x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Schemă Ponzi de agățat femei. Cine este celebrul Casanova?

Schemă Ponzi de agățat femei. Cine este celebrul Casanova?

de Carmina Pricopie    |    12 Mai 2023   •   08:00
Schemă Ponzi de agățat femei. Cine este celebrul Casanova?

 A plătit 3.000 de lei pentru capela mamei iubitului, după ce anterior plătise operaţia, şpaga la doctor, transportul la o clinică din Viena, un aparat medical, repatrierea şi înmormântarea. Toate însă au fost minciuni bine ţesute, ca să-şi stoarcă iubita de bani. Mama bărbatului este vie şi în ziua de azi, iar victima este doar una dintre cele 15 care i-au căzut în plasă unui celebru escroc sentimental. Toate femeile pe care le-a manipulat, spun anchetatorii, aveau o singură slăbiciune: voiau să se mărite. 

Şi-a îmbolnăvit mama ori de câte ori a rămas fără bani. Ba chiar a internat-o într-o clinică la Viena. Totul a fost o poveste, pe care unul dintre cei mai abili escroci sentimentali a vândut-o femeilor pe care le agăţa pe platformele virtuale. Una dintre ele chiar a plătit repatrierea trupului neînsufleţit al mamei bărbatului.

Cine este celebrul Casanova?

Un anume Nicolae Mola. Are 42 de ani şi 3 condamnări de 22 de ani. Toate pentru înşelarea multor femei care, crezând că se vor mărita cu el, i-au împrumutat sume mari de bani pe care nu i-au mai văzut niciodată. 

Zilele trecute, Mola a fost trimis iar în judecată. 42 de fapte. 15 victime. Femei pe care le-a stors de bani în perioada 2018-2020. Dosarul a fost deschis pe 4 mai 2020, după ce două dintre fostele iubite s-au plâns la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov că au fost trădate în dragoste, dar şi la buzunare de un bărbat, al cărui nume adevărat nici nu-l cunoşteau. Două zile mai târziu, poliţiştii l-au găsit la Sinaia, chiar lângă una dintre victimele sale. A ajuns direct la puşcărie pentru că-l urmărea ultima condamnare - de 10 ani, tot pe mai multe înşelăciuni. Iar poliţiştii Serviciului de Ordine Publică, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, aveau să descopere că Nicu făcuse și multe victime.

„Femeile, cu vârste între 36 și 45 de ani, ar fi fost abordate prin intermediul unor rețele de socializare, dar și în mod direct, bărbatul câștigându-le încrederea și simpatia, prin prezentarea unei situații financiare și sociale apreciabile, reușind, astfel, să le determine să îi ofere sume importante de bani și bunuri de valoare”, au precizat reprezentanţi ai IPJ Ilfov, într-un comunicat de presă.

 

Schemă Ponzi amoroasă

 

Chemate la Poliţie pentru a depune mărturie, femeile au acceptat cu greu că din banii uneia, alta era scoasă în oraş de Nicu. Făcuse un fel de schemă Ponzi amoroasă. Pentru fiecare dintre victime avea un nume: Marius, Răzvan, Nicu, Daniel. Şi aceeaşi poveste: un antreprenor de succes, care destul de repede se trezea cu conturile firmelor blocate. Şi de-aici începea asaltul. Cerea împrumuturi de la cele cărora le declara iubire veşnică, iar în funcţie de disponibilitate, plusa. Unele s-au împrumutat la prieteni, altele la părinţi sau chiar şi-au amanetat bijuteriile. Pentru că intra în cercul de rude sau prieteni ai victimelor, Nicolae Mola, spun anchetatorii, profita de ocazie şi inventa poveşti. Ar fi luat 50.000 de lei de la unchiul unei victime pentru un teren, pe tatăl alteia ar fi promis că-l pensionează cu o atenţie de 1.000 de euro, pe 7 prietene ale unei iubite le-a păcălit cu câte 1.500 de euro ca să le angajeze într-un spital de stat. A mers până într-acolo, spun surse, încât „şi-a îmbolnăvit” sora şi mama ori de câte ori rămânea fără bani. Una dintre femeile înşelate a plătit atât internarea mamei lui Mola la Viena, costurile repatrierii după deces, cât şi înmormântarea.

 

Câți bani se scot din povestea „Mama suferindă”

 

„A invocat faptul că mama sa a suferit un accident vascular și că se află internată într-un spital din Baia Mare. În acest sens mi-a solicitat suma de 20.000 lei, iar eu i-am spus că am disponibilă pe card doar suma de 14.000 lei, ocazie cu care Mola Nicolae a fost de acord și cu această sumă, dar m-a rugat să achiziționez și un telefon pe numele meu, fiindu-i necesar sub formă de recompensă pentru medicul chirurg care o operase pe mama sa”, le-a povestit victima anchetatorilor.

 

La două zile distanţă, bărbatul a mai cerut o sumă de bani, iar victima i-a dat: „a invocat faptul că medicul i-a comunicat că pentru salvarea mamei sale este necesar transportul acesteia, în condiții speciale, la o clinică din Viena, sens în care mi-a solicitat suma de 4.000 euro”.

 

După alte două zile, individul a plusat iar: „a invocat faptul că mama sa urmează un tratament în Viena și urmează să îi fie fixat un aparat de specialitate, solicitând în acest sens suma de 4.500 euro”. Şi pentru transportul în Austria, dar şi pentru aparat, victima s-a împrumutat de la mama sa şi i-a dat banii bărbatului. Surse din anchetă spun că individul a urzit povestea mamei în suferinţă până la înmormântare. I-a cerut şi a şi primit de la victimă bani pentru repatrierea celei pe care nici medicii austrieci nu au mai putut să o salveze, bani pentru înmormântare şi pentru capelă. În total, victima i-a dat 12.500 de euro şi 24.000 de lei. Mama bărbatului trăieşte şi în ziua de azi.

 

În total, în dosarul în care a fost trimis acum în judecată, anchetatorii ilfoveni au calculat un prejudiciu de peste 170.000 de euro. O nimica toată ar spune celebrul escroc de pe Tinder, platforma de unde şi Mola îşi agăţa victimele. Simon Leviev ar fi dat tunuri de peste 10 milioane de euro în toată lumea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×