauga apa, vor putea contine zahar sau indulcitori, dar pe eticheta lor va fi obligatoriu sa apara mentionat acest continut si tipul lui. In cazul sucurilor "naturale" suta la suta este interzisa folosirea de zaharului si a edulcorantilor.

O alta problema care le-a atras atentia legislatorilor europeni a fost cea a sucurilor de portocale – produsele cel mai mult vandute in lume. Dar multe produse sunt vandute ca "suc de portocale", desi acestea contin pana la 10% suc de mandarine, un truc comercial, ce da sucului o culoare mai intensa si un gust mai dulce. Practica este comuna in Brazilia si SUA, care detin o mare parte din piata europeana. Dar pe viitor, dupa ce noua legislatie a sucurilor si nectarurilor va intra in vigoare si pentru a deveni regula pentru toata lumea, toate sucurile de portocala importate sau fabricate in UE vor trebui sa fie suc de portocale pur sau sa includa mentionarea mandarinelor in denumirea produsului.

Parlamentul a aprobat aducerea la zi a legislatiei existente din 2001, cu 585 voturi pentru, 33 voturi impotriva si o abtinere. Raportorul Andrés Perelló Rodriguez (S&D, ES) a declarat: "Prioritatea noastra a fost sa oferim consumatorilor informatii precise pentru ca acestia sa stie ce cumpara. Parlamentul a jucat un rol -heie in interzicerea adaugarii zaharului in produsele vandute ca sucuri si in clarificarea prezentei zaharurilor sau a indulcitorilor in bauturi similare".

×