x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Limba română, manual pentru studenţi străini, ediţia 1994. Cum era glorificat cartierul Balta Albă

Limba română, manual pentru studenţi străini, ediţia 1994. Cum era glorificat cartierul Balta Albă

de Robert Veress    |    02 Mar 2012   •   09:55
Limba română, manual pentru studenţi străini, ediţia 1994. Cum era glorificat cartierul Balta Albă

Ce reactie ati avea daca ati vizita Londra si ati primi un ghid de limba engleza care ar descrie cam asa o zona rau famata: 'Localnicii prefera sa-si plimbe copiii pe aceste strazi linistite, unde se simt in deplina siguranta'?

Acum, puneti-va in locul unui student britanic aflat in vizita prin Romania, la patru ani de la Revolutie, cand, teoretic, glorificarea realizarilor urbanistico-arhitecturale comuniste era dezavuata.

Si imaginati-va ca gasiti la standurile de carte un manual de limba romana pentru studenti, publicat de Editura Universitatii Bucuresti. Ajungeti la lectia 16 si iata ce cititi aici:

'Petre si Radu se plimba deseori prin parcurile si pe bulevardele Bucurestiului. Petre cunoaste bine Bucurestiul si-l conduce pe Radu prin cartierele orasului. Astazi ei merg in Balta Alba, un cartier nou, cu sute de blocuri inalte, frumoase si confortabile. Sunt si magazine, scoli, cinematografe, policlinici etc. Cartierul acesta are o arhitectura moderna si eleganta. De pe terasa unui bloc-turn ei admira panorama orasului. In centrul ansamblului de blocuri se afla un parc cu un lac minunat, cu alei curate si multe banci. Pe marginea bulevardelor sunt copaci si multe flori. Departe, spre dreapta, ei vad cladirile unor uzine unde lucreaza zeci de mii de muncitori. La marginea cartierului este o ferma cu sere moderne de legume pentru populatia capitalei. Spre rasarit, dincolo de lacul 'Pantelimon', se afla o padure. De pe terasa prietenii vad si stadionul unde au loc intalnirile internationale de fotbal'.

Dupa ce ai citit acest text insufletitor, e greu sa te stapanesti sa nu vezi minunatia cu ochii tai. Si o vezi...

E adevarat, informatia vine la 18 ani de la publicarea cartii. Dar anacronismul si irealismul acestui paragraf nu sunt doar de legenda, ci, din pacate, au ancore in actualitate.

N.r.: Documentul atasat l-am primit prin bunavointa jurnalistului Craig Turp, redactor sef al ghidurilor turistice 'In Your Pocket' (In buzunarul tau), care se distribuie, gratuit, in peste 20 de tari. Craig este si proprietarul site-ului Bucharest Life.

×