x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Leul devalorizat şi cârnatul

Leul devalorizat şi cârnatul

de Toma Roman Jr    |    20 Oct 2008   •   00:00
Leul devalorizat şi cârnatul

PEŞTELE’N BALTĂ – EPISODUL 3
Chiar dacă oficial nu a început campania electorală, lumea se agită. Cel puţin în colegiul 4 Ilfov, unde m-am decis să candidez, au început, în ultima săptămână, să cadă ba câte o scrisore, ba o grindină de promisiuni ampulea.

Domnul premier Călin Popescu-Tăriceanu rage de la distanţă ca un leu metamorfozat în pisică rahitică. A lovit fiecare familie din colegiu cu o scrisorică, sosită oportun prin poştă chiar atunci când cetăţenii de vârsta a treia au luat prima pensie mărită. Lăsând la o parte costurile imense ale unei asemenea operaţiuni, nu vedem ce aduce ea nou. Primul-ministru joacă pe cartea unui populism de doi bani găuriţi. Spune electorilor cum, probabil între o paranghelie la Monte Carlo, o plimbare prin nu ştiu ce zonă exotică şi un concediu medical cauzat de excesul de viteză pe motocicletă, e de zece ani ilfovean sadea în vila de la Ciofliceni. Mai lipsea să spună că-şi hrăneşte copiii cu peşte prins cu mânuţa lui din Lacul Snagov şi că doamna Ioana creşte găini în gospodărie.

În rest, epistola înaltului demnitar către ilfoveni conţine textul refolosibil în orice ocazie despre creşterea economică. Nu văd ce legătură directă are cu faptul că domnia sa vrea să-i reprezinte pe oamenii din Ciolpani sau Moara Vlăsiei în Parlament. Pe de altă parte, creşterea economică ar fi existat, cred, oricum, cu sau fără Tăriceanu, în condiţiile în care România a fost primită în UE, fapt care a adus în ţară investitori serioşi, dar a şi scos la muncă în vestul Europei mare parte din cetăţenii noştri valizi, care au pompat acasă mari sume de euro.

La sfârşitul bileţelului, care nu mai e galben sau roz, de uz intern, domnia sa coboară de pe marea scenă a patriei pe mica scenă a Ilfovului şi promite că va reintroduce transportul public între Bucureşti şi comunele din colegiu. Foarte frumos, numai că treaba asta nu intră direct în atribuţiile unui deputat, ci ale Guvernului şi eventual ale autorităţilor locale. În patru ani, de când e şef al Guvernului, premierul, în calitatea lui de locuitor pe buza Lacului Snagov, nu a fost deloc preocupat să ajungă mai repede şi mai ieftin cu rata la Palatul Victoria. Datorită traficului aglomerat, îi sugerăm să promită în următoarea scrisoare  şi construirea unui heliodrom care să opereze curse gratuite între Gruiu şi Piaţa Unirii, pentru producătorii agricoli independenţi.

 
SANITARUL PĂDURILOR
Am văzut cum un puternic trust de presă concurent îl tot scoate-n faţă pe domnul Sorin Minea, candidatul PD-L în colegiul 4 Ilfov şi autor de mezeluri. Colegii respectivi sugerează că regele cârnaţilor ar fi singurul contracandidat al lui Tăriceanu. Omul are o atât de mare notorietate încât colegii de la un săptămânal din când în când satiric l-au confundat şi au pus bula pozei care ilustra un amplu interviu cu el în gura altui procesator de lebăr. Din discuţia publicată nu am aflat nici măcar o reţetă secretă de parizer. A încercat vag să explice că e un fel de vestală anti-corupţie şi a comunicat că-i plac scuba-diving şi vânătoarea. Probabil cineva i-a explicat domnului în cauză că pasiunea curat ecologică pentru măcelărit animale sălbatice a dăunat grav imaginii lui Adrian Năstase acum patru ani, fiindcă, drept paleativ, Minea a povestit despre cerbi bătrâni şi numa’ una-două gâşte, fără să precizeze vârsta lor. Îi sugerăm, pentru impresionarea electoratului, să scrie cu toată sensibilitatea de care dă dovadă o poezie numită “Moarte lopătarului în vârstă”, pe care să o trimită prin poştă alegătorilor împreună cu un calendar cu mutra lui Traian Băsescu.

