x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special LOVIT DE AMNEZIE/Boc îl “achită” pe Manţog în dosarul de corupţie

LOVIT DE AMNEZIE/Boc îl “achită” pe Manţog în dosarul de corupţie

de Gabriela Mladin    |    05 Mar 2009   •   00:00
LOVIT DE AMNEZIE/Boc îl “achită” pe Manţog în dosarul de corupţie

Promisiunile primului-ministru, Emil Boc, făcute în emisiunea lui Victor Ciutacu săptămâna trecută în privinţa "penalului" de la Gorj Ionel Manţog nu vor avea nici o finalitate. Şi asta pentru că Boc fie minte, fie este amnezic. În intervenţia sa telefonică a declarat că nu cunoaşte "în detaliu" toate problemele penale ale lui Ionel Manţog de la Gorj, dar că se va informa. În iunie 2006, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu-Jiu, Boc a declarat că, din informaţiile pe care le deţine, faptele lui Manţog nu îndeplinesc elementele constitutive ale infracţiunii şi că va fi achitat.



Premierul Emil Boc a declarat săptămâna trecută că nu cunoaşte "în detaliu" problemele penale ale directorului de la Turceni, deşi, în 2006, a venit special în Târgu-Jiu pentru a-i lua apărarea lui Ionel Manţog în scandalul "strămutaţilor de lux". Boc susţine acum că nu cunoaşte problemele penale ale directorului de la Complexul Energetic Turceni. În fapt, Boc este un foarte bun cunoscător al dosarelor lui Manţog, fiind atât de bine documentat, încât, încă de acum trei ani, îl considera nevinovat pe Manţog. În emisiunea "Vorbe grele" a lui Victor Ciutacu, Emil Boc a declarat că se va interesa despre problemele cu justiţia ale lui Manţog, afirmând că nu ştie deocamdată prea multe.

"REMEMBER" PENTRU BOC
Târgu-Jiu, 25 iunie 2006. Emil Boc îşi anunţă vizita în municipiu, pentru a participa la întrunirea Colegiului Director al Partidului Democrat Gorj. La vremea respectivă, Manţog abia îşi dăduse demisia din funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului. Mai mulţi lideri ai organizaţiei cereau demisia lui Manţog, considerându-se că, o dată ce are probleme penale, afectează imaginea partidului, lucru care se va resimţi la alegerile europarlamentare. La acea întrunire, pe care acum Boc se face că a uitat-o, actualul premier a venit special pentru a-i lua apărarea lui Manţog, pe atunci preşedinte al PD Gorj. Printre elogii şi afirmaţii de bine despre subalternul său pe linie de partid, Boc a mers până într-acolo încât l-a făcut "nevinovat" în dosarul "strămutaţilor de lux", abia trimis în judecată.

ACHITAREA PRIMULUI-MINISTRU
"Conducerea centrală a partidului merge pe mâna liderului de la Gorj. Le-am cerut colegilor mei, indiferent din ce tabără fac parte, să pună umărul să mergem mai departe. Manţog şi-a înaintat demisia cu acceptul nostru, pentru a nu fi părtaşi la ce se întâmplă şi pentru a sublinia lipsa de competenţă a Ministerului Economiei şi Comerţului în problema energiei. Săptămâna viitoare se va numi secretarul de stat. Va fi o persoană tot din Gorj. Conducerea centrală a PD nu are nici o problemă cu faptul că Manţog este cercetat de DNA. Din datele pe care le am, în cazul lui Manţog nu se întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni", spunea Emil Boc, declaraţii consemnate în presa locală din 2006.

Astfel, pe lângă faptul că declaraţia de atunci a lui Boc denotă că ştie exact ce fel de director penal are acum CE Turceni, mai scoate la iveală un aspect: Boc, acum prim-ministru, l-a "achitat" deja pe Manţog în dosarul "strămutaţilor de lux". Dacă atunci "se pronunţa" în dosarul lui Manţog, probabil la fel ar putea face şi acum, mai ales dacă luăm în calcul "greutatea" cuvântului său.


"Gaşca de la Gorj", acuzată de ilegalităţi

Sindicatul Liber al Funcţionarilor Publici din Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM) îl acuză pe şeful acestei agenţii, Marcel Hoară, "promovat şi susţinut de Ionel Manţog şi de structurile PD-L Gorj, de abuzuri, de ilegalităţi şi de gestionare ineficientă şi frauduloasă a unor fonduri".


Într-o scrisoare transmisă redacţiei noastre de preşedintele Sindicatului, Cosmin Dafin, acesta afirmă că Manţog Ionel şi Hoară Marcel sunt personaje "sinistre şi cu un rol nefast privind funcţionarea şi activitatea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM)". El afirmă că Marcel Hoară a fost reînscăunat la "conducerea ANDZM prin Ordinul Ministrului Economiei nr. 108/28.01.2009. Şi de data aceasta cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legilor: nr. 188/1999, nr. 571/2004, nr. 233/2002, nr. 161/2003, repetându-se abuzul înfăptuit în februarie 2006, când la fel a fost numit la conducerea aceleiaşi instituţii, prin încălcarea legii". Potrivit lui Cosmin Dafin, "Hoară se află într-un grav conflict de interese, exact ca şi cazul Manţog, în prezent Hoară Marcel fiind subiectul mai multor anchete privind faptele şi deciziile sale din perioada 2006-2007, precum şi a unor litigii cu angajaţii, o parte din verificări confirmând cele sesizate de angajaţi, iar altele, aşa cum am mai precizat, sunt în curs de desfăşurare. De altfel, potrivit unei adrese din 5 februarie a Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Sector 1 Bucureşti, Hoară este cercetat penal în urma unei plângeri a Sindicatului Funcţionarilor Publici din Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere.

"Cazul Hoară este unul simptomatic, privind ceea ce se întâmplă la nivelul unor instituţii publice, mai ales centrale, modul cum sunt selectaţi şi promovaţi pe funcţii de decizie impostorii şi incompetenţii, influenţele nefaste pe care le au «grupurile de interese» în zona instituţiilor publice (pentru zona Ministerului Economiei, «gaşca de la Gorj», condusă de Manţog, din care face parte şi Hoară Marcel, este notorie în sens negativ)", se mai arată în scrisoarea sindicatului. Hoară este acuzat totodată că, pentru a scăpa de contestările angajaţilor, a propus desfiinţarea ANDZM. Astfel, Hoară, cu complicitatea unor ministeriabili, "a înregistrat la Secretariatul General al Guvernului un proiect de OUG, prin care desfiinţează ANDZM şi înfiinţează o altă Agenţie (Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale - ARDDZI)".

"VIDEANU ESTE DEZINFORMAT"
La 19 februarie, Sindicatul s-a adresat şi premierului Boc cu rugămintea de a verifica şi soluţiona, prin organele de control pe care le are la dispoziţie, atât nelegalitatea numirii la conducerea ANDZM a lui Marcel Hoară, cât şi alte aspecte legate de agenţie. "Apelăm la sprijinul Dvoastră, aşa cum am mai spus, având în vedere calitatea politică şi administrativă pe care o aveţi, dar şi pentru faptul că, datorită unor complicităţi la nivelul Ministerului Economiei, în subordinea căruia funcţionăm, Dl Ministru Adriean Videanu este dezinformat, deturnat de la adevărata realitate privind personajul Hoară Marcel, indus în eroare, situaţie care a făcut ca deja o serie din demersurile făcute de angajaţii instituţiei să fie gestionate exact de cel incriminat, încălcându-se grav prevederile Legilor 571/2004 şi 233/2002. De asemenea, Hoară Marcel, în baza acestei toleranţe şi complicităţi, proliferează ameninţări la adresa angajaţilor", se arată în nota transmisă premierului Boc de reprezentanţii sindicatului.

• Gabriela Antoniu


Replica lui Condescu: Scot minerii în stradă!

Deranjat că la Gorj, alianţa de guvernare nu funcţionează, sindicalistul Marin Condescu apelează din nou la presiunea socială. El ameninţă cu acţiuni de stradă. Peste 6.000 de mineri vor participa la 21 martie la un marş al tăcerii la Târgu-Jiu, susţine preşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia, Marin Condescu. Liderul sindical a declarat că acţiunea va avea loc în semn de protest faţă de modul în care se înţeleg cele două partide politice, PD-L şi PSD, la Gorj faţă de blocarea negocierilor politice. Marin Condescu este de părere că neînţelegerile din Gorj sunt stimulate de lideri de la Bucureşti care au tot interesul să menţină haosul în judeţ. USMO a trimis şi către cele două organizaţii judeţene ale PD-L şi PSD adrese în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de blocarea negocierilor politice. Condescu este un susţinător al lui Ionel Manţog, iar în susţinerea acţiunilor Partidului Democrat a ameninţat de fiecare dată cu presiunea sindicală. În 2004 le-a cerut public minerilor să-l voteze pe Traian Băsescu ca şef al statului, iar anul trecut le-a cerut minerilor să voteze candidaţii PD-L la parlamentare.

×
Subiecte în articol: special gorj manţog marcel hoara hoară marcel