x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mai mult de 45 de Invieri, vazute de presa vremii

Mai mult de 45 de Invieri, vazute de presa vremii

09 Apr 2004   •   00:00

Patimile, zbuciumul si emotiile a 45 de Invieri au fost reflectate de presa vremii, pana la instaurarea regimului comunist ateu. Am rasfoit o prima jumatate a secolului XX dand la o parte praful de pe ziarele ingalbenite.

Prima oprire din periplul nostru este cotidianul Universul din prima zi de Pasti a anului 1900, 9 aprilie. Ziarul prezinta o sumara trecere in revista a felului in care editorii din acea vreme au primit Invierea, dar si fragmente de realitate a anului 1900.

Primul lucru care iti retine atentia in pagina de intampinare a cotidianului este o prezentare grafica a pavilionului Principatului Monaco de la Expozitia Internationala din Paris. Un text de opinie comenteaza, in deschiderea ziarului, felul in care romanii primeau Sfanta Sarbatoare: „Multe si variate sunt petrecerile de Pasti, cari insa, durere, incep din ce in ce mai mult a se departa de traditiile stramosesti", constata editorialul ziarului, semn ca unele lucruri, totusi, nu se schimba niciodata. La capitolul stiri externe, ziarul consemneaza razboiul dintre Anglia si Transvaal, o insula sud-africana.

 

Redeschiderea Bufetului de la Sosea

4 ani mai tarziu, editia speciala a Universului literar si artistic de duminica, 28 martie, retinea trecerea a 1771 ani de la jertfa Mantuitorului, moment „care sfarama o lume intreaga de civilizatiune cu credintele si superstitiile ei, cu sperantele si temerile ei, si in semnul Crucii puse bazele unei noi lumi moderne".

Pe langa proza si poeziile de tematice publicate se regaseste, sub titlul „Igiena la Pasti", sfatul adresat cititorilor de a nu manca prea mult, argumentat cu un citat din „Sfanta Scriptura": „Disciplina stomacului este pavaza multor boale, iar curatenia stomacului e curatenia sufletului". Redeschiderea Bufetului de la Sosea era anuntata in pagina 5 a ziarului de catre antreprenorul Spiru Gheorghiu, pentru prima zi de Pasti. „Clientii se vor bucura de promtitudimea serviciului si de muzica regimentului 21", se promitea in anunt.

Ordinea, organ conservator-democrat de duminica 29 martie 1909 publica scurte proze care se refereau la sarbatorile pascale. Singurul element de actualitate din prima pagina era discursul rostit de Take Ionescu, presedintele Partidului Conservator-Democrat la Iasi cu sase zile inainte. Miscarea din 17 aprilie 1910 - cotidian ce aparea la Iasi - critica „cosmopolitismul targului": „In saptamana mare, orasanul se duce la biserica pentru a’si plimba privirile prin palariile cucoanelor sau pentru a se inchina in taina la chipul unei mironosite pe care mamaia a trimis’o sa se spovedeasca".

 

Primul razboi mondial: „atata nedreptate si atata ticalosie"

Cotidianul pitestean Seara, din 6 aprilie 1914, consemna in editorialul Invierea starea de spirit a unui popor amenintat de umbra razboiului care incepuse in lume. „E atata durere, atata nedreptate si atata ticalosie in lumea in care traim, jertfa ce ni se cere e asa de mare ca simtim o bucurie demonica sa ne mintim pe noi insi’ne, sa ne inselam cu speranta ca s’a regasit candva un om sau un D-zeu care sa ia asupra’si truda de a ne mantui pe fiecare, care sa ne scuteasca de grija de a munci, de a lupta si a suferi in fiecare clipa pentru a rupe catusele care ne robesc de o vesnicie". Pe aceeasi pagina este anuntata expulzarea din Romania a spionului rus Troischy. „Expulzarea acestui mizerabil nu inseamna insa starpirea spionajului despotismului rusesc in tara noastra", comentau jurnalistii.

Un an mai tarziu, evenimentele se precipita. Cotidianul Miscarea, in edita speciala din 17 aprilie, critica Germania pentru cei 1,2 milioane de prizonieri luati pe front. Strainii din Romania sunt informati ca „trebuie sa se prezinte, in 15 zile la autoritati pentru a li se elibera bilet de libera petrecere", potrivit „Legii controlul streinilor" adoptata de Parlament.

