x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Liane de Delta

Liane de Delta

27 Sep 2004   •   00:00

SECRETELE DELTEI - MINUNATIILE DELTEI

 

Situata in nord-estul Deltei, Letea e considerata cea mai nordica padure tropicala. Este singurul loc din Europa in care se intalnesc liane. Padurea Letea e cea mai veche rezervatie naturala declarata a Romaniei. Miracolul incepe de la Periprava, ultimul sat romanesc udat de Dunare pe bratul Chilia. Se vede de departe, prin negura zilelor. Copaci uriasi ce-si numara veacurile in inele neregulate de scoarta te intampina inca de la intrare. Trunchiuri nehotarate, plecate cand spre miazazi, cand inclinate catre miazanoapte intr-un joc al intamplarilor, fascineaza ochiul uluit al trecatorului neinitiat in tainele miracolului naturii si ale lui Dumnezeu.

 

BATALIA. Amara si-ndelunga batalie pentru viata s-a dat aici cand veacul era inca tanar. O batalie nestiuta, sfasietoare a lasat mii de sicane si brazde in Padurea Letea. Tacuti si induratori, copacii ii poarta numele in trunchiurile lor.

 

 

BATALIA PENTRU VIATA

Acum cateva mii de ani, vegetatia Padurii Letea, abia formata, incepea o lupta pe viata si pe moarte pentru supravietuire. In desisul codrului, copacii si arbustii luptau pentru fiecare petic de lumina ce le trecea de coroana. Au reusit, ca-n viata, doar cei puternici si cei descurcareti. In incercarea de a trai, multe trunchiuri s-au contorsionat la nesfarsit, incercand sa-si faca loc in inghesuiala. Odata lupta incheiata, supravietuitorii si-au lins ranile, cicatrizandu-le cat au putut. A inceput o noua batalie, terminata insa mult mai repede. Pentru ca solul este bogat in humus, iar apa din subsol se afla la nici zece centimetri, plantele si-au aflat resursele vietii. Pasarile calatoare au adus apoi, de peste mari si tari, noi specii de plante - cele mai multe tropicale - care au patruns, intai timid, apoi cu din ce in ce mai mult curaj, in padure. Asa au ajuns in Letea lianele. Spectaculoase si unice, se incolacesc lenese in jurul copacilor atarnand in voie in padurea din estul Europei. Astazi, in padure exista o diversitate fitocenotica: sunt cateva mii de specii vegetale, cateva zeci fiind unicat in Europa sau in lume.

 

 

SECRETELE DELTEI - SUMAR (Editie de colectie - 27 septembrie 2004)

 

Geneza Paradisului

 

Uscat nascut din preaplinul apelor

 

Istoria "mincinosilor"

 

Turnul Babel la gurile Dunarii

 

Recomandarile lui Cousteau

 

Coloniile durerii

 

Viata ca o prada

 

Aici, copiii imbatranesc mai repede

 

Liane de Delta

 

Nepotul piratilor din Caraorman

 

Se face prea mult curent pe Dunare

 

Ruina poarta numele Sulina

 

Vaneaza cu ochiul

 

Mos Ivan se roaga sa scape de peste

 

Afaceri lacustre

 

Razboiul Bistroe

 

Cine si cum administreaza Delta?

 

Pescarii migratori
×
Subiecte în articol: special