x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Mai bine muream si eu!"

"Mai bine muream si eu!"

de Alex Nedea    |    03 Iul 2006   •   00:00

Supravietuitorii de la Ar-bore isi cauta mortii. Pana ieri au gasit noua. Familiile au fost despartite de to-rent, pentru totdeauna, in noaptea cand cosmarul a coborat de pe munte. In podul casei rupte in doua de torent, Viorica lui Budai si-a vazut sotul supt de mormantul clocotitor. Il plange si nu intelege sa-si du-ca mai departe zilele fara partenerul de viata.

  • Bilant - Dezastru dupa potop
    FOTOREPORTAJ - Click pe imagine
    DISPERARE. Doua femei din comuna Arbore privesc cu ochii in lacrimi spre locul unde cu o zi inainte isi aveau casele

    Cei care au supravietuit dezastrului din comuna Arbore, din judetul Suceava, unde apa a maturat zeci de case, rememoreaza acum clipe de cosmar. Numarul mortilor a ajuns aici la noua, dupa ce ieri au mai fost gasite alte trei cadavre.

    Gheorghe Coltet, un satean de 57 de ani din comuna Arbore, statea in casa vineri noaptea.

    DUPA POTOP. Natura a fost necrutatoare cu casele oamenilor

    Afara nu era rost sa iesi, ca era asa o vijelie, de nu iti venea sa lasi in batatura nici cainele. Tuna de se zguduiau peretii, iar fulgerele l-au inspaimantat atat de tare ca a inchis televizorul de frica sa nu se intample, Doamne fereste!, vreo nenorocire. Statea uite-asa pe un intuneric bezna si astepta sa treaca potopul. La bucataria din curte sedeau la sfat, ca intre "muieri", mama soacra, fiica si sotia. Nepotelul de un an si jumatate era tot acolo, cu mama. I-a trecut prin minte lui Gheorghe sa-l sune pe fratele sau de la Timisoara, pe Mitica, doctor universitar. Dar tot din cauza fulgerului nu a mai iesit afara, preferand sa stea in bezna camerei. Deodata, a auzit un strigat, tipatul soacrei i s-a parut atunci ca e. Si, a iesit in curte. Atunci, a vazut cu ochii lui valul cat casa ce l-a plesnit in crestet si l-a bagat la fund. Cand a reiesit la suprafata, a zarit in noapte frigiderul plutind si s-a agatat de el. Intr-o secunda, bucataria s-a sfaramat si a cazut si sura. Frigiderul pe care spera sa se salveze se scufundase. Atunci, a zis ca moare. A incercat sa inoate fara succes in apa ce-l purta cu repeziciune, malul ii intra in gat si-l sufoca. Noroc ca a nimerit o noptiera.
    DEZASTRU. Din case n-a mai ramas nimic
    Si acum o binecuvanteaza. Pe traseu, a reusit sa apuce cateva barne pana a nimerit una mai mare. A ajuns la niste salcami si de-odata a invartit barna ca pe o barca si s-a oprit intre copaci. A ajuns in cele din urma la uscat, si s-a prabusit intr-un camp de cartofi. Acolo a fost gasit de un consatean. "Dumnezeu m-a vrut in viata!", exclama acum barbatul gandindu-se prin ce a trecut. Sade in mijlocul locului unde cu doua zile inainte fusese o casa de om gospodar. Acum, locul e neted ca-n palma. Un vecin vine si-i aduce ceasul de mana gasit de curand infipt in namol. Barbatul il apuca de bratara si-l zvarle cat colo. Ce-i mai trebuie lui ceasul, om ramas acum doar cu camasa de pe el? Pe soacra au gasit-o moarta in urmatoarea zi. La fel si pe sotie. Pe fiica lui, Geanina Jacota, au zarit-o ieri la pranz niste padurari. Cadavrul ei a fost carat de ape la sase kilometri distanta de casa.

