Cutremurul de la Finanţele maramureşene se propagă în toate mediile. De afaceri, politic, social, al activităţii administrative. Acuzaţiile de şantaj, luare de mită, returnări ilegale de TVA sunt deosebit de grave, într-un sistem (cel al finanţelor publice) format şi reformat pentru a face faţă unor astfel de provocări. GAZETA de Maramureş continuă investigaţiile de presă într-un caz ce poate fi considerat "al anului”.
După ce am intrat în morişca informaţiilor cu şi despre cele întâmplate la Finanţe, a fost greu să mai ieşim de acolo. La tot pasul am găsit cel puţin subiecte care ar putea ţine cap de afiş al oricărei publicaţii. Am primit informaţii, dar şi avertizări. "Băieţii" joacă dur şi nu se feresc de la nimic. Miza sunt banii. Zeci, sute de miliarde de lei.
După estimările noastre, deci neprofesioniste, aceste sume pot fi doar o parte a icebergului. Pe lângă bani, se poate vorbi de influenţă, de politic şi politicieni, de organe ale statului care au rolul de a proteja cetăţeanul de abuzuri de orice fel, dar mai ales de cele economice. Am ridicat cortina unei poveşti incredibile.
După un material în care am încercat să sintetizăm informaţiile aflate săptămânile trecute, valurile produse ne-au împins mai în interiorul sistemului, cel puţin ca intenţie. Nu ştiam că sistemul este închis, că ai nevoie de cartelă de acces, că presa nu este o putere în acest stat al afacerilor conduse din crâşme celebre şi de către "băieţii cu gulere albe". Această ultimă sintagmă ar defini personaje inteligente, bine pregătite profesional şi cu acces în toate zonele importante ale societăţii. De obicei, ei nu ies în evidenţă.
În cazul nostru, ne-am lovit, spre uimirea noastră, de oameni cunoscuţi ca fiind profitori ai unor conjuncturi în care un rol important l-a avut familia sau notorietatea câştigată, în timp, de unii sau alţii.
Uimirea a trecut repede şi au rămas faptele, în nuditatea lor. Noi nu suntem în măsură să dăm verdicte. Nici nu este menirea noastră, aşa că vă vom prezenta o cronologie a faptelor petrecute la Finanţele Maramureş, cu menţiunea necesară că am mers pe surse.
Iniţial, am încercat să discutăm cu cei al căror nume a fost vehiculat intens. Directorul General, Theodor Lupuţi, nu a dorit să comenteze, a dat doar o scurtă declaraţie consemnată în numărul trecut al săptămânalului nostru. Am încercat să vorbim şi cu Romulus Blaga. Nu a fost la serviciu şi nimeni nu a ştiut unde este.
Alte persoane din sistem s-au ferit de noi. Ni s-au închis uşi în nas, telefoane, de parcă povestea nu ar afecta spaţiul public al existenţei noastre. Singura posibilitate este de a merge pe firul evenimentelor. Până la urmă, s-a dovedit că "filmul" întâmplărilor de la Finanţe poate fi remontat. Există declaraţii, probe la dosarele existente. De aproape un an de zile se lucrează, mai mult sau mai puţin, la desluşirea poveştii cu acuzaţia de luare de mită.
După mai multe încercări de a intra în miezul întâmplărilor, chiar şi folosind sursele, am obţinut o cronologie a celor întâmplate foarte interesantă. Poate, cele ce le prezentăm în continuare sunt dintr-o perspectivă diferită de cele apărute până acum. Nu avem pretenţia că deţinem adevărul, dar considerăm că sunt lucruri de luat în seamă.
Totul a început cu chemarea lui Blaga, spre vara anului trecut, la conducerea ANAF, de către preşedintele Daniel Chiţoiu. şeful Fiscului maramureşean a stat mai multe ore până a fost primit de Chiţoiu. în cadrul întrevederii, s-a discutat de tematicile de control aflate în derulare. Printre altele, s-a amintit de verificarea unei firme care nu solicitase returnarea TVA.
Din informaţiile noastre, firma în cauză este de peste Deal şi ar fi avut de recuperat o sumă de ordinul miliardelor. Nu a cerut TVA-ul, o atitudine care a părut cel puţin ciudată. în acest context, s-a trecut la verificarea firmei de către Fiscul maramureşean. După discuţii cu şeful ANAF, Blaga a rămas la Chiţoiu, care l-ar fi informat că sunt probe audio şi video cum că ar fi solicitat şi primit sume de bani de la agenţi economici. Discuţia dintre cei doi s-a terminat cu concluzii de genul: "Dacă ai făcut aşa ceva, dă-ţi demisia. Dacă nu, du-te acasă!".
Blaga a revenit în Baia Mare, după ce s-a întâlnit şi cu alte persoane din Direcţia Finanţelor Publice Maramureş, pe la ANAF.
După două zile, a început circul.
Era o zi de lucru în care se discutau tematicile de control. O persoană necunoscută a intrat în biroul lui Blaga şi i-a înmânat un plic cu menţiunea "Personal, lui...".
Secretara i-a înmânat plicul. şeful de la Finanţe a deschis plicul ce părea nevinovat şi a găsit patru fotografii în care apare Blaga, în postura de a lua bani de la o mână întinsă spre el. Scena are loc în biroul lui Blaga.
Menţionăm că toate cele scrise de noi sunt informaţii apărute în mai multe dosare şi venite pe surse. Nu dorim să creăm probleme nimănui, de aceea am considerat că este necesar să păstrăm anonimatul surselor. Ele sunt mai multe şi sunt credibile.
Fotografiile şi-au atins scopul parţial. şeful Fiscului a sesizat Poliţia şi a căutat un avocat. Până la urmă, a fost depusă o plângere penală împotriva unui grup constituit cu scopul de a-l discredita pe Blaga. Aşa au considerat, la momentul respectiv, cei care au făcut plângerea penală.
Era pe la jumătatea lunii iunie 2008. După acest episod, au urmat săptămâni de linişte. Nu s-a mai întâmplat nimic.
Pe la jumătatea lui august, la Blaga au venit doi oameni de afaceri, cu greu am aflat că ar fi din zona de nord a judeţului. Personaje cunoscute.
Oamenii de afaceri l-au ameninţat pe Blaga cu toată gama de acţiuni: de la călcatul cu maşina, până la procese peste procese. Peste două zile, au venit din nou şi l-au ameninţat pe Blaga cei cu afacerile din nord, afirmă sursele noastre.
La aceste discuţii aprinse au asistat alţi colegi de-ai lui Blaga. Unul dintre ei este aspirant la o funcţie de conducere, acum, iar altul are un tiz în presa maramureşeană.
Pentru aceste momente de tandreţe între oameni de afaceri şi şeful Fiscului, s-a depus o sesizare la Poliţie. Deşi a trecut aproape un an, din informaţiile noastre, nu s-a întâmplat nimic (Alo! Domnu' Isac!). Adică, nu s-a dat niciun răspuns la sesizări.
Dacă ele sunt adevărate, este grav că ameninţări ale celor care fac obiectul unor controale pe linie fiscală nu au fost cercetate temeinic de poliţişti.
Urmează un alt moment interesant. La câteva zile de la ameninţările oamenilor de afaceri, un poliţist de la IJP, pe nume T.I., se autosesizează cu privire la faptul că Blaga ar fi primit un milion de Euro de la "fiul lui tatăl său", un politician, om de afaceri, unul din punctele nodale ale acestei poveşti.
În autosesizare, se spune că suma respectivă ar fi fost depusă în mai multe conturi din străinătate.
"Din punctul nostru de vedere, s-a încercat forţarea lui Blaga să cedeze. Se pare că era pregătit un dosar în acest sens, înainte de autosesizare. Dacă Blaga ar fi acceptat să facă ce i se cerea, dosarul ar fi apărut instantaneu. Interesant este că nimeni nu s-a întrebat de unde ar putea fi o aşa mare sumă. Cine ar putea deţine 1 milion de dat ca mită?", au spus sursele noastre.
Am mai întrebat în stânga