x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mafia de Mangalia

Mafia de Mangalia

de Gabi Golea    |    22 Mai 2008   •   00:00
Mafia de Mangalia

PRIMARUL ZANFIR IORGUŞ A PUS DRUJBA PE PĂDUREA COMOROVA
Primarul Mangaliei, Iorguş Zanfir (dreapta), ştie să-şi acopere faptele "grele" cu vorbe mieroase şi paranghelii. Între preşedintele Băsescu Traian şi primar stă "de poză" un personaj de carnaval, dar piesa în care joacă cei doi este scrisă după legile aspre ale italienilor din Sud. În festivalul electoral de la Mangalia, Iorguş luptă să-şi asigure protecţia cu un nou mandat de primar.



PRIMARUL ZANFIR IORGUŞ A PUS DRUJBA PE PĂDUREA COMOROVA
Primarul Mangaliei, Iorguş Zanfir (dreapta), ştie să-şi acopere faptele "grele" cu vorbe mieroase şi paranghelii. Între preşedintele Băsescu Traian şi primar stă "de poză" un personaj de carnaval, dar piesa în care joacă cei doi este scrisă după legile aspre ale italienilor din Sud. În festivalul electoral de la Mangalia, Iorguş luptă să-şi asigure protecţia cu un nou mandat de primar.

Primarul Zanfir Iorguş s-a ales şi s-a răsales la conducerea municipalităţii din Mangalia. Acum face eforturi disperate să rămînă în post, avînd de apărat nu numai averea imensă pe care a acumulat-o, dar mai ales dedesubturile afacerilor pe care le-a girat pe Litoral. Iorguş a creat un sistem de relaţii şi interese transpartinice în folosul îmbogăţirii rapide, care are toate componentele unei mafii. Prin Mangalia nimic nu se mişcă fără acordul famigliei bine înţepenite şi ocrotite de politicienii de la Bucureşti.


Zanfir Iorguş "dă bine" în poză, apare pe la televiziuni în postură de stîlp al societăţii, dar sînt mulţi, tot mai mulţi oameni care simt mirosul greu al gunoiului ascuns sub preş. Chiar dacă Iorguş este maestru în întinsul covorului roşu pentru înaltele oficialităţi care vin la Mangalia, ba la "curtea" prezidenţială de la Neptun, ba la pus nămol pe şale, el nu mai poate ascunde atmosfera greu de suportat în care sînt obligaţi să trăiască cetăţenii din Mangalia, nu ca turişti.

Vom ridica o parte din vălul de catifea, de vorbe mieroase şi imagini de ilustrate, pe care Iorguş şi echipa l-au pus
peste municipalitatea de la malul Mării Negre.


PĂDUREA DE AUR. Mangalia şi salba de staţiuni care se întind de la Olimp pînă la intrarea în oraş au ca plămîn de oxigen Pădurea Comorova. Aceasta împreună cu marea şi lacurile dau farmecul şi bogăţia zonei de sud a Litoralului românesc. Pădurea Comorova a intrat însă în ochii primarului Iorguş, care, prin manevre concertate şi perseverente, de-a lungul a mai multor mandate de primar, şi-a tras-o pe tarlaua proprie. Şi nu la figurat, ci printre proprietăţile lui.


ISTORIE. Pe cînd era primar ţărănist şi avea susţinere în Executivul de la Bucureşti, Zanfir Iorguş a reuşit să "treacă" două hotărîri de Guvern, în 1998 şi 2000, prin care municipalitatea a preluat în administrare şi apoi în proprietatea ei întreaga Pădure Comorova. Pasul următor l-a făcut sub steagul PSD, întrucît se înregimentase în partidul stîngii. În 2004, primarul Iorguş a obţinut avizele necesare pentru Planul Urbanistic Zonal sub o titulatură tentantă: "Extinderea şi diversificarea ofertei turistice şi de agrement a municipiului Mangalia". Au fost "capturate" în intravilan 519 hectare de pădure şi, pe deasupra, încă 53,9 hectare din vecinătatea ei.


