Jurnalul Naţional vă prezintă povestea unor copii născuţi pe 22 decembrie 1989. Acum adulţi, ei se prezintă şi îşi prezintă năzuinţele. Povestesc amintirile părinţilor despre epoca Ceauşescu şi decăderea ei. Astăzi, Răzvan Victor Stancu. Are aceeaşi vârstă cu libertatea românilor. A venit pe lume în urmă cu 20 de ani, într-o sală a Spitalului Elias. Afară "era revoluţie, lume pe străzi şi se trăgea în oameni". Asta ştie el despre noaptea în care s-a născut.
Îl cheamă Victor, de la "victorie". Nu-i place, aşa că toată lumea îl strigă Răzvan. S-a născut în noaptea de 22 decembrie, când în Bucureşti se murea pentru libertate. Azi este student la ASE, la Facultatea de Economie. Vine la întâlnire deschis, uşor temător, pentru că e prima oară când îl caută cineva de la ziar. S-a gândit că nu poate să fie nimic de rău dacă răspunde la câteva întrebări, chiar dacă nu ştie încă prea bine despre ce este vorba. Un poliţist îl căutase acasă să-i spună că unii de la Jurnalul vor să vorbească cu el. "Tata mi-a zis: «Spune repede ce-ai făcut!». M-am cam speriat, vă daţi seama, nu mă aşteptam. Până acum nu mi-a pus nimeni nici o întrebare despre ziua mea." Ne amuzăm împreună şi gheaţa se sparge.
"Mama era internată la Elias de câteva zile, iar lui tata îi era frică să nu se întâmple ceva. M-a născut în jur de unu noaptea, nu mai ştie nici ea exact... Tata a ajuns cu greu la spital, după mai multe încercări. Mi-a povestit că l-a oprit Securitatea şi l-a pus să se întoarcă din drum, că n-avea voie decât pe anumite străzi. Mi-a spus mai multe, dar am mai uitat, că nu îmi povesteşte în fiecare an..." Răzvan e vorbăreţ din fire, are dezinvoltura generaţiei lui: "Pentru prietenii mei nu este foarte important că m-am născut pe 22 decembrie, dar de când eram mic tata se lăuda că băiatul lui e primul născut în afara epocii ceauşiste, că m-am născut pe baricade. Când mi-am făcut buletinul, cei de acolo mi-au spus că-s născut la zi mare".
OAMENII AVEAU FOARTE MULŢI BANI, DAR NU AVEAU PE CE SĂ-I CHELTUIASCĂ
Răzvan ştie mai multe despre Revoluţie din poveştile tatălui şi din ce a mai văzut la televizor. Ştie că Ceauşescu a fugit pe 22 decembrie, că l-au prins între 22 şi 25 decembrie, l-au judecat şi a murit în ziua de Crăciun. Mai ştie că avea patru clase, că i se spunea "Ceaşcă" şi că nevasta-sa avea multă putere asupra lui, dar şi în ce priveşte deciziile care se luau pentru ţară.
În ce priveşte comunismul, Răzvan crede că situaţia generală era totuşi bună, că oamenii aveau foarte mulţi bani, dar nu aveau pe ce să-i cheltuiască. "Cu două-cinci mii de lei, cât era salariul atunci, ştiu că se putea trăi foarte bine, puteai să pleci în excursii, de Revelion, dar erai limitat, nu era foarte multă carne, nu erau foarte multe lucruri... ai mei se descurcau că aveau rude la ţară şi aveau de toate. Nu cred că se murea de foame atunci. Acum m-am uitat la ştiri şi am văzut un om care nu părea rău din fire, dar care a trebuit să fure pentru că nu-i mai ajungeau banii să trăiască din şomaj. A fost împuşcat de politişti. Cred că ceea ce era bine atunci, într-un fel, era ideea asta de egalitate, oamenii aveau toţi un loc de muncă. În plus, atunci s-au construit şi multe lucruri... în stilul de atunci, dar s-a construit, s-a dezvoltat." Răzvan crede că democraţia este totuşi de preferat, "de o mie de ori". Nu poate înţelege cum ar fi posibil să nu poţi avea libertate de mişcare, să nu poţi să faci ce vrei, să te simţi constrâns, să nu poţi să-ţi spui părările, ideile sau să ţipi în gura mare pe stradă.
NU POT SĂ AM UN SENTIMENT FAŢĂ DE CEEA CE A ÎNSEMNAT ACEA PERIODĂ
Pentru Răzvan "partidul te vrea tuns" e doar o reclamă la ciocolată. "Eu nu pot să am un sentiment faţă de ceea ce a însemnat acea periodă, nu poate să ţipe ceva în mine." Nu şi-a imaginat niciodată cum ar fi fost să trăiască atunci. Dacă lucrurile ar fi rămas la fel, acum ar fi fost un tânăr utecist. Nu se poate gândi cum ar fi să nu poţi avea încredere în proprii prieteni, să-ţi fie frică că s-ar putea să fie securişti. A auzit că toată lumea "turna" pe toată lumea.
Despre perioada comunistă mai ştie că erau cozi la aproape orice, dar, chiar şi-aşa, nu se murea de foame. O democraţie în care nu sunt locuri de muncă de ce-ar fi mai brează!? "Eu, la vârsta mea, am observat cât e de greu să te angajezi. Atunci nu exista problema asta. E bună democraţia, dar când procedezi ok, când ai mijloacele potrivite. Uite, de exemplu, eu şi prietenii mei vrem să plecăm acum la munte. Cum? Trenurile întârzie, cu maşina rămânem înzăpeziţi. Mijloace să-ţi faci o firmă şi să se dezvolte nu sunt, taxe sunt o grămadă... Am prieteni care încearcă de cinci luni să se angajeze. Nimic! Am un prieten care lucrează şi are salariul impozitat de trei ori..."
Chiar dacă planurile lui i se par nerealiste, Răzvan vrea să-şi termine facultatea, să facă un master, să se angajeze şi să rămână în ţară, deşi mulţi dintre colegii săi vor să plece, pentru că aici nu văd vreun viitor. Dar el n-ar putea sta departe de familie şi de prieteni şi ar pleca în altă ţară doar dacă n-ar mai avea încotro. Până acum a vizitat doar Grecia şi l-a uimit. L-a impresionat că un vânzător a stat după el un sfert de oră fără să se enerveze ca să-l ajute să-şi aleagă ce-i place. Visează la propria lui firmă, dar încă nu s-a hotărât în ce domeniu.
Dacă ar putea, ar schimba Constituţia şi legile din România. I se par prea permisive, prea de fiecare dată se găseşte o portiţă de scăpare pentru cei certaţi cu legea. În rest, Bucureştiul e un haos, adiministraţia e proastă, învăţământul nu e în regulă. "Nu-mi place că dispar parcuri... La mine în cartier se face treabă fiindcă stă primarul acolo, la două strazi de mine. Dacă te duci puţin mai încolo e dezastru. Dacă nu e vreun interes, nu se face nimic. Asta aş schimba."
Anul acesta Răzvan a avut pentru prima oară posibilitatea să voteze. Şi a votat. Cu Geoană. "Pentru că Băsescu a avut 5 ani de zile ocazia să demonstreze ceva şi cred că puterea trebuie să se schimbe, nu e bine ca cineva să acumuleze prea multă putere. Cred că Băsescu a facut prea mute greşeli. Pentru mine imaginea contează şi, per total, imaginea lui şi a României n-a fost una bună. Mi se pare mai transparent Geoană." Despre politică, în general, Răzvan crede că pe viitor se va găsi formula care să funcţioneze, însă cum la şefia ministerelor sunt cam aceiaşi miniştri care au mai fost, nu vede cum ne-ar putea scoate din criză tot cei care ne-au băgat.