 

Iuliu Maniu: „Am lucrat, am suferit si am invins"

„Intaiul ziar romanesc semi-saptamanal din Statele Unite", editat in Cleveland, America, aparut in ziua de Pasti a anului 1917, consemna discutiile din Congresul american cu privire la trimiterea soldatilor pe front. In pagina doi, ziarul facea o trimitere catre situatia din tara: „Ce bine ar fi cand ciocniti anul acesta cu oua rosii, se va ganditi la nenorocitii aceia de acasa si la cei care sangereaza pentru desrobirea lor si cari nu au poate nici o coaja de paine pe masuta lor".

Patria, organ al Partidului National Roman din Sibiu, al carui director era Ioan Agarbiceanu, publica pe prima pagina a suplimentului de Pasti, din 19 aprilie 1919, cuvintele lui Iuliu Maniu. Sub titlul „Invierea noastra", omul politic nota cu privire la izbanda romanilor de intregire nationala: „Am lucrat, am suferit si am invins. Nu e destul a suferi si trebuie sa muncesti pentru a invia".

Ziaristii magazinului clujean Realitatea ilustrata publicau un amplu articol, in editia din 24 aprilie 1927, „Pentru ce s’a dat lui Christos pe cruce buretele cu otet". Se prezenta teoria unui englez, prof. O. M. Newell, care aprecia ca buretele era imbibat cu un narcotic, vin de Moria, al carui rol era de a diminua suferintele Mantuitorului. IOANA MOLDOVEANU, DORU COBUZ


 

Bucate si cumparaturi, la inceput de secol

Universul aparut in dumina de Pasti a anului 1900 publica o reteta de pasca. „Se face coca intocmai ca de cozonac, adica o jumatate litru de faina, se pun sease oua - atat galbenusul cat si albusul batute separat - 150 gr. unt proaspet sau topit, coja rasa de la o lamaie, drojdie de bere de 10 bani si toate la un loc punandu’se lapte cat cere trebuinta. Dupa aceea se bate bine pana nu se lipeste coca de mana. In urma se lasa la caldura potrivita ca sa creasca. Apoi se pune intr’o tava coca in grosime de doua degete, se ia doua sau trei bucati de branza de vaca, se amesteca cu trei oue, se pun putine stafide negre si acestea, bine amestecate, se intind pe coca din tava. Se lasa iar sa creasca si in urma se unge cu galbenus de oue si se da la cuptor".

Ziarul Cuvantul, din 19 aprilie 1925, critica cresterile de preturi intr-un articol intitulat „Cum s’au aprovizionat bucurestenii de sarbatori/Abundenta de alimente, dar preturi mari si cumparaturi restranse": „In hala de carne, macelarii au adus o cantitate destul de mare si mai de seama mieii, sunt mai multi ca intotdeauna. Carnea de vaca se vinde cu 32 de lei kg, iar cea de miel cu 50 lei kg. Negustorii vand kilogramul de ceapa cu 22 de lei, cartofii 3,50, o legatura de ridichi 5 lei, salata verde 7 lei. Cei care fac cumparaturi se marginesc la strictul necesar".

 

Adaptare de razboi

Organ al apararii nationale, foaia „Romania" din 2 aprilie 1917, adapta un text biblic la realitatile razboiului pe care tara il traia. Cuvintele lui Iisus, „Fericiti cei saraci cu duhul, caci a lor este imparatia" sunt adaptate vremurilor. Mantuitorul este prezentat intre soldati, pe care ii binecuvanteaza: „Fericiti cei care sufar si mor pentru Patrie, caci a lor va fi imparatia…" Sub titlul „Marea Inviere", editorialistul ziarului face o constatare dureroasa cu privire la modul in care romanii primesc sarbatoarea in cel de-al doilea an de razboi: „Traditia oualor rosii nu va putea fi urmata de multi anul acesta, desi este atata sange risipit cu nemiluita pentru invierea neamului". De altfel, singura stire de pe prima pagina a ziarului anunta succese ale armatei germane pe frontul de vest.

 

1932, Pastile cel sarac, taina ucisa cu gandul

Dupa trei ani de recesiune economica, ziarul Cuvintul - duminica, 1 mai 1932 - anunta pe prima pagina un Pasti de tip nou: „Gandul a omorat in noi Pastile in momentul in care am vrut sa traim ceea ce intelegem, in loc sa fi incercat a intelege ce traim. (…) S’a nascut pentru omenire Pastile nou, Pastile cel sarac, in care taina a disparut". Din acelasi ziar - aparut in 26 de pagini, in loc de opt - putem afla ca exportul de oua a scazut fata de anul 1930, de la 1700 de vagoane, in valoare de 600 milioane de lei, la 1500 vagoane. Cauza acestui fapt este aceea ca „ouale romanesti sunt prea mici".


CONTINUARE: Cinci ani de mantuire si de razboi mondial

×
Subiecte în articol: special aprilie pasti