Proiectul de lege în discuție are ca obiectiv modificarea și completarea Legii nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive. Este o inițiativă legislativă aparținând deputatului PNL Sebastian Burduja, actual ministru al Energiei în cadrul Guvernului Ciolacu, și se află în dezbaterea Camerei Deputaților.
Concret, Burduja susține că, potrivit practicii actuale, sancțiunile contravenționale aplicate de agenții constatatori, cum ar fi jandarmii sau polițiștii, unor participanți la competițiile sau la jocurile sportive organizate „pot restrânge dreptul de participare la evenimente sportive fără o evaluare judiciară prealabilă”, iar acest lucru „poate duce la situații în care persoane nevinovate sunt private de drepturile lor constituționale, precum libertatea de mișcare și participarea la viața socială, fără o decizie judecătorească”.
Prin acest proiect de lege, Sebastian Burduja susține că dorește să reducă „riscul de abuz și arbitrariul în aplicarea sancțiunilor”. „În prezent, numeroase procese-verbale întocmite de agenții constatatori au fost anulate de instanțe, din cauza erorilor sau lipsei de probe concludente”, mai susține deputatul liberal în expunerea de motive care însoțește acest proiect de act normativ.
Nu există risc pentru ordinea publică
În acest sens, Burduja susține că, prin introducerea unei suspendări ope legis a sancțiunilor complementare, până la soluționarea definitivă a plângerilor contravenționale, „se asigură că măsurile punitive nu sunt aplicate înainte de a verifica temeinicia și legalitatea acestora în fața unei instanțe de judecată”.
„Deși ar putea exista îngrijorări că suspendarea automată a sancțiunilor ar putea încuraja comportamentele violente, propunerea include mecanisme de siguranță ce pot dispune executarea provizorie a sancțiunilor, în cazuri de necesitate. Aceasta permite menținerea ordinii publice și a siguranței, fără a compromite substanța drepturilor funcamentale ale cetățenilor”, mai arată deputatul liberal.
Concret, inițiativa legislativă vrea să instituie efectul suspensiv al executării sancțiunii aplicate pentru prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, cu precădere a pedepsei complementare de interzicere a accesului sau a participării la unele astfel de evenimente, „condiționat de formularea plângerii împotriva procesului-verbal de contravenție”.
Legea a trecut tacit de Senat
Inițiatorul precizează că, astfel, „rămâne ca doar un judecător să aplice provizoriu sancțiunea, până la soluționarea definitivă a cauzei, respectându-se, astfel, garanțiile împotriva restrângerii arbitrare a exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale. Executarea provizorie a sancțiunii contravenționale începe de la momentul pronunțării instanței”.
Proiectul de lege a fost avizat favorabil de către Consiliul Economic și Social și de către Consiliul Legislativ, însă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) precizează, în punctul de vedere transmis Parlamentului, că nu susține adoptarea acestei propuneri legislative.
Legea a intrat, inițial, în dezbaterea Senatului, unde, la data de 14 octombrie 2024, a trecut tacit, ca urmare a împlinirii termenului de adoptare tacită prevăzut de Constituție. În data de 21 octombrie 20234, proiectul de act normativ a ajuns la Camera Deputaților, care este forul decizional, Comisia Juridică, Comisia pentru Apărare și Comisia pentru Tineret și Sport având termen să înainteze raportul final până în data de 12 noiembrie 2024.