x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Locurile de joacă, adaptate pentru copiii cu dizabilități

Locurile de joacă, adaptate pentru copiii cu dizabilități

de Monica Cosac    |    06 Iun 2023   •   07:40
Locurile de joacă, adaptate pentru copiii cu dizabilități

Toate locurile de joacă pentru copii, precum și spațiile dedicate activităților sportive și recreative vor fi dotate cu echipamente speciale, adaptate persoanelor cu dizabilități, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere la Parlament. De asemenea, autoritățile locale vor fi obligate să asigure accesul în siguranță până la aceste echipamente pentru copiii și adulții care se deplasează în cărucioare. 

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, înregistrat la Senat chiar înainte de minivacanța de Rusalii, este inițiat de senatorii USR Anca Dragu, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat și fost ministru al Finanțelor, și Remus Negoi și este susținut de alți nouă colegi de partid. 

Potrivit acestora, copiii şi adulții cu dizabilităţi din România au dreptul la acces neîngrădit la locurile de joacă și la cele amenajate pentru diverse activități sportive în aer liber, iar aceste spaţii trebuie adaptate pentru a creşte gradul de incluziune a acestor persoane și pentru a le permite să fie mai active în societate şi să beneficieze de mişcare.

În prezent, legea prevede că doar clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun şi staţiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători şi peroanele principalelor staţii, spaţiile de parcare, străzile şi drumurile publice trebuie amenajate astfel încât să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi. 

Iar cei doi senatori vor ca pe această listă să fie adăugate și spaţiile de joacă şi terenurile de sport. 

Autoritățile au 3 ani la dispoziție pentru implementarea măsurilor

Pe lângă asigurarea accesului la astfel de locuri, deţinătorii acestora ar urma să le adapteze şi pentru a putea fi folosite de copiii ori adulţii cu handicap. Concret, primăriile vor trebui ca, până la finalul anului următor, să includă în planurile de reamenajare și aceste echipamente, iar în cel mult trei ani de adoptarea legii să le și monteze. 

„Autorităţile publice au obligaţia ca, până la 31 decembrie 2024, să includă în regulamentele locale, respectiv în planurile de reamenajare, reabilitare sau construire a spaţiilor de joacă şi a spaţiilor pentru activităţi sportive şi recreative, amplasarea a cel puţin unui echipament destinat persoanelor cu dizabilităţi.

Autorităţile publice au obligaţia ca, în termen de maximum 36 de luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să asigure reamenajarea, reabilitarea sau construirea spaţiilor de joacă incluzive şi a spaţiilor pentru activităţi sportive şi recreative pentru persoanele cu dizabilităţi, prin amplasarea a cel puţin un echipament destinat persoanelor cu dizabilităţi”, conform proiectului de lege. 

Practic, va fi timp suficient pentru ca autorităţile locale să documenteze, finanţeze şi implementeze aceste proiecte, consideră autorii documentului, subliniind că legislaţia din România trebuie corelată cu reglementările Uniunii Europene.

Spațiile incluzive, benefice pentru sănătatea fizică și psihică 

Mai mult, iniţiatorii susțin că au lansat această propunere din dorința de a nu mai exista discriminări între cetăţenii români cu dizabilități în diferite sectoare de activitate.

„În acest moment, în România, există foarte puține spații special amenajate pentru persoanele cu dizabilități în vederea participării lor la activități recreative, de timp liber și sportive. 

Parcurile sau locurile de joacă recreative nu sunt prevăzute cu echipamente speciale pentru persoanele cu dizabilități, iar acest lucru le îngreunează accesul şi le îngrădeşte dreptul de participare în activități recreative, de timp liber și sportive. Este absolut necesar ca atât spațiile de joacă pentru copii, cât și spațiile pentru activități sportive și recreative să fie dotate cu echipamente specifice pentru persoanele cu dizabilități”, se arată în expunerea de motive. 

Copiii care se joacă într-un mediu incluziv au parte de experiențe benefice din punct de vedere al dezvoltării, sunt mai sănătoși, au o înaltă stimă de sine și sunt mai bine pregătiți să învețe, argumentează autorii proiectului. 

Leagănele de tip „cuib”, prevăzute cu centuri de siguranță și cu o ergonomie aparte, balansoarele și jucăriile pe arc special concepute pentru micuții cu nevoi speciale, carusele care pot prelua de la nivelul solului un cărucior rulant și chiar tobogane special proiectate pentru copiii cu probleme neuromotorii se vor putea regăsi printre echipamentele ce vor fi montate în parcuri.

„Impunem autorităților locale să își adapteze regulamentele și planurile de amenajare astfel încât parcurile și locurile de joacă să fie dotate și cu echipamente speciale pentru a răspunde nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilități”, spune Anca Dragu, senator.

Proiectul de lege stipulează că nerespectarea noilor dispoziții constituie contravenții care vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 10.000 lei și 25.000 lei.

×
Subiecte în articol: locuri joaca copii dizabilitati