SCHIMBĂ STEAGUL. După anii de primar care iubea stînga, a virat în următorul ciclu electoral la dreapta. Iorguş devine primar PD şi îşi continuă planul. Se trece cu acte şi... drujbe la treabă. În anul 2005 se retrocedează pădurea pe numele unor persoane pe care, după ce s-au văzut proprietare, le-a apucat un dor nebun să-şi vîndă drepturile proaspăt obţinute. Cui credeţi? Ghici ciupercă-ntr-un picior! Aşa ajung cu terenuri în Pădurea Comorova dl şi dna Iorguş, rude şi prieteni, între care Mihai Constantinescu, un adevărat frate de cruce, întîmplător şi el, consilier. Prin operaţiuni cadastrale succesive, fin coordonate, suprafeţe importante din pădurea ce mirosea a tun imobiliar, au fost făcute peste 400 de loturi a cîte 600-700 mp fiecare. Loturile care stăteau înşirate precum prăjiturile de aur au fost scoase la vînzare. Nu înainte însă ca Primăria subjugată de Iorguş să scoată la vînzare, prin licitaţie publică, încă 40.000 de metri pătraţi de pădure. Operaţiune simplă: tentaţia enormă de a avea proprietăţi imobiliare în pădurea de la malul mării urcă vertiginos preţul terenurilor aflate în ograda echipei Iorguş.


FAMIGLIA. Este legal ca primarul şi consilierii municipali să aibă interese proprii patrimoniale în deciziile municipalităţii? La această întrebare ar trebui să răspundă cei care veghează la respectarea legii în teritoriu. Prefectul de Constanţa şi, evident, alte instituţii cu servicii descentralizate. Conform unor documente deja făcute publice, Zanfir Iorguş şi soţia, Mariana, aveau înscrise la sfîrşitul anului trecut zece loturi intabulate în Pădurea Comorova. O parte din aceste loturi a fost deja măritată. Cea mai substanţială tranzacţie – aproape 20.000 mp – a făcut-o familia Iorguş, chiar cu părinţii domniei sale – Iorguş Marin şi Mariţa. Asemenea tranzacţii sînt tipice operaţiunilor de spălare de bani pentru a justifica venituri substanţiale. Desigur, nu credem că cinstitul, onestul, versatilul etern primar s-ar preta la aşa ceva!


PRIETENUL. La Mangalia, Pădurea Comorova este vîndută în pachete. După cele zece loturi ajunse la familia Iorguş, alte zeci au devenit proprietatea consilierului Mihai Constantinescu şi a soţiei, Jura. Din Parcela A 288 din pădure – 23.500 mp au fost vînduţi de dl consilier pentru suma de 477.318 euro către 14 persoane. Afacere extrem de eficientă pentru cel care ridică mîna mecanic la vot pentru a "trece" deciziile în favoarea primarului Iorguş şi al său personal.


PROCURORUL DIN PĂDURE. Între tranzacţiile cu terenuri din Pădurea Comorova, prin hăţişul de acte de vînzare-cumpărare apare şi un anume Alexandru Gigel-Marian. Nume greu de individualizat pe căutările pe internet. Dar, pentru cunoscători, el se suprapune cu identitatea unui fost procuror general al Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Constanţa. Iorguş a vîndut familiei Alexandru Elena şi Gigel-Marian 1.316 mp de teren la un preţ derizoriu, cu o poziţie excelentă şi potenţial turistic. Gigel a reuşit să-l convingă pe Iorguş să-i dea terenul cu un preţ absurd (de mic) – 12,23 lei/mp. Pomană curată, de nerefuzat! În schimb n-au avut succes plîngerile penale depuse împotriva primarului Iorguş de o familie obligată să-şi vîndă terenurile retrocedate condiţionat.


Drujba

Lotizarea Pădurii Comorova a atras, evident, o acţiune de defrişare în forţă. PUZ-ul a dat liber proprietarilor la tăiere. O serie de organizaţii civice a lansat un apel pentru oprirea masacrului pădurii. Campania "Salvaţi Pădurea Comorova!" a reuşit să blocheze defrişarea abia după ce mulţi copaci au fost puşi la pămînt. Primarul aşteaptă acum să obţină un nou mandat pentru a-şi continua "opera".
Prietenia afişată cu preşedintele Traian Băsescu îi dă curaj. Sînt şi alte poveşti murdare aflate sub covorul roşu pe care primarul Iorguş l-a întins preşedinţilor României de toate culorile. Le vom prezenta în curînd pentru a face tabloul complet al primarului etern.

×