x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Apare permisul de conducere internațional

Apare permisul de conducere internațional

de Monica Cosac    |    02 Sep 2024   •   08:20
Apare permisul de conducere internațional

Deși a trecut mai bine de un an și jumătate de când, teoretic, românii care călătoresc în țări din afara Uniunii Europene și au nevoie de un permis internațional de conducere ar putea obține un astfel de document și de la Direcția permise de conducere și înmatriculări (DGPCI), nu doar de la asociația Automobil Club Român (ACR), ca până acum, în practică acest lucru nu este încă posibil, deoarece guvernanții nu s-au grăbit să stabilească și regulile pentru punerea în aplicare a acestei măsuri. Abia acum, ministrul de Interne a pus în dezbatere un proiect de ordin privind inclusiv forma, conținutul și procedura emiterii permisului de conducere internațional, actul normativ urmând să intre în vigoare chiar din această lună. 

În ultimii ani, milioane de români au plecat să muncească peste hotare ori s-au obişnuit să-şi petreacă vacanţele în destinații exotice, în diferite colțuri ale lumii, iar foarte mulţi dintre ei s-au aflat în situaţia de a avea nevoie de un permis de conducere internaţional pentru a putea conduce o mașină în țări din afara Uniunii Europene. 

Până anul trecut, singura entitate care putea elibera acest permis - mai exact, o copie legalizată a permisului național de conducere - era asociația Automobil Clubul Român (ACR), căreia i-a fost conferit acest drept încă de la începutul anilor ′90. 

La începutul anului trecut, în urma numeroaselor nemulțumiri ale șoferilor români, care s-au plâns că sunt nevoiți să plătească taxe de până la 1.200 de lei, de opt ori mai mari decât în Germania, spre exemplu, pentru a obține un astfel de document, prin Ordonanța Guvernului nr. 11/2023, publicată în Monitorul Oficial la 31 ianuarie 2023, s-a instituit în sarcina Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) din cadrul MAI „obligația de a emite permisul de conducere internațional, în conformitate cu prevederile Convenției asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 și ratificată de România prin Decretul nr. 318/1980”. 

Însă măsura nu a putut fi pusă în practică până în prezent în lipsa unor reguli privind emiterea, de către DGPCI, a acestor documente. Abia la finalul săptămânii trecute, MAI a pus în dezbatere publică un proiect de ordin de ministru, ce conține o serie de detalii privind forma, conținutul și procedura emiterii permisului de conducere internațional.

Imprimat în șapte limbi

În primul rând, proiectul de act normativ stabilește limbile în care este tradus permisul internațional de conducere. Astfel, paginile primei coperte a permisului de conducere internațional sunt reproduse în limba română, iar paginile interioare ale acestuia sunt reproduse în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă.

Documentele necesare pentru a obține acest permis - o cerere-tip, actul de identitate și dovada plății contravalorii permisului de conducere internațional - vor putea fi depuse atât online, cât și fizic. 

„În cuprinsul procedurii de emitere a permisului de conducere internațional au fost prevăzute modalități facile pentru depunerea cererilor de către solicitanți, respectiv prin intermediul mijloacelor electronice puse la dispoziție pe pagina de internet a D.G.P.C.Î. (https://dgpci.mai.gov.ro/) ori fizic la ghișeele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor avea doar rolul transmiterii cererilor depuse către autoritatea competentă să le emită”, se arată în referatul de aprobare care însoțește proiectul. 

Expediat la adresa din România indicată de titular

Conform actului normativ, DGPCI va trebui să emită permisul de conducere internațional în termen de 30 de zile de la data primirii cererii, iar documentul va expediat la adresa din România indicată de titular sau va putea fi ridicat de la un ghișeu care trebuie precizat în cerere.

„Permisul de conducere internațional se expediază la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor indicat în cerere. În cazul în care titularul nu poate fi identificat la adresa indicată în cerere, permisul de conducere se va ridica de la serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor în a cărui rază teritorială se află această adresă”, stipulează proiectul de ordin.

Ministerul de Interne stabilește, totodată, că data de la care se vor aplica noile reguli este 25 septembrie 2024. 

Trebuie menționat, de asemenea, că, spre deosebire de documentul eliberat de ACR, care este valabil doar un singur an, permisul de conducere internațional obținut de la DGPCI va fi valabil până la expirarea valabilității administrative a permisului de conducere românesc, dar nu mai mult de trei ani de la data emiterii acestuia. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×