x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Licitatii dubioase la primaria Capitalei

Licitatii dubioase la primaria Capitalei

de Adrian Mogos    |    12 Ian 2006   •   00:00
Licitatii dubioase la primaria Capitalei

Un grup de firme a pus stapanire pe mai toate contractele scoase la licitatie de Primaria Municipiului Bucuresti.

Contractele pe bani publici nu sunt pentru oricine. Trebuie sa ai oarecare prestanta ca firma pentru a putea pune mana macar pe cateva, iar prestanta se masoara in functie de legaturile pe care le ai in Primaria Generala.

Primaria Capitalei a hotarat ca soferii trebuie menajati de stresul zilnic si a decis sa faureasca cateva parcari subterane. Pentru ca acest obiectiv sa poata fi infaptuit, a fost necesar un studiu de prefezabilitate, adica un fel de adunare in care mintile luminate trebuia sa-si dea cu parerea unde si cum trebuie realizate aceste oaze de fericire pentru soferii bucuresteni. Si pentru asta, Primaria Municipiului Bucuresti a zis: "Sa se faca licitatie!". Si licitatia s-a facut. Primarul general a vazut ca a fost bine si a lasat angajatii firmelor sa gaseasca solutiile salvatoare.

ADUNAREA. Cand Primaria Capitalei s-a aratat dispusa sa bage mana in buzunar pentru aproape 7 miliarde doar pentru analiza, licitatia a avut loc. La ea au aparut patru firme cu experienta in contractele derulate cu Primaria: Proiect Bucuresti SA, Romair Consulting SRL, Romproiect si Metroul SA. Pentru ca totul sa fie conform legii, s-a gasit a cincea roata la caruta, Consilier Construct SRL. Trebuie spus ca Primaria s-a indurat doar pentru patru contracte, pentru care licitatia a avut loc la 28 septembrie 2005. Cele patru firme cu experienta pe care le-am mentionat au pus fiecare mana pe cate un contract de studiu de prefezabilitate. Ceea ce inseamna ca se vor face si studii de fezabilitate, apoi licitatii pentru proiectele de consultanta si abia apoi urmeaza si executia parcarilor. Asadar, soferii din Bucuresti vor trebui sa mai astepte. Proiect Bucuresti s-a multumit cu un contract mai firav, de aproape 300 de milioane, pentru Piata Amzei, Piata Domenii si Piata Dorobantilor. Romproiect a incheiat un contract de 610 milioane pentru Piata Walter Maracineanu, Restaurantul Pescarus si Muzeul Taranului Roman. Romair Consulting SRL s-a ales cu un contract de 287 de milioane pentru Piata Obor, Piata Sudului, Piata Salii Palatului, Piata Presei Libere si Piata Hurmuzachi. Metroul SA s-a ales cu ploconul de peste 300 de milioane pentru Parcul Herastrau, Gara Baneasa, Piata Alba-Iulia, Perla, Magazinul Eva, Piata Charles de Gaulle, Circul Bucuresti, Piata Universitatii.

LEGATURI. Singura participanta la licitatie care nu a primit nimic a fost roata cu numarul cinci: Consilier Construct SRL. Nici nu avea cum. Consilier Construct SRL din Bucuresti il are ca actionar majoritar pe Bogdan Vintila. Tot el este actionar la G & V Financial Assistance, unde detine jumatate din firma, de cealalta jumatate avand grija Mariana Gliga. Cu totul intamplator, Mariana este nascuta in Poiana Mare, judetul Dolj, si are domiciliul in Craiova. Din aceeasi comuna doljeana, care numara mai putin de 12.000 de suflete, este si Doina Ghitulescu. Coincidenta? Doina Ghitulescu este administrator la TCIF Craiova, o societate care este actionar la Antrepriza Generala Romproiect SA, detinuta cu mai mult de 80% de Romproiect SA. Am lamurit participarea roatei de rezerva la licitatie, dar mai apare un amanunt, nu lipsit de importanta. Metroul SA si Romproiect sunt firme "prietene". Legatura dintre cele doua entitati se face pe doua planuri paralele, care, conform unei teorii din matematica, se intalnesc la infinit. Numai ca infinitul nu e chiar asa departe. Cele doua planuri paralele, Metroul SA si Romproiect SA, se intalnesc chiar in doua puncte.

