În 7 mai 1990, atenţia Guvernului Roman s-a îndreptat în direcţia mediului înconjurător, a asistenţei sociale şi a zootehniei. În subordinea Ministerului Apelor, Pădurilor şi Mediului Înconjurător erau înfiinţate primele inspectorate pentru protecţia mediului. În hotărârea de Guvern erau menţionate lefurile inspectorilor şi dotările tehnice ale centrelor judeţene.
Nici asistenţa socială nu era neglijată. Guvernul a hotărât mărirea alocaţiilor zilnice de hrană şi adăugarea unui spor de 20% la salariile angajaţilor din căminele de pensionari şi de bătrâni, căminele-spital pentru bolnavi cronici adulţi, căminele pentru deficienţi minori nerecuperabili, căminele-atelier şi cantinele de ajutor social.Sub supravegherea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare se înfiinţa Asociaţia generală a crescătorilor de păsări şi animale din România. Asociaţia urma să se întreţină financiar din venituri proprii şi din credite bancare. De la stat primea îndrumarea tehnică şi mijloacele fixe de care fusese păgubită înainte de 1989.
Hotărâre privind înfiinţarea inspectoratelor pentru protecţia mediului înconjurător
Guvernul României hotărăşte:
Art. 1. Se aprobă înfiinţarea inspectoratelor pentru protecţia mediului înconjurător la fiecare judeţ şi municipiul Bucureşti, cu un total de 375 posturi, ca unităţi cu personalitate juridică, subordonate Departamentului mediului înconjurător din Ministerul Apelor, Pădurilor şi Mediului Înconjurător.
Repartizarea posturilor pe inspectorate se va face de Ministerul Apelor, Pădurilor şi Mediului Înconjurător.
Art. 2. Salariul tarifar al inspectorului-şef de la Inspectoratul pentru protecţia mediului înconjurător este cel prevăzut în anexa nr. VI, cap. IV, lit. c) pct. 1, coloana "celelalte ramuri" (clasa 34H), iar pentru funcţiile de execuţie nivelul salariilor este cel prevăzut în anexa nr. IV, cap. 1, lit. B.a), poziţiile 16-23 din Legea nr. 57/1974, republicată, grupa IV de ramuri.
Art. 3. Se aprobă dotarea inspectoratelor pentru protecţia mediului înconjurător cu câte un autoturism ARO în vederea deplasărilor în interesul serviciului.
Art. 4. Ministerul Economiei Naţionale şi Ministerul Finanţelor vor face modificările indicatorilor economico-financiari pe anul 1990 pentru Ministerul Apelor, Pădurilor şi Mediului Înconjurător, ca urmare a înfiinţării şi organizării la judeţe şi municipiul Bucureşti a inspectoratelor pentru protecţia mediului înconjurător.
Prim-ministru, Petre Roman
Bucureşti, 7 mai 1990.
Nr. 483.
Hotărâre privind stabilirea alocaţiilor zilnice de hrană şi a normativelor de personal în unităţile de asistenţă socială
Guvernul României hotărăşte:
Art. 1. Începând cu data de 1 mai 1990, alocaţiile de hrană pentru consumurile colective din unităţile de asistenţă socială se stabilesc potrivit anexei nr. 1 la prezenta hotărâre.
Art. 2. Nomenclatorul funcţiilor specifice, de conducere şi de execuţie, precum şi criteriile de normare în căminele de pensionari şi de bătrâni, căminele-spital pentru bolnavi cronici adulţi, căminele pentru deficienţi minori nerecuperabili, căminele-atelier şi cantinele de ajutor social, se stabilesc prin ordin al ministrului Muncii şi Ocrotirilor Sociale, cu acordul Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Finanţelor.
Art. 3. Pe aceeaşi dată, personalul medico-sanitar este încadrat şi salarizat la unităţile menţionate la art. 2.
Personalul existent la unităţile prevăzute la alin. 1 se transferă începând cu data de 1 mai 1990, în interesul serviciului, la aceste unităţi, de la direcţiile sanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti.
Art. 4. Personalul încadrat la căminele-spital pentru bolnavi cronici adulţi, căminele pentru deficienţi minori nerecuperabili, căminele-atelier şi creşe, menţionat în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, beneficiază de un spor de 20% la salariul tarifar.
Art. 5. Ministerul Economiei Naţionale şi Ministerul Finanţelor vor lua măsuri pentru modificarea în mod corespunzător a indicatorilor din planul şi bugetul de stat pe anul 1990.
Prim-ministru, Petre Roman
Bucureşti, 7 mai 1990.
Nr. 484.
Anexa Nr. 1
Alocaţiile zilnice de hrană pentru unităţile din domeniul asistenţei sociale
Cămine de bătrâni şi cămine de pensionari 23,00 lei/zi
Cămine-spital pentru adulţi şi copii, precum şi cămine-spital pentru invalizi - 28,00 lei/zi
Cămine-atelier pentru deficienţi parţial recuperabili şi centre de primire a minorilor - 30,00 lei/zi
Cantine de ajutor social - 20,00 lei/zi
Anexa Nr. 2
Personalul încadrat la căminele-spital pentru bolnavi cronici adulţi, căminele pentru deficienţi minori nerecuperabili, căminele-atelier şi creşe, care beneficiază de un spor de 20% la salariul tarifar
director (medic)
medic
personalul mediu sanitar
infirmiere
spălătorese
îngrijitoare
Hotărâre privind înfiinţarea şi organizarea Asociaţiei generale a crescătorilor de păsări şi animale din România
Guvernul României hotărăşte:
Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri se înfiinţează Asociaţia generală a crescătorilor de păsări şi animale din România, cu sediul în municipiul Bucureşti, ca organizaţie obştească, cu personalitate juridică, funcţionând pe principiul autofinanţării, sub îndrumarea tehnică a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Asociaţia generală a crescătorilor de păsări şi animale din România are în subordine asociaţiile teritoriale, cu personalitate juridică, funcţionând pe principiul autofinanţării.
Art. 2. - Organizarea activităţii desfăşurate de Asociaţia generală a crescătorilor de păsări şi animale din România, precum şi atribuţiile acesteia sunt prevăzute în statutul aprobat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Art. 3. - Mijloacele financiare pentru desfăşurarea activităţii Asociaţiei generale a crescătorilor de păsări şi animale din România şi ale asociaţiilor teritoriale din subordine vor fi asigurate din veniturile proprii şi prin credite bancare.
Art. 4. - Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va lua măsuri pentru restituirea către Asociaţia generală a crescătorilor de păsări şi animale din România a mijloacelor fixe care au fost trecute în proprietatea statului.
În situaţia în care anumite mijloace fixe nu mai pot fi restituite, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va achita contravaloarea acestora la valoarea lor de inventar stabilită la data preluării.
Art. 5. - Ministerul Finanţelor va restitui, la cererea Asociaţiei generale a crescătorilor de păsări şi animale din România, sumele încasate fără temei legal şi virate la bugetul de stat.
Art. 6. - Prevederile din hotărârile Consiliului de Miniştri nr. 343/1974 şi nr. 329/1976 se abrogă.
Prim-ministru, Petre Roman
Bucureşti, 7 mai 1990.
Nr. 485.