Corespondenta din Maliuc
Ziua de vineri a fost extrem de linistita pentru locuitorii Maliucului, sat situat pe canalul Sulina din Delta Dunarii. Zvonurile despre virusul gripei aviare au inceput sa soseasca abia pe seara, iar sambata toti oamenii stiau ca isi vor pierde pasarile si ca nu vor mai avea voie sa iasa din sat. Localitatea a fost izolata sambata dimineata.
Corespondenta din Maliuc
Victor Stroe (foto)
Ziua de vineri a fost extrem de linistita pentru locuitorii Maliucului, sat situat pe canalul Sulina din Delta Dunarii. Zvonurile despre virusul gripei aviare au inceput sa soseasca abia pe seara, iar sambata toti oamenii stiau ca isi vor pierde pasarile si ca nu vor mai avea voie sa iasa din sat. Localitatea a fost izolata sambata dimineata.
Am aflat vestea confirmarii virusului gripei aviare la lebedele din Maliuc, vineri dupa-amiaza. Eram la Agighiol, localitate aflata la
sud de Tulcea si declarata de autoritati ca fiind zona de maxima protectie, dar in care pasarile domestice se plimba in voie pe ulitele satului.
La Maliuc nimeni nu aflase inca teribila veste. Oamenii cu care mai vorbiseram in cursul saptamanii, pentru a afla evolutia situatiei, spuneau in continuare, pe un ton linistit, ca nu este nici un pericol cu aceasta boala. Erau siguri ca vaccinul impotriva gripei umane pe care il facusera ii va ajuta sa scape de boala. Satenii nu-si faceau griji nici pentru pasarile lor de curte. "Au fost gasite moarte lebede, nu gaini sau rate", spuneau oamenii. Nici macar cand am ajuns noi in localitate, oamenii nu stiau ce ii asteapta.
POLITISTII DE PE PONTON. Am fost prima echipa de jurnalisti care a ajuns la Maliuc dupa confirmarea prezentei virusului. Pana la lasarea serii nimeni nu a mai venit in localitate, iar a doua zi, politia nu a lasat pe nimeni sa intre in sat. Noi, insa, vineri seara, am intrat nestingheriti. De altfel, si localnicii au venit si au plecat in voie din sat, desi, oficial, era deja instaurata carantina. Pe pontonul principal al satului era acelasi prag umezit cu clor pe care trebuia sa-ti stergi picioarele la venirea sau plecarea din localitate. Mai multi politisti discutau, preocupat, pe faleza localitatii, cu mine grave: seful de post din Maliuc, doi politisti de la Tulcea si cativa de la Politia de Frontiera. Spuneau ca mai marii locali - primarul, vicele, medicul - aflasera din timp de la Tulcea de beleaua care se abatuse asupra satului. Mai asteptau pe cativa oficiali de la Tulcea, de la prefectura, de la Administratia Rezervatiei, ca sa faca sedinta la primarie si sa vada cum pun in practica deciziile venite de la centru: carantina si sacrificarea pasarilor de curte.
LOCALNICI NESIGURI. Oamenii din Maliuc tocmai se adunau de pe la treburi cand au auzit ca satul lor va fi izolat de lume pentru cateva saptamani, si ca pasarile le vor fi omorate. Vorbeau totusi calm despre situatie. Unii intrebau daca boala cea periculoasa loveste numai pasarile sau si vacile si porcii. Si asta, desi tot Maliucul era impanzit cu afise despre gripa aviara si raspandirea ei. Afland ca nu-i nici un pericol pentru patrupede, satenii mai ca se bucurau ca napasta
nu-i asa de mare. Auzisera de la televizor si le spusese si primarul ca vor veni de la Bucuresti niste oameni, care le vor da bani pentru orataniile ucise. Totusi, pe la colturi, unii ziceau ca nu vor sa-i lase pe altii sa le taie pasarile si ca se gandesc sa le taie chiar ei si sa le bage la congelator. N-au mai avut timp.
SI PORCII? Oamenii erau mirati ca abia acum se iau masuri, desi anul asta pasarile le-au murit pe capete, mai multe ca niciodata. Sunt unii carora le-au murit si cate 80 de gaini.
Si-n primavara, si asta-vara, basca in toamna. Le-au aruncat la capatul satului, de le-au mancat porcii. In plus, la altele se zice ca au venit chiar si mistretii. Veterinarul satului n-a infirmat informatia, fiind de acord ca asta este o cale mult mai periculoasa de transfer a virusului de la animale la om. Desi informatia mai trebuie verificata, nimeni de la Tulcea nu parea ieri ca stie despre aceste posibile incidente.
|
LINISTE. Chiar daca "pasagerul" spre Sulina nu mai opreste in Maliuc, localnicii nu realizeaza inca pericolul |
CARANTINA. Prapadul a inceput sambata dimineata. Satul era plin de politisti care mergeau pe la oameni pentru a vedea cate pasari are fiecare si pe unde si le tine. Satenii au aflat ca nu mai au voie sa plece din localitate, doar cei cu treburi foarte urgente fiind "invoiti" de polisti pana la orele pranzului sa si le rezolve. Ne-au lasat si pe noi sa plecam pentru ca altfel vom ramane cateva saptamani izolati cu ei. Altii, insa, nu au putut intra in sat. Alte masuri: drumul pe dig, care ajunge la Maliuc era blocat de un cordon de politie care nu lasa pe nimeni sa intre sau sa iasa, iar la bacul de la Nufarul Politia de Frontiera si Directia Sanitar Veterinara organizau un cordon pentru dezinfectarea autoturismelor care ieseau din Delta. Pasagerul spre Sulina nu mai opreste in Maliuc, ci doar la Partizani si la Gorgova. De asemenea, salupele rapide patrulau in sus si in jos pe Dunare, mai ceva ca intr-o zi de asediu. In jurul orei 11:30, se indrepta spre Maliuc, cu o barca, prima echipa care avea sa se ocupe de sacrificarea pasarilor. Nici o oficialitate nu a vorbit despre cum va functiona carantina in Maliuc, de vreme ce satul are apa curenta doar cateva ore pe zi, si asta pentru ca uzina de apa este foarte veche si lucreaza in pierdere.