x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ludmila Duplei: "O vor vinovată tot pe sora mea!"

Ludmila Duplei: "O vor vinovată tot pe sora mea!"

de Cristina Diac    |    Miruna Pasa Petru    |    Mara Raducanu    |    Violeta Fotache    |    15 Iul 2008   •   00:00
Ludmila Duplei: "O vor vinovată tot pe sora mea!"

27 martie 2008 avea să fie ultima zi din viaţa Tatianei Duplei, studenta de 20 de ani din Republica Moldova a cărei viaţă a fost curmată pe Bd. Kiseleff, chiar pe trecerea de pietoni. Ludmila Duplei, sora acesteia, povesteşte că nu a primit nici măcar un telefon din partea femeii care i-a omorît sora

27 martie 2008 avea să fie ultima zi din viaţa Tatianei Duplei, studenta de 20 de ani din Republica Moldova a cărei viaţă a fost curmată pe Bd. Kiseleff, chiar pe trecerea de pietoni. Ludmila Duplei, sora acesteia, povesteşte că nu a primit nici măcar un telefon din partea femeii care i-a omorît sora. Tînăra consideră că Poliţia a tras de timp, încercînd s-o scoată nevinovată pe Anamaria Ştraus, o doamnă cu greutate în lumea bună.


A plecat să se întîlnească cu nişte prietene, dar nu a mai ajuns la destinaţie. Pe trecerea de pietoni, de pe Bulevardul Kiseleff, Tatiana Duplei şi-a încheiat, fără voia ei, socotelile cu viaţa. Puternica maşină de lux a afaceristei Anamaria Ştraus a izbit-o în plin. Lovită la cap şi plină de sînge, tînăra s-a zbătut minute întregi între viaţă şi moarte. Şoferiţa care a produs accidentul vorbea la telefonul mobil, iar oamenii legii din intersecţii erau "opriţi de proceduri" în a-i acorda vreun ajutor victimei.


OM BOGAT, OM SĂRAC. Au trecut aproape trei luni de la accident, iar cazul nu este nici pe departe soluţionat. Luni în care, în timp ce Anamaria Ştraus şi-a văzut nestingherită de afacerile ei, în familia Duplei suferinţa nu s-a stins nici o clipă, după cum ne povesteşte Ludmila, sora Tatianei. Zilele trecute, aceasta a venit la redacţia ziarului nostru, împreună cu Rareş Matei, avocatul care se ocupă de cazul surorii sale. Conştientă că Poliţia a tot bătut pasul pe loc, Ludmila nu cere decît să se facă dreptate. "M-a căutat într-adevăr avocatul doamnei Ştraus, domnul Gheorghe Dragomir. Accidentul s-a produs joi, iar acesta m-a sunat duminică. Pînă atunci spune că nu a găsit numărul meu de telefon. Nu ştiu cum se face că l-a găsit la o oră după ce lăsasem numărul la Poliţie. Pe doamna aceasta nu am văzut-o niciodată faţă în faţă. Nu aveam nevoie de absolut nimic de la ea, dar putea să dea măcar un telefon. Iar mesajul cu «Paşte Fericit» trimis de avocatul ei , care pînă

atunci nu se interesase de nimic, mi s-a părut cinic. În condiţiile în care nu trecuse nici o lună de la accident, ce fericire puteam să avem cînd toţi eram terminaţi?!", mărturiseşte Ludmila, care a întîmpinat greutăţi chiar şi cu recuperarea hainelor surorii sale. "Dacă nu ai bani, nimeni nu se poartă cu tine omeneşte, nimeni nu te bagă în seamă."


COINCIDENŢE SAU FAVORIZARE? Rareş Matei, avocatul familiei Duplei, compară comportamentul poliţiştilor: "Cînd doamna Ştraus spune că suferă de depresie, Poliţia înţelege şi aşteaptă să-i treacă. În schimb, familiei Duplei, care trecea printr-o adevărată tragedie, îi impune termene peste termene atunci cînd încearcă să aducă dovezi că Anamaria Ştraus se face vinovată de moartea Tatianei". Avocatul Matei consideră că probele existente împotriva Anamariei Ştraus sînt concludente, dar că oamenii legii "evită" să vadă nişte adevăruri evidente şi legale: "La o zi după accident a fost făcută la Registrul Auto Român (RAR) expertiza tehnică a maşinii care arată că autoturismul Audi A8 nu avea nici o defecţiune, aşa cum susţinuseră doamna Ştraus şi avocatul ei. Mai există şi doi martori, ale căror declaraţii figurează în dosarul cauzei şi care susţin că Tatiana Duplei traversa regulamentar pe trecerea de pietoni în momentul cînd a fost accidentată mortal". Ludmila se teme de faptul că, în ciuda probelor, oamenii legii vor încerca să o scoată vinovată tot pe sora ei. "Cred că ei tot trag şi trag de timp pentru ca totul să se uite şi să le fie mai uşor să muşamalizeze cazul. Am senzaţia că încearcă să se dea toată vina pe sora mea, care chipurile trecea dezordonat. Sper să nu se întîmple asta şi să se facă dreptate." Christian Ciocan, purtătorul de cuvînt al Poliţiei Capitalei, neagă însă încercarea de tergiversare şi de muşamalizare. "Dosarul a plecat la Parchet, însă noi am audiat-o pe doamna Ştraus. Într-adevăr, expertiza tehnică a maşinii făcută de RAR arată faptul că autoturismul era într-o stare bună de funcţionare. Dosarul conţine un proces-verbal de cercetare, un raport de alcoolemie, declaraţii de martori, declaraţia olografă a femeii, un raport de inspecţie tehnică", a spus purtătorul de cuvînt. Surse judiciare ne-au precizat însă că de fapt declaraţia "olografă" de la Poliţie nu a fost însă scrisă de Ştraus, ci de altcineva. Expertiza tehnică asupra maşinii a fost dispusă fără ca în dosar să fi fost începută urmărirea penală, ceea ce i-a determinat pe procurorii Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) – care au preluat cauza în urmă cu două săptămîni – să infirme ordonanţa de efectuare a acestei expertize, obligatorie în orice accident rutier soldat cu victime. Au infirmat-o nu pentru a îngropa dosarul, ci pentru că expertiza ar fi fost nulă, ne-au declarat surse judiciare.


URMĂRITĂ PENAL. Aşa se face că abia în urmă cu zece zile Anamaria Ştraus a fost pusă sub învinuire pentru ucidere din culpă. Contactat telefonic, Gheorghe Dragomir, avocatul Anamariei Ştraus, pentru care clienta lui nici usturoi n-a mîncat, nici gura nu-i miroase, a încercat să ne convingă de faptul că victima nu s-ar fi aflat pe trecerea de pietoni atunci cînd a fost lovită. "Nu am înţeles nici pînă acum de ce Parchetul General a dispus începerea urmăririi penale. E drept că acesta are competenţa să cerceteze orice infracţiune, dar sînt sute de astfel de accidente şi de nici unul nu se ocupă PG", s-a arătat surprins avocatul. Dragomir mai susţine că media "nu face altceva decît să incite spiritele". Îi aducem la cunoştinţă avocatului Dragomir că victima a fost lovită pe trecerea de pietoni, aşa cum reiese din probele de la dosar, unul dintre martorii care au precizat acest lucru fiind chiar poliţist, după cum ne-au precizat surse judiciare. Competenţa "PG" este dată nu doar de faptul că procurorul care s-a ocupat iniţial de dosar a făcut referat şi a cerut special ca acest dosar să fie preluat "din cauza unor incidente procedurale". Dar există o decizie a Curţii Constituţionale de anul trecut potrivit căreia "PG", care se cheamă de fapt Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), poate prelua orice fel de dosar, fără nici o restricţie, doar în virtutea principiului subordonării ierarhice, după cum ne-a declarat purtătorul de cuvînt al PÎCCJ, procurorul-şef Robert Cazanciuc.

Apel către martori

"Fac un apel către angajata Ministerului Culturii şi Cultelor care, sub semnătura «Lavinia», a comentat cazul pe blogul http:// mdmd.worlpress.com şi susţine că a văzut tot de la o fereastră a clădirii MCC. Consider că este un martor preţios în acest caz. Rog persoana respectivă să ne contacteze la adresa de email kiseleff2008@yahoo.com"
Ludmila Duplei, sora victimei


Ştraus, adusă aproape cu mandat

Anamaria Ştraus (foto) este cunoscută în special în lumea afacerilor duty-free, dar şi în cea automobilistică face afaceri cu pietriş, produce filme şi se ocupă şi de publicitate. Este parteneră de afaceri cu fiul lui Pavel Lăscuţ, fost director al Vămilor. Firma Heinrig, care se ocupă cu vînzarea produselor în regim duty-free, are sediul în Zona Liberă din Constanţa. Silviu Preoteasa, unul dintre colaboratorii lui Ştraus atît din firma care se ocupă cu duty-free, cît şi la Midocar, dealerul Volkswagen în România, este membru în consiliul director al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile alături de Călin Popescu Tăriceanu, care este şi preşedinte de onoare. Doamna Ştraus a fost la PG, unde a luat cunoştinţă de învinuirea care i se aduce, numai după ce a fost citată de cîteva ori la rînd, fără a se prezenta, şi după ce a fost informată că dacă nu dă curs invitaţiei, Parchetul va emite pe numele ei un mandat de aducere.

×
Subiecte în articol: special avocatul sora ştraus duplei ludmila