    ULUITI. Locuitorilor nu le vine sa creada ce s-a ales din gospodarii

    DRAMA. Viorica lu’ Budai, o alta femeie a vazut ca vine apa cea mare si s-a refugiat impreuna cu sotul in pod. Dar casa a cedat, iar podul casei s-a despartit in doua. Jumatate de locuinta s-a dus cu barbat cu tot in apa mortii, iar cealalta jumatate a ramas ca prin minune in picioare. Femeia a picat cu capul in jos in apa, dar piciorul a ramas agatat de o barna a restului de casa si asa a scapat de la inec. "Mai bine muream si eu", suspina sateanca. Sotia fostului postas al satului, Titu, a fost salvata de echipajele de interventie in ultimul moment, cand apa ii ajunsese la gat. Pe barbatul ei l-au gasit ieri dupa-amiaza, in grajd.

    Spectacolul macabru


    Prima dimineata de dupa nenorocire. Oamenii ocoliti de ape stau adunati ciorchine pe marginea drumului in comuna Arbore, discutand despre necazul ce s-a abatut asupra unora si despre fericirea de a se vedea si cu ograda neatinsa si in viata. Un soi de "Io-te, Doamne, puteam sa fiu eu in locul aluia mort" circula din gura in gura, ii oprea pe sateni in loc, ii aduna in grupulete si grupusoare, si-i starnea la discutii lungi.

    In fata unei gospodarii se adunase ca la teatru cam cinci sute de oameni. Cineva aruncase zvonul ca acolo s-ar afla un cadavru si satenii, oameni curiosi, au dat fuga catre ograda unde vreo zece pompieri trudeau sa incarce un munte de lemne cat casa. "E o femeie aici". O bunica intreaba: "Cine-o fi?", "Da’ cine stie?". Veneau oameni cu masini, turistii le faceau poze cu telefonul mobil din autoturism. Altii, mai dotati, imortalizeaza momentul cu camera de filmat. Pentru ca ploua torential, unii localnici venisera cu umbrelele dupa ei si stateau grupati cate doi sub ele, sa nu se ude.

    Preotul satului se opreste cu sase bidoane cu apa minerala in mana si se uita lung la enoriasii care se holbau cu sutele la cum militarii asudau incercand sa incarce resturi de case ce incalecasera casa cu pricina, ramasa in picioare. "Mai bine ar mai fi aduse niste furci aici, sa punem si noi umarul ca asa ne facem de rusine ca in alte parti: soldatii muncesc, si satenii se uita", vorbeste tare parintele. Dar nimeni dintre cei adunati nu reactioneaza. Peste aproximativ doua ore de scotociri, pompierii nu gasesc nici un corp neinsufletit, iar gasca se sparge cat ai clipi. A doua zi, spectacolul macabru se reia. Numai ca locul de cautare se muta pe marginea paraului din sat.

    O echipa de padurari gasesc cadavrul batranei Viorica Apostol, de 74 de ani. Oamenii privesc spre cadavrul ridicat de jandarmi de pe podetul comunei. Stau sprijiniti in biciclete si comenteaza. O tanara sateanca vine cu camera de filmat sa surprinda momentul transportarii batranei intr-o patura. O alta baba se jura ca i-a vazut fata moartei si oamenii se aduna in jurul ei sa afle amanunte. Taranca se straduieste sa fie cat mai descriptiva cand prezinta vecinilor pozitia in care inecata a fost gasita. Gesticuleaza mult si mai, mai sa se puna pe jos s-arate exact cum statea moarta sub muntele de buturugi unde a fost gasita.

    "FURT" DE FURCULITE
    "Mai, dar nu ti-e rusine sa cotrobaiesti in curtea omului?. De ce luati, mai, de la om? Toata ziua umblati si-i adunati farfuriile, linguri… Uite, masina de spalat e acolo…", tipa un batran de pe marginea drumului la o femeie durdulie surprinsa cu un lighean in mana in una din ograzile spulberate de ape. Femeia acuzata de furt da replica: "Da’ ce vrei sa fac? Sa le las aici?" Curtea presupusa ca fiind pradata, in care a mai ramas doar temelia casei, este a unei familii plecate in Italia, la munca, iar "hoata" este chiar vecina.
  • ×
    Subiecte în articol: casa eveniment