x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Libertatu, găselniţa DNA!

Libertatu, găselniţa DNA!

de Florin Gongu    |    Elly Cîrstea    |    15 Mai 2009   •   00:00
Libertatu, găselniţa DNA!
Sursa foto: Cristi Preda/Gayeta Sporturilor/Intact Images

Modul în care decurge ancheta la Piteşti începe să ridice multe semne de întrebare. Se pare că procurorii s-au folosit de funcţia deţinută de Cristian Libertatu, director la OPC Argeş, pentru a se justifica intervenţia procurorilor DNA.



Practic, dacă Libertatu ar fi eliberat, competenţa cazului nu ar mai fi a DNA! În privinţa acestuia nu a fost audiat nici un martor. Iar el a fost interogat o singură dată, şi anume în ziua în care a primit mandate de arestare, la data de 14 aprilie. "Cristi nu are nici o legătură cu ce se întâmplă în fotbal. Dacă procurorii vor să ţină ancheta asta timp de şase luni, ce face Libertatu, stă doar în arest, ca să-şi justifice ei competenţa? Pentru că el este singurul funcţionar public", s-a întrebat un apropiat.

ÎN CELULĂ CU FĂCĂLEAŢĂ
Conform datelor de la dosar, nu exista nici un flagrant, ci doar convorbiri telefonice irelevante, din care nu reies că Libertatu ar fi solicitat sau să fi primit vreo sumă. Procurorii acuză că acesta ar fi primit bani de la Făcăleaţă pentru a favoriza firmele lui Penescu. Deşi motivaţia neeliberării lotului Penescu ar fi că toţi reprezintă pericol public, că ar putea influenţa ancheta, Libertatu şi Făcăleaţă au stat pentru câteva zile în aceeaşi celulă în arest!

Tocmai restricţia pe care a impus-o instanţa pentru cei eliberaţi până acum nu se respectă tocmai în arest. "Libertatu nu a primit nici un ban, iar suma respectivă putea să fie dată de Făcăleaţă oricui, între Penescu şi Făcăleaţă având loc discuţii privind sume de mii de euro zilnic. Eu spun doar că este nevinovat. Dacă dosarul are o implementare politică, urmează să se vadă", a declarat Radu Nistor, avocatul lui Libertatu, acesta fiind membru de partid, pe rând, la PNL şi la PD-L.

RECURSUL DNA, ADMIS
În dosarul corupţiei din arbitraj, la 14 aprilie au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, directorul general al hypermarketului PIC, Liviu Făcăleaţă, precum şi fostul director al OPC Argeş Cristian Libertatu. Cornel Penescu şi Liviu Făcăleaţă sunt acuzaţi de dare de mită, iar Gheorghe Constantin şi Cristian Libertatu, de luare de mită.

Luni, Tribunalul Argeş decisese să nu le mai prelungească mandatele de arestare, dar procurorii DNA au făcut recurs, iar o zi mai târziu, Curtea de Apel Piteşti a admis recursul, astfel că aceştia au rămas în arest pentru cel puţin alte 30 de zile.


Şi abuz în serviciu

Radu Nistor, avocatul lui Cristian Libertatu, este uluit de modul în care decurge ancheta. "Clientul meu nu a mai fost niciodată la procurori pentru declaraţii, dar cercetările s-au extins acum pentru abuz în serviciu, fără să se fi adus noi dovezi. Nu au putut să-i dovedească mita de la Penescu şi au scos acum abuzul.

Îi impută că ar fi intervenit pe la anumiţi patroni de restaurante să-i prevină de nişte controale. Nici o legătură cu fotbalul. La dosar nu este nici o convorbire telefonică cu Penescu, ci doar una cu Făcăleaţă. Există o discuţie dintre Făcăleaţă şi Penescu că să-i dea unui anume Cristi suma de 4.000. DNA a cerut ca Libertatu să stea în arest în aceeaşi cameră cu Făcăleaţă, ca să-i asculte.




Vom cere o eliberare sub control judiciar, dar mi-e teamă că nu obţinem nimic. Se tot invocă faptul că reprezintă un pericol public. Libertatu e prăbuşit, distrus, nu înţelege ce s-a întâmplat. Leşină şi la bucurie, şi la necaz. Penescu a slăbit 6 kilograme în 30 de zile şi plânge întruna în arest. Şi Constantin Gheorghe o duce rău. El e bolnav de cancer şi a slăbit şi mai mult", ne-a relatat Radu Nistor.


Bogaciu a fost pus în libertate
Tribunalul Argeş a avut ieri termen de soluţionare a cererii de eliberare pe cauţiune a arbitrului Aurelian Bogaciu, depusă de apărătorul acestuia încă de marţi . Magistraţii au fixat cauţiunea la 10.000 de lei şi au acordat termen pentru luni, 18 mai, pentru ca prin apărătorul său să depună chitanţa privind plata cauţiunii.

Tot ieri, Aurelian Bogaciu a avut emoţii în faţa completului de judecată de la Curtea de Apel Piteşti, unde s-a judecat recursul procurorilor DNA împotriva deciziei magistraţilor Tribunalului Argeş, de marţi, 12 mai, de neprelungire a mandatului de arestare. După câteva ore de deliberări, Curtea de Apel a decis ca Bogaciu să fie pus în libertate, după ce a respins recursul făcut de procurorii DNA. Practic a menţinut decizia Tribunalului, dar cu anumite restricţii suplimentare.

În afară de faptul că nu are voie să părăsească localitatea, Bogaciu trebuie să se prezinte la Poliţie conform programului de supraveghere întocmit de anchetatori sau ori de câte ori este chemat şi îi este interzis să deţină, să folosească sau să poarte orice categorie de arme. Două ore mai târziu, Bogaciu ieşea fericit pe poarta IJP Argeş.

A fost aşteptat de soţie, care este însărcinată în patru luni, şi de familie. Tot pe Bogaciu l-au aşteptat avocatul şi asistenta acestuia. S-a îmbrăţişat cu toată lumea, după care şi-a luat soţia după gât şi s-a îndreptat în viteză spre maşină. A spus doar atât: "Tot ce vreau este acum să stau cu familia mea. Vreau doar să vă sfătuiesc să vă bucuraţi de fiecare clipă de libertate".


Poliţist urmărit penal în dosarul lui Gigi Becali
Romulus Dumitrescu, poliţistul care s-a aflat în barul din Pipera când finanţatorul Stelei, Gigi Becali, le-a luat declaraţii hoţilor maşinii sale, este urmărit penal pentru complicitate la infracţiunea de lipsire de libertate şi de favorizarea infractorului.

Încadrat din anul 2005 ca agent la Serviciul Criminalistic al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov, Dumitrescu a fost destituit după ce şefii săi l-au găsit vinovat pentru săvârşirea unor abateri disciplinare care aduc atingerea onoarei, probităţii profesionale a poliţistului şi prestigiului instituţiei.




Împotriva lui Dumitrescu, în afara dispunerii începerii urmăririi penale, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a mai luat măsura preventivă de obligare de a nu părăsi municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov. Gigi Becali a spus ieri că Dumitrescu s-a prezentat la Parchet de bunăvoie în calitate de martor în urmă cu trei zile.

Finanţatorul Stelei a fost prezent ieri în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, care au judecat recursul procurorilor la decizia de ridicare a interdicţiei de a părăsi judeţul Ilfov şi Capitala de acesta în perioada campaniei electorale, Gigi Becali fiind candidat la alegerile europarlamentare pe listele PRM. Gigi Becali a mai afirmat că procurorii i-au transmis lui Dumitrescu că îl vor cerceta pentru complicitate la lipsire de libertate şi că va trebui să se prezinte o dată pe săptămână la Poliţie.

Arestat preventiv pentru 29 de zile şi ulterior eliberat sub control judiciar, Gigi Becali este cercetat pentru comiterea a trei infracţiuni de lipsire de libertate, faptă petrecută în seara zilei de 26 spre 27 ianuarie 2009.


Prunea, audiat la DNA pentru amenda lui Penescu

O nouă zi incendiară ieri la Piteşti. Audierile din scandalul de corupţie din fotbal au debutat la prima oră a dimineţii cu directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale al FRF, Florin Prunea, care a ajuns la DNA la prima oră a dimineţii. Ulterior, pragul DNA l-a trecut un arbitru despre care toată lumea a crezut că este asistentul Florin Stănescu.

Câteva ore mai târziu s-a aflat că de fapt a dat noi declaraţii arbitrul Laurenţiu Danşa, cel care a răspuns invitaţiei procurorilor anticorupţie şi săptămâna trecută. În jurul orei 10:00, duba de la arestul IJP a parcat în faţa DNA şi din ea a coborât chiar patronul echipei FC Argeş, Cornel Penescu. La ora 11:00, tot la DNA şi-a făcut apariţia şi preşedintele clubului FC Argeş, Cristian Mincă.

Înainte de ora 17:00, din sediul DNA a plecat Florin Prunea. A petrecut în birourile procurorilor circa nouă ore. Nu a precizat în ce calitate a fost citat, dar a spus că i s-a solicitat o declaraţie: "Am stat atât de mult pentru că a mai fost audiat altcineva înaintea mea. M-au chemat să dau declaraţii legate de regulamentul de fotbal. Voi veni oricând dacă voi fi solicitat. Nu am avut nici o confruntare cu domnul Penescu".

Conform surselor noastre, la dosar există o discuţie telefonică între Penescu şi Mincă, în care primul îi cere celuilalt să-i dea o sumă lui Prunea pentru a interveni să i se scadă dintr-o amendă pe care Penescu a primit-o de la FRF. Pentru o declaraţie din octombrie 2008, înainte de meciul cu FC Vaslui, Penescu a fost amendat cu 300.000 de lei de Comisia de Disciplină, însă sancţiunea a fost înjumătăţită de Comisia de Apel!

×