 

Am ajuns în Fundu’ Sacului

Eu nu am fost preocupat de scos patetisme din mine sau de promis chestii care nu au nici în crac, nici în mânecă cu mandatul de deputat. Am fost în comunele din colegiu pentru a identifica probleme grave de mediu de acolo. Am început de la Snagov.

CURAT POLUARE
Pe malul Lacului Snagov şi-au tras palate boieri de toate culorile politice. Unii deversează judicios, direct de la budă, deşeurile menajere taman în lac. Sporadic, apare Garda de Mediu, care dă o amendă simbolică, cam cât costă un tricou de firmă. Alţii şi-au făcut microstaţii de epurare pe bază de germeni. Acestea reciclează doar apa provenită de la WC-uri, nu şi pe cea de la duşuri şi bucătărie, infestată cu tot felul de substanţe chimice. Şi aşa sunt probleme mari cu apa de la toalete. Microstaţiile funcţionează cu nişte pastile destul de scumpe, care costă cam 1.200 de euro pe an. Mulţi dintre proprietari uită să le achiziţioneze. O soluţie ar fi ca autorităţile locale să-i oblige să facă un contract clar cu o firmă furnizoare.

Zilnic, după un calcul sumar, ajung în lac de la baza sportivă şi de la riverani aproape 200.000 de litri de apă menajeră folosită la baie. În condiţiile astea, precum ne-a spus inginerul Ionel Paniş, un localnic pasionat de ecologie, din lac au început să dispară specii mai sensibile de peşti, cum ar fi plătica, şi s-au înmulţit caraşii şi somnii, care sunt ceva mai rezistenţi.

PĂDURE INTRAVILANĂ
Acum ceva timp, un prinţ care vorbeşte stricat româneşte şi emite pretenţii politice în genul rolurilor de la teatrele de estradă a căpătat 30 de hectare de pădure laSnagov, în locul numit Fundul Sacului. Ca o minune, copacii au fost trecuţi în intravilan. Zona a fost lotizată şi scoasă la mezat. Pe marginea drumului forestier (pe care trec acum maşini de fiţe) zac buşteni imenşi tăiaţi nu se ştie de cine. Conform legii, pe 5% din fiecare lot se pot ridica viloaie. Asta înseamnă că snagovenii nativi au ajuns la Fundul Sacului şi riscă să rămână fără el.

 

In memoriam Anatolie Paniş (1932-2007)

L-am cunoscut acum câţiva ani la Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici. Născut în Basarabia, în anii stalinismului a stat la puşcărie pentru ideile lui. După ce a ieşit, a fost scriitor şi brigadier silvic la Snagov. Iubea locul în care s-a stabilit şi, din cauza asta, după 1990 s-a tot luat la trântă cu autorităţile locale şi cu ăia care voiau să distrugă “Snagovul lui”, să-l transforme într-o rezervaţie de îmbogăţiţi care stau în sarcofage de beton şi sticlă. Avea ceva din Don Quijote şi o consecvenţă fantastică. Publica în condiţii empirice un ziar local în care scotea la iveală abuzuri de tot felul.
Sunt mândru să-i preiau o parte din idei. Dumnezeu să-l odihnească!

 

Cine-a pus căcat pe baltă?

Îi rugăm pe cititorii din colegiul 4 Ilfov (oraşele Buftea şi Otopeni, precum şi comunele Mogoşoaia, Snagov, Gruiu, Ciolpani, Periş, Corbeanca, Moara Vlăsiei, Baloteşti) să ne sesizeze cazuri concrete de mitocănii şi ilegalităţi, cum ar fi infestarea luciului de apă, construcţii înălţate ilegal, tăieri de pădure fără autorizaţie, depozitarea gunoaielor în locuri nepermise, clădiri şi monumente istorice lăsate în paragină etc. Dacă aveţi şi imagini care să ilustreze porcăriile e cu atât mai bine. Săptămânal, prin tragere la sorţi, va fi desemnat un câştigător care va primi trei litri de ţuică din care nu te doare capul.

Sesizările dvs. pot fi trimise la mail-ul toma_roman@yahoo.com sau pe adresa redacţiei, Jurnalul Naţional, Piaţa Presei Libere nr. 1, cu menţiunea “în atenţia lui Toma Roman”.


Al dvs.,
Toma Roman jr, reporter special la Jurnalul Naţional şi candidat PER la Camera Deputaţilor
Noi să fim sănătoşi!

×
Subiecte în articol: special