x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Banii confiscați de la traficanți, folosiți în antidrog

Banii confiscați de la traficanți, folosiți în antidrog

de Monica Cosac    |    07 Feb 2024   •   08:00
Banii confiscați de la traficanți, folosiți în antidrog

Timp de patru ani, toți banii confiscați de la traficanții de droguri, precum și sumele obținute din valorificarea bunurilor provenite din traficul de substanțe interzise ar urma să fie folosiți pentru finanțarea unităților specializate în combaterea traficului de droguri, potrivit unui proiect de lege pus recent în dezbatere la Parlament.

Banii vor fi împărțiți în cote egale între instituțiile implicate în combaterea acestui fenomen și vor putea fi folosiți exclusiv pentru dotări. Chiar dacă bugetul de stat va fi privat de o sursă de venituri pentru o perioadă, inițiatorii susțin că, pe termen lung, încasările vor crește deoarece polițiștii și procurorii vor fi, în acest fel, mai motivați. 

Propunerea legislativă a fost pusă pe masa senatorilor, la finalul săptămânii trecute, de un grup de 25 de parlamentari PNL, printre care și actualul ministru de Interne, Cătălin Predoiu, și vizează „modificarea şi completarea unor acte normative în vederea prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri”. 

Numărul consumatorilor de droguri din România este în creștere, iar cazurile de trafic de substanțe interzise sunt tot mai numeroase, iar una dintre principalele cauze este slaba dotare a unităților de poliție și de parchet implicate în combaterea acestor infracțiuni.

„Acest fenomen se intensifică în condițiile în care autoritățile abilitate în combaterea traficului și consumului ilicit de droguri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Ministerului Public şi Direcţiei Generale a Vămilor nu dispun de dotările necesare, chiar dacă, anual, prin acțiunile întreprinse de funcționari, ofițeri și procurori, bugetul de stat încasează venituri din valorificarea bunurilor confiscate ca urmare a săvârșirii infracțiunilor la regimul drogurilor. Este evident că, fără structuri specializate bine dotate ale Poliţiei Române, Ministerului Public şi Direcţiei Generale a Vămilor, efortul statului român în combaterea traficului și consumului de droguri nu va înregistra rezultatele dorite”, spun inițiatorii proiectului legislativ, în expunerea de motive care însoțește documentul.  

Patru ani cu fonduri suplimentare pentru investiții

Pentru a asigura dotările și logistica necesare pentru funcționarii, procurorii și, mai ales, ofițerii antidrog, inițiatorii proiectului de lege propun modificarea articolului 16 din Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, astfel încât, pe o perioadă de patru ani, toate sumele provenite din ceea ce se confiscă de la traficanții de droguri să nu mai fie remise bugetului de stat, ci să rămână la polițiști, vameși și procurori pentru dotarea unităților specializate în prevenirea şi combaterea acestui fenomen. 

Mai exact,  „în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2028, sumele rezultate din valorificarea bunurilor confiscate şi banii confiscaţi, conform alin. (1) şi (2), constituie venituri ale bugetului de stat, se evidenţiază în cont separat în bugetul de stat şi se alocă integral şi în cote egale, prin legea bugetului de stat, pentru cheltuieli privind dotările unităţilor specializate în prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, Ministerului Public şi Direcţiei Generale a Vămilor”, prevede noul alineat introdus la art.16. 

Traficanții, vânați cu mașinile confiscate de la ei

Totodată, proiectul prevede și implicarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate în lupta împotriva traficului de droguri. Mai exact, la cererea procurorului sau a instanței de judecată, ANABI va depozita temporar și va administra bunurile mobile indisponibilizate, provenite din combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, indiferent de valoarea acestora. 

Bunurile mobile vor putea fi valorificate și prin transmiterea gratuită către IGPI sau Direcția de Investigare a Infracțiunile de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), la cererea acestora, pentru a fi utilizate în activități de prevenire și combatere a criminalității organizate.

„Pentru a oferi noi resurse organelor judiciare (ofițeri de poliție / procurori) în lupta împotriva criminalității organizate (ex.: mijloace de mobilitate, de comunicații ori de resortul IT) este necesar ca bunurile ridicate în vederea confiscării în dosare privind traficul de droguri să fie puse la dispoziția organelor legii cu celeritate”, se arată în expunerea de motive. 

Polițiștii și procurorii - mai motivați și mai eficienți

Deși, vreme de patru ani, la bugetul de stat nu vor mai ajunge sume importante, autorii inițiativei legislative consideră că, pe termen mediu și lung, încasările vor crește întrucât dotările suplimentare obținute astfel de către polițiști și procurori vor crește eficiența activității acestora, „ca urmare a creșterii motivării structurilor specializate în combaterea fenomenului”.

Ba chiar susțin că noile noile măsuri vor avea impact mai amplu, prin „reducerea cheltuielilor cu tratamentul medical necesar dependenților de droguri, reducerea cheltuielilor materiale determinate de accidente și incidente provocate de consumatorii de droguri, diminuarea cheltuielilor aferente acțiunilor de ordine publică etc.”

Proiectul de lege depus la Senat urmează să fie dezbătut în regim de urgență, la solicitarea inițiatorilor. Însă forul decizional în acest caz este Camera Deputaților.

×
Subiecte în articol: diicot bani traficanti droguri