x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lemnul vândut la licitații de Romsilva a depășit prețul plafonat de Guvern

Lemnul vândut la licitații de Romsilva a depășit prețul plafonat de Guvern

09 Dec 2022   •   07:00
Lemnul vândut la licitații de Romsilva a depășit prețul plafonat de Guvern

Haosul instaurat pe piața lemnului continuă să se amplifice, iar prețurile sunt în creștere la licitațiile de lemn pe picior organizate de Romsilva (RNP).

Ele au depășit 500 de lei/metru cub, iar piața anticipează o adâncire a blocajelor apărute după ce Guvernul a decis plafonarea lemnului la 475 de lei. Asta face ca prețurile de adjudecare la licitațiile de masă lemnoasă organizate de RNP pentru producția anului 2023 să fie de trei ori mai mari decât prețurile anului 2020. Asociația Industriei Lemnului - Prolemn a transmis o scrisoare deschisă Guvernului în care îi solicită adoptarea unor măsuri urgente pentru eliminarea blocajelor, printre acestea numărându-se și eliminarea plafonării prețului.

„De exemplu, la licitația de la Direcția Silvică Vâlcea, prețul mediu de adjudecare a fost de 514 lei/mc, pentru un volum de 55.857 de metri cubi. Cu astfel de prețuri de adjudecare, prețurile lemnului de foc nu pot decât să crească. Concomitent, lemnul pentru industrie este deja cu 40-60% mai scump decât prețurile acelorași sortimente în țările europene. În luna septembrie 2022, conform INS, avem o scădere a producției în industria lemnului de 16% comparativ cu luna septembrie a anului 2021”, spune Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului - Prolemn. Efectul va fi că importurile de mobilă vor depăși un miliard de euro în 2022, ceea ce înseamnă o dublare față de anii anteriori. 

.

Lovituri în cascadă, efect conjugat

 

Efectul conjugat al OUG 134/2022 privind plafonarea prețurilor pentru lemnul de foc, al deciziilor administrative ale RNP referitoare la volumul de lemn pus pe piață și prețurile de pornire pentru licitații, precum și al proiectelor legislative ale Guvernului este afectarea gravă a aprovizionării populației cu lemn de foc. În final, populația va fi cea care plătește costul blocajelor din domeniul forestier prin prețurile tot mai mari ale lemnului de foc și ale produselor din lemn, susține reprezentantul Prolemn. De asemenea, sunt lovite în plin și activitățile economice din industriile bazate pe lemn.

 

„Cel mai verde sector al economiei românești este grav afectat de deciziile și măsurile luate în această toamnă. În loc să fructificăm acest potențial enorm pentru economie, societate și mediu, în loc să facem din pădure și industria lemnului un motor de dezvoltare durabilă, în loc să asigurăm securitatea energetică a comunităților vulnerabile din resursa regenerabilă a biomasei forestiere și agricole, ne vedem iarăși în postura de a trage un semnal de alarmă pentru a opri aceste evoluții care riscă să distrugă ce s-a construit în ultimii treizeci de ani în sector”.

 

Cătălin Tobescu, președinte, Asociația Industriei Lemnului - Prolemn

 

Ce înseamnă sectorul

 

Activitățile economice bazate pe resursa de lemn reprezintă în prezent 4,5% la PIB-ul României, ceea ce înseamnă 9,86 de miliarde de euro anual. De asemenea, acest sector susține peste 330.000 de locuri de muncă direct, indirect și indus. 

 

România recoltează puțin lemn

 

Concomitent, energia termică produsă din biomasă forestieră este echivalentul a 40.000.000 MWh, reprezentând 62% din energia regenerabilă produsă de România. Toate aceste beneficii sunt extrase dintr-o recoltă redusă de masă lemnoasă, relativ la creșterea anuală a pădurilor și comparativ cu alte țări europene. Potrivit unui studiu PwC publicat în luna septembrie, România recoltează un volum comercial de 33% din creșterea totală anuală a pădurii, în timp ce media europeană se situează la aproximativ 63%, iar primele trei țări recoltează peste sau aproape de 100%. În pofida acestor fundamente solide, asistăm la evoluții adverse, cauzate de măsuri legislative și administrative care distorsionează grav piața lemnului și, în consecință, activitatea economică dintr-un sector esențial al economiei naționale, spun reprezentanții industriei lemnului

 

O propunere de ordonanță de urgență prevede revizuirea retroactivă a evaluării de mediu a amenajamentelor silvice, ceea ce ar putea duce la suspendarea aplicării amenajamentelor silvice pentru 50-70% din fondul forestier național, cu amplificarea blocajelor și a deficitului de resursă de lemn în piață.

 

Măsurile propuse de Asociația Prolemn

 

Pentru detensionarea situației de pe piața lemnului, Prolemn a formulat o serie de propuneri printre care se numără: 

 

  • prețuri de pornire la licitație stabilite corect, în baza prețurilor de referință, pe fundamente economice;

 

  • ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor lemnului de foc, peleților și brichetelor trebuie abrogată imediat;

 

  • implementarea unor proiecte de creștere a eficienței energetice în utilizarea biomasei;

 

  • punerea în piață a unui volum de masă lemnoasă la nivelul posibilității stabilite de amenajamentele silvice;

 

  • implementarea unei proceduri funcționale de evaluare de mediu, astfel încât să nu existe blocaje.

×
Subiecte în articol: lemn licitaţii romsilva pret