SANTIER. Pentru groapa din Splaiul Independentei, bucurestenii au scos din buzunar aproape noua miliarde de lei
GRADINA ZOOLOGICA. La 15 martie muncitorii isi vor face din nou aparitia. Pana atunci, santurile neprotejate sunt un real pericol pentru copii

CONVERGENTA. Primul punct comun al celor doua concurente la licitatie se numeste SIF Muntenia, iar cel de-al doilea, Arcom SA. Apropierea vadita dintre cele doua, apropiere pe care o voi demonstra imediat, alaturi de roata cu nr. 5, pune sub semnul intrebarii licitatia din septembrie de anul trecut. SIF Muntenia si Romproiect SA fac parte din actionariatul SC Arcom SA. In Arcom s-au inghesuit mai multe societati de stat sau private. Nimic rau, dar printre ele putem numara IMSAT SA din Bucuresti, Soprex IMI SA Bucuresti, IMCOM SA si APASCO SA din Maneciu. APASCO a devenit cunoscuta cititorilor din cauza lucrarilor de indiguire care au dus la inundatii din diferite zone ale tarii, dar mai ales ca executanta a lucrarilor proiectate de SC Aquaproiect SA, firma fostului ministru al Mediului si ambasador al Romaniei la Moscova, Aurel Constantin Ilie.

IMSAT SA se dezvaluie in toata splendoarea ei ca actionar persoana juridica la Radiotel SA, firma la care este asociat si Georgeta Nasui. Doamna Nasui mai apare si ca asociata la Muntenia Global Invest SA, firma care se poate mandri ca are printre actionari Metroul SA si Geomin SA, ultima fiind sustinuta tot de SIF Muntenia. Metroul a castigat un contract de aproape doua miliarde de lei la sfarsitul lui noiembrie 2004, in plina campanie electorala. Anul acesta a venit in forta, ultimele contracte castigate in noiembrie 2005 totalizand peste 11 miliarde de lei pentru servicii de consultanta. Nu trebuie uitata nici cealalta firma pe care am amintit-o mai sus: Soprex IMI SA Bucuresti.

FAMILIE. Soprex IMI SA are ca auditor firma SC Elite Consulting SA. Aici mananca o paine, cu mai putin de 2% din firma, un domn Gheorghe Iliescu, care este administrator la o alta firma, Eurometudes SA, care a castigat, la 8 septembrie 2005, un contract de consultanta cu Primaria Municipiului Bucuresti de aproape 600 de milioane. Este vorba despre proiectul "Extinderea retelei de canalizare in zone deficitare ale Municipiului Bucuresti", mai precis de Strazile Campului si Juverdeanu din Sectorul 2, undeva in spatele Carrefour Colentina. Eurometudes il are printre administratori si pe Gheorghe Iliescu. Interesant este ca semnarea contractului de consultanta cu Eurometudes s-a facut la doua luni de la incheierea contractului de executie pentru acest proiect. Valoarea acestuia depaseste 12 miliarde de lei, castigatoarea licitatiei fiind Sartex Service SA. Sa nu uitam legatura dintre Soprex si IMCOM, actionari la Arcom. Este importanta, deoarece Arcom este legatura dintre cele doua, dar mai ales cu Romproiect. Administrator la IMCOM este Ioana Suciu. IMCOM este actionar la Antrepriza Generala Romproiect, care are ca actionar majoritar Romproiect SA. Sotul doamnei Suciu, Victor Suciu, este actionar la Prosarif SRL si la Contprimex SA impreuna cu Barbu Adrian, care este si administrator la Sartex Service. Pe Strada Juverdeanu lucrarea e aproape gata, daca se poate spune asa, deoarece nu este inca facuta legatura cu magistrala. "Oricum, e bine ca s-a facut si asa. Mai asteptam ceva, dar o sa fie bine. Pe Campului e gata, dar la noi o sa mai dureze", spun doi barbati care stateau la o bere ieftina intr-un butic de pe Juverdeanu.

CINE ESTE ROMPROIECT?
Romproiect SA este o societate care are ca actionar majoritar o firma off-shore din Nicosia, Cipru: Sitraco Overseas Engineering Ltd. Administratori sunt Radu Stanculescu, Dan Zaharia si Dan Radu Zatreanu. Cel din urma este consilier general la Primaria Capitalei din partea Aliantei PNL-PD si membru in Comisia Transporturi si Infrastructura Urbana si in cea de Relatii Internationale, Cooperare si Asociere cu alte Autoritati Publice. Zatreanu mai este director general la SC Sitraco Conimpex SRL Bucuresti. Sitraco Conimpex are ca asociati pe Zatreanu Dan, cu 1%, si trei firme tot off-shore, si tot din Cipru: Rina Management & Consulting LTD, Stilwill Investments Ltd si Silkmill Trading Ltd. Firma Sitraco Conimpex este asociata la Midas Nord SA alaturi de Alexandru Bittner, un apropiat al PSD. Romproiect SA era pana nu demult actionar ca persoana juridica la Press Tip Costruct SA, societate aflata acum in dizolvare alaturi de Foradex SA. Foradex SA are ca actionar majoritar statul roman prin Ministerul Economiei si Comertului, iar ca cenzor si auditor, firma Team Audit Financiar, unde actionar majoritar este Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Consilierul Dan Radu Zatreanu spune ca nu-l cunoaste pe Alexandru Bittner si nici nu are vreo legatura de afaceri cu Metroul SA.

Contractele continua sa curga

MULTUMIRE. Directoarea Anca Oprea este multumita de cum lucreaza PONI CON la Gradina Zoologica
Romproiect nu a castigat prea multe contracte, "desi ar fi trebuit, la experienta pe care o are", dupa cum spune Dan Radu Zatreanu, membru in consiliul de administratie al Romproiect. Unul dintre contracte este cel de consultanta pentru extinderea retelelor de apa potabila de pe Gheorghe Ionescu Sisesti, un contract de aproape 800 de milioane, castigat la 23 decembrie 2004. La licitatie, Romproiect a participat alaturi de Geomen Prodimpex, iar firma care "a pus mana" pe Gheorghe Ionescu Sisesti este PONI CON SA. Contractul initial de executie a fost cu putin peste 21 de miliarde de lei, dar banii s-au dovedit a fi insuficienti, asa ca Primaria a mai deschis baierele pungii si a mai varsat catre PONI CON inca 8,6 miliarde. In total, aproape 30 de miliarde de lei. PONI CON, care il are ca actionar pe Dorin Popescu, fiul fostului consilier general PSD Cornel Popescu, este specializata pe contracte mari, de ordinul zecilor de miliarde, cu Primaria Capitalei. Florentina Constantinescu, director executiv adjunct la Directia de Investitii si Achizitii a Primariei Generale, spune ca in comisia de evaluare se analizeaza ofertele si se evalueaza firma, nicidecum cine este in spatele lor: "Legea nu interzice ca la licitatii sa participe firme ale consilierilor, pentru ca nu exista nici o incompatibilitate. In ceea ce priveste lucrarea de pe Gheorghe Ionescu Sisesti, avem probleme, intrucat firma nu vrea sa aduca drumul in stadiul dinaintea efectuarii lucrarilor". Stefan Agache, director adjunct la Directia de Utilitati, spune ca "lucrarea pe Gheorghe Ionescu Sisesti este terminata, dar, pana nu se finalizeaza artera de pe Bucurestii Noi, nu se poate face receptia lucrarii. Pentru artera de pe Bucurestii Noi abia a avut loc licitatia pentru proiect, asa ca va mai dura ceva timp". O alta lucrare a PONI CON este reabilitarea si extinderea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in incinta Gradinii Zoologice, lucrare pentru care bucurestenii au scos din buzunar peste 22 de miliarde de lei. Lucrarea stagneaza pe perioada iernii, pana la 15 martie, dupa cum spune Anca Oprea, directoarea Gradinii Zoologice. Tot PONI CON mai are in executie si Pasajul Marasesti, lucrare ce trebuia finalizata, conform datelor de la Politia Rutiera, in noiembrie 2005.

La licitatia pentru proiectarea lucrarii de pe Soseaua Gheorghe Ionescu Sisesti, alaturi de Romproiect a mai participat doar Geomen Prodimpex SRL. Despre Geomen se spune in Primaria Generala ca "este copilul licitatiilor, pentru ca rar se intampla sa lipseasca de la vreuna, dar mai ciupeste cate ceva". In decembrie 2004 a "prins" un contract de aproape 400 de milioane, pentru prestare de servicii de consultanta la executia canalului colector Buftea - Bucuresti, iar in iunie 2005, un alt contract, de aproape 300 de milioane, pentru refacerea canalului colector din Splaiul Unirii, malul stang, intre Soseaua Mihai Bravu si Strada Foisorului. Lucrarea a revenit firmei Delta ACM 93 SRL si ar trebui sa fie finalizata la 1 februarie 2006. Pe la santierul din Splaiul Unirii, muncitorii stateau mai toata ziua in baraca, cum spune un tanar din zona, si din 20 decembrie nu a mai trecut nimeni pe la munca. Petre Turica, paznicul care avea grija de cele cateva plansee si tevi, a fost batut bine de hotii de fier vechi chiar de Craciun.

VERIFICARE
"Eu evaluez o firma prin oferta pe care o face, nu prin cine se afla in spatele ei. La licitatii nu vin firme mici, pentru ca nu cred ca pot face fata unor proiecte de asemenea anvergura. Firmele mici prefera sa lucreze cu alte firme private, pentru ca, daca ar lucra cu Primaria, si-ar primi banii dupa mult timp. De aceea, la licitatii vin firme mari, care au experienta in domeniu si care pot face fata" - Florentina Constantinescu, director adjunct executiv la Directia Investitii

MAI DUREAZA
"Lucrarea de pe Soseaua Gheorghe Ionescu Sisesti este finalizata, dar, pana nu se finalizeaza artera de pe Bucurestii Noi, nu se poate face receptia lucrarii. Pentru artera de pe Bucurestii Noi abia a avut loc licitatia pentru realizarea proiectului, asa ca va mai dura ceva timp pana lucrarea de pe Sisesti va deveni functionala" - Stefan Agache, director adjunct la Directia Utilitati
×