x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Little, american la Iasi

Little, american la Iasi

28 Noi 2004   •   00:00

MISIONARUL
A plecat din Orange, California, ca sa devina misionar la Iasi. A fost in avionul care a aterizat pe Otopeni in 28 decembrie ’89. Cu medicamente.
ANA-MARIA LUCA

Click pentru a mari imaginea
Jeri si Gloria Little, in vizita la Bucuresti
Drumul lui Jeri Armstrong Little catre Romania a inceput intr-o biserica din Orange, California. Avea un prieten, si el a venit cu ideea ca ar putea face o calatorie intr-o tara in care e nevoie de Dumnezeu. Jeri a fost de acord. Era in 1988. Si s-au urcat in avionul catre Bucuresti. N-avea idee ce avea sa gaseasca in tara din sud-estul Europei.

INTUNERIC. Este tot ceea ce a vazut Jeri cand a aterizat la Otopeni, apoi pe drumul catre Suceava si apoi la Iasi. Tot pe intuneric s-a intalnit cu un pastor la Iasi, care l-a dus intr-un apartament in care a ramas peste noapte sa vorbeasca de una si de alta. Vizita a durat putin. In cateva zile era din nou in avion. Si s-ar fi putut sfarsi aici.

INTOARCEREA. Jeri e un tip nu foarte inalt, cu o barba roscata si camasa de blugi. Americanul are de 7 ani o pensiune in stil texan chiar peste drum de un cimitir. Desi este un om de afaceri destul de cunoscut la Iasi, nu se faleste cu succesul lui.

Click pentru a mari imaginea
Marcus si Trevor, de Craciun, cand s-au mutat in Romania

"Dumnezeu mi-a dat o inima pentru Romania si pentru oamenii care traiesc aici. Cand ne-am intors acasa, vorbeam in biserici despre Romania, despre ce vazusem", povesteste Jeri. Si a inceput sa stranga bani ca sa mai poata veni in Romania o data. A reusit. In septembrie 1989 s-a intors cu un aparat video, casete cu predici si un prieten pe care trebuia sa-l ghideze intr-o tara pe care acesta n-o mai vazuse niciodata.

"Era impotriva legii in Romania atunci sa ai reportofoane, casete, casete video. A trebuit sa strecor cumva aparatul. Si eram si cu un prieten care nu mai fusese in Romania. Eu trebuia sa-i arat lui drumul, eu trebuia sa fiu expertul. Si ma simteam ca un agent secret in avion. Dar cand am aterizat, mi-am dat seama de situatie: faceam un lucru ilegal." Toata lumea a fost controlata de Politia de Frontiera. Jeri a trecut fara sa fie atins. E sigur ca rugaciunile au fost cauza. Altfel nu-si explica faptul ca politistul s-a uitat in ochii lui, a simtit ca are ceva in geanta, dar nu a facut nici un gest. RevoluTia. A nimerit la Iasi tocmai cand Ceausescu era acolo sa deschida anul universitar. Oamenii erau pe strada, chemati sa aplaude. "Cum pot oamenii astia sa traiasca asa? Am vorbit intr-o biserica. Le-am spus ca nu poate exista libertate in Romania fara varsare de sange. Pe 28 decembrie am fost in primul avion care a aterizat pe Otopeni dupa ce s-a deschis spatiul aerian. Cumparasem la Viena medicamente de 1.000 de dolari. Am fost aici in primele momente de libertate, cand istoria a fost rasturnata." Jeri scrie o carte despre tot ce inseamna Romania pentru el si despre zilele acelea de inceput de libertate.

In ’90-’92, el si prietenii sai au inceput sa stranga fonduri pentru Europa de Est. La Iasi au deschis cateva magazine de haine. Apoi, in 1992, dupa ce a stat timp de 4 saptamani in Romania, s-a gandit ca cineva trebuie sa vina cu totul aici si sa aiba grija de magazinele fundatiei crestine. Jeri si Gloria si-au luat cei doi copii, Marcus si Trevor, si s-au mutat la Iasi. S-au imprietenit cu o alta familie care avea doua fete si au inceput sa lucreze impreuna pentru parohia ieseana. Prin 1994, toate cele trei magazine care finantau o biserica erau pe picioare. Au deschis o clinica de stomatologie, oganizau tabere pentru copiii enoriasilor.

.

.

RESTAURANTUL TEXAN

In 1996, Jeri si Gloria au deschis la Iasi primul restaurant cu specific american. Intr-o locatie care i-ar nedumeri pe unii: peste drum de Cimitirul Eternitatea, pe drumul catre aeroportul iesean. Gloria si-a creat un adevarat laborator in bucataria de acasa si toate felurile de mancare au fost intai testate acolo. Apoi au facut deasupra cateva camere: o pensiune. Acum au 31 de camere si vor sa inaugureze o noua aripa a pensiunii.

.

SCURTA BIOGRAFIE

Jeri Armstrong Little s-a nascut in 1954 la Dearbom, Michigan, si s-a specializat in Business&Finance la Fullertone University. In 1978 a fost numit New Associate of the Year de catre Newengland Mutual, in 1980 a primit premiul national pentru vanzari. A avut propria firma de asigurari, Little&Associates USA, din 1977 pana in 1992. Este si membru al Clubului Rotary Iasi.

.

MARCUS SI TREVOR

Cel mai mic dintre baieti, Trevor, are 21 de ani si vrea sa devina informatician. S-a casatorit in ianuarie cu dragostea lui din copilarie, una dintre fetele unor prieteni de familie, tot americani care s-au mutat la Iasi o data cu familia Little. Cel mai mare, Marcus, e profesor in Statele Unite si vrea sa mearga la seminarul teologic ca sa devina preot.
×
Subiecte în articol: special romania iasi jeri