x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special M-a facut muica european

M-a facut muica european

de Dana Andronie    |    03 Ian 2007   •   00:00

BRUXELLES - Revelion inedit la Catedrala St. Catherine, un locas sfant dotat si cu pisoar
"M-a facut muica oltean" a rasunat in noaptea de Revelion la Catedrala Sainte Catherine din Bruxelles. Felicia Filip si Allegretto, corul de la Palatul National al Copiilor, ar fi trebuit sa intre in duplex cu Slatina, dar din cauza unor fenomene paranormale transmisia n-a avut loc.
BRUXELLES - Revelion inedit la Catedrala St. Catherine, un locas sfant dotat si cu pisoar
TRIUMF. Felicia Filip si Corul de copii Allegretto le-au oferit romanilor si belgienilor de la Catedrala Sainte Catherine un Revelion de neuitat

"M-a facut muica oltean" a rasunat in noaptea de Revelion la Catedrala Sainte Catherine din Bruxelles. Felicia Filip si Allegretto, corul de la Palatul National al Copiilor, ar fi trebuit sa intre in duplex cu Slatina, dar din cauza unor fenomene paranormale transmisia n-a avut loc.

Aproximativ 85.000 de euro s-au dus pe apa sambetei! Aceasta a fost suma alocata pentru duplexul Slatina - Bruxelles, care trebuia sa fie transmis de TVR 2. Cornel Diaconu este regizorul (si presedintele Asociatiei Pro Familia) care a pus mult suflet in acest proiect, care, chiar daca nu s-a finalizat, tot s-a bucurat de succes. Efortul lui si-a atins scopul - romanii din Bruxelles au avut parte de cel mai frumos Revelion! Pacat ca efortul nu a fost vizibil! Doar duplexul Focsani - Roma (care a costat 148.000 de euro) a fost dus pana la capat!

IN FATA ALTARULUI. Perechile de miri, alaturi de prezentatorul Stefan Lungu

PROTOCOL. Oricum, ceea ce s-a intamplat la Bruxelles, la Catedrala Sainte Catherine, tot a marcat intrarea Romaniei in Europa, o veche nostalgie a romanilor, dar si obsesia politica a ultimelor mandate. Videoclipul integrarii, in care tot poporul, cu mic-cu mare, trage cu un odgon urias Europa spre noi, induce insa o mare nedumerire - cine in cine se integreaza, de fapt: Romania in Europa sau Europa in Romania? Din videoclip rezulta ca Europa vine spre noi, nu? Fereasca Dumnezeu, deocamdata! Suntem prea neofanarioti, prea corupti, prea lenesi. Dar nici invers nu prea stim cum este. Adica sa intram noi in Europa. Din ce ne amintim, Romania nu era chiar un outsider, dimpotriva: leul interbelic concura cu lira sterlina, ultimele inventii in materie de moda apareau la Bucuresti imediat dupa Paris (inainte de Berlin, Viena sau Londra), prin ’38 se punea problema aparitiei televiziunii… Si multe alte indicii ale apartenentei Romaniei la batranul continent. Acum, brusc suntem fericiti ca am intrat unde eram de fapt. Dar, daca asta-i protocolul, ne supunem, ce sa facem? E un paradox istoric pe care l-au patit si altii. Da’ lasa, ca trecem noi puntea!... De fapt, nu mai trecem nici o punte, tragem Europa spre noi, daca e sa dam crezare videoclipului. Ei, si cand vom avea noi buletin de Europa, vom merge la ea acasa (la Europa, adica la noi) si-i vom arata amprentele noastre pe lucrurile ei, semn ca sunt de la noi, ca fara ele nu putea fi ceea ce este si ca e o mare nedreptate sa nu fi fost lasati atat amar de ani sa intram in casa noastra. Suntem parinti ai Europei si am obtinut cu greu dreptul de a fi retrocedati urmasilor… O nedreptate de care suntem totusi vinovati in fel si chip.

Dar, oricum ar fi, a avut loc, in sfarsit, cea mai mare retrocedare de la Revolutie incoace: Romania a fost redata Europei. O fi bine, o fi rau? Om trai si-om vedea. Sau om muri si-om vedea? Nu stim. Om trai si-om vedea…

EFECTUL INTEGRARII. Constantin Sorin Cristian Mihailescu, sotul marii soprane, un adevarat revolutionar

TRIUMF. In Bruxelles exista oficial 8.000 de romani. Neoficial, peste 30.000 de romanofoni traiesc in Belgia. In noaptea de Revelion, sute de romani (dar si belgieni) au venit la Catedrala Sainte Catherine sa asiste la concertul extraordinar sustinut de Felicia Filip si de Corul de copii Allegretto (condus de Adriana Codreanu si de Radu Gherasim Chirita). A fost un triumf! "Sanie cu zurgalai" si "M-a facut muica oltean" au facut senzatie in catedrala. Fiul "muicii", olteanul, este european! Specie periculoasa, atentie, Europa! (vezi cazurile Brancusi, Eugen Ionesco si Henri Coanda). Trei perechi (Marius si Roxana Filip, Emilia si Claudiu Ghita, Mariana si Viorel Sulger) au sosit special de la Slatina pentru a intra in istorie ca primii miri europeni! Din pacate insa, satelitii nu "s-au inteles" intre ei si slatinenii n-au putut sa se integreze in direct cu Bruxellesul. Tinerii s-au prezentat in fata altarului, au primit diplome de onoare si au fost declarati oficial primii miri europeni, fara binecuvantarea primarului din Slatina, Darius Valcov. Pacat ca doar romanii din Bruxelles au fost martorii unui revelion inedit (si spectaculos!) la Catedrala St. Catherine, un locas sfant dotat si cu pisoar. Da, credinciosii se pot usura pe sfanta biserica! Recunosc ca am fost indignata cand am vazut ca sunt unii oameni care folosesc sfantul locas si pe post de WC. Dar poate ca nu sunt eu (inca) destul de europeana pentru a vedea lucrurile la fel de detasat, asa cum o fac belgienii!

3, 2, 1! Am intrat in Europa! Roman cu roman, belgian cu roman, european cu european se pupau, se felicitau si fluturau steagul Romaniei. Allegretto si Felicia Filip cantau si se bucurau, incurajati de frenezia din catedrala. Sotul marii soprane, Constantin Sorin Cristian Mihailescu, tinea steagul ca un revolutionar adevarat. Era fericit ca am fost primiti acasa, in Europa. La Bruxelles a fost o mare "revolutie"! Artificii, bombe (artizanale), confeti, sampanie si steaguri fluturand... Romanii si belgienii au incins hora integrarii si au petrecut pana-n zori tarziu.

×
Subiecte în articol: eveniment europa bruxelles catedrala