x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lupta pe Organizațiile de Management al Destinației continuă cu încercări de încălcare a legii

Lupta pe Organizațiile de Management al Destinației continuă cu încercări de încălcare a legii

de Diana Scarlat    |    22 Noi 2022   •   07:25
Lupta pe Organizațiile de Management al Destinației continuă cu încercări de încălcare a legii

Din anul 2017, războiul total în jurul Organizațiilor de Management al Destinației nu se mai termină, pentru că unii dintre cei interesați de gestionarea sumelor imense de bani care ar reveni OMD-urilor au tot încercat să modifice legea în favoarea intereselor lor.

Ultima modificare legislativă s-a făcut anul acesta, deși exista deja o astfel de Organizație înființată conform legii, în 2018, perfect funcțională, la Mangalia. După ultima schimbare a textului de lege, se încearcă în continuare obținerea unui statut care nu corespunde cu legea, la Brașov și la Constanța. Deși a fost respins statutul votat de OMD Brașov, viitorul președinte al OMD Constanța insistă să facă aceeași greșeală, cu riscul de a mai întârzia câteva luni constituirea Organizației, după ce Ministerul Turismului va respinge documentul, din același motiv. 

OMD-ul ar trebui, conform legii, să funcționeze ca un parteneriat public-privat, cu 50% pondere a votului pentru fiecare dintre cele două părți. Statutul OMD Brașov a fost respins, vineri, de Ministerul Turismului, pentru că viitorii membri au votat un articol care nu corespunde cadrului legal. Încercarea lor a fost de a împărți pe categorii voturile privaților. Prin limitarea ponderii votului privaților (la Constanța) sau al statului (la Brașov), în prima variantă, teoretic se dă mână liberă instituțiilor statului să decidă în ce se vor investi banii, dar, practic, se poate direcționa decizia statului, pentru a favoriza doar o parte din mediul privat. Varianta de la Brașov, unde situația e chiar mai gravă, ar fi însemnat ca Primăria nici măcar să nu aloce toți banii care se adună din taxele speciale, pentru viitorul OMD, ci doar 90%, scăzându-și, astfel, și procentul de vot, în favoarea mediului privat – lucru absolut inexplicabil. Practic, Primăria Brașov și-ar fi cedat dreptul său de vot către mediul privat. Dar Ministerul Turismului a respins statutul votat de membri. 

 

Se va întârzia promovarea

 

Și la Constanța s-a votat statutul care încalcă prevederile legii, iar trimiterea documentului către minister ar presupune tot respingerea, din același motiv, numai că astfel se trage de timp, iar miza pare a fi tot câștigul financiar al unora dintre cei care încearcă să creeze aceste probleme. Dacă Ministerul Turismului va respinge statutul OMD Constanța, procedurile prevăd o revenire la vot și o retrimitere, ceea ce ar însemna câteva luni pierdute până la constituire, adică s-ar compromite inclusiv sezonul estival din 2023, pentru că nu s-ar mai putea face promovarea în cadrul noii organizații. 

Într-o conferință care a avut loc pe 17 noiembrie, viitorul președinte al OMD Constanța, George Măndilă, consilierul primarului Vergil Chițac, a explicat că orice sumă venită în plus de la stat sau de la privat ar urma să dezechilibreze votul în favoarea părții care a cotizat mai mult, ceea ce arată fie că nu a-nțeles legea, fie că vrea să inducă în eroare. Tot viitorul președinte al OMD Constanța încearcă să elimine mass-media din promovare, explicând că bloggerii de turism garantează că 90% din publicul bloggerilor vor cumpăra vacanțe, însă nu a adus niciun fel de studiu sau orice altă dovadă care să demonstreze eficiența bloggerilor. 

Mai mult, viitorul președinte de OMD strategic omite să explice cum își cumpără cei mai mulți bloggeri sau site-uri obscure trafic artificial, astfel încât speța ar ajunge în cel mai scurt timp la DNA, aducând inclusiv prejudicii destinației turistice.

 

Asociațiile vor drepturi egale cu hotelierii

„Consilierul personal al lui Chițac pretinde că statutul e conform legii, deși e clar că nu este. Chiar e de bună credință și vrea să creeze OMD și să dea toți banii, implicit cu drept de veto egal pentru stat și pentru privat, dar Măndilă s-a gândit să spargă votul privatului pe categorii, astfel încât să se adauge voturile la majoritatea reprezentată de stat. Nici ceea ce înțeleg ei prin cotizația primăriei nu este legal, pentru că suma pe care Primăria o alocă promovării și dezvoltării, din taxe și impozite, nu reprezintă cotizație, pentru că banii aparțin plătitorilor, nu instituției. Ei nu au înțeles că Primăria trebuie să plătească separat și cotizația. Ceea ce vor ei să facă acum cu votul este foarte grav, pentru că votul mediului privat nefiind exprimat unitar, oricare dintre organizațiile membre ar putea să încline balanța în favoarea unor hotărâri ale Primăriei, dar care să avantajeze, de fapt, doar o parte din mediul privat, restul urmând să fie în imposibilitate de a-și reprezenta interesele. De exemplu, deși cei mai mari plătitori de taxe sunt hotelierii, votul lor nu va mai conta, dacă la procentul de 50% al Primăriei se va adăuga votul administratorilor de plaje sau al vânzătorilor ambulanți de semințe de pe marginea drumului, presupunând că și-ar face o asociație care ar avea drepturi egale cu ale marilor plătitori de taxe, adică hotelierii”, a explicat, pentru Jurnalul, un hotelier din Constanța. Ministerul Turismului respinge statutul greșit, explicând doar în ce articole nu este scris în conformitate cu legea, însă nu oferă soluții. Dacă s-ar trimite documentul greșit de mai multe ori, s-ar întoarce pentru modificări de la minister de fiecare dată, ceea ce ar însemna că și constituirea OMD-ului s-ar putea prelungi la infinit.

 

Dacă membrii viitorului OMD Constanța vor trimite statutul greșit la Ministerul Turismului, își pot lua adio de pe acum de la promovarea pentru anul viitor, pentru că nu se va putea constitui Organizația până la primăvară. 

 

Cursuri de formare nu există

 

Conform legii, cei care vor conduce OMD-urile vor avea nevoie de cursuri de formare profesională, pentru care deja a fost înregistrată noua ocupație în codul COR și s-au stabilit standardele ocupaționale, însă cursuri încă nu există. Pentru a avea astfel de cursuri, ele trebuie să fie înregistrate și aprobate de stat, după ce se creează o programă, un suport de curs, care, la rândul lor trebuie să fie mai întâi aprobate, ca să poată fi lansate cursuri de formare profesională. La Poiana Brașov se va organiza, la începutul lunii decembrie, o conferință pentru pregătirea managerilor de OMD. Nu este un curs de formare profesională, în urma căruia să poată fi emise diplome, ci o conferință în cadrul căreia Felix Tătaru, Dragoș Anastasiu și alți experți le vor prezenta participanților problematica promovării în cadrul OMD-urilor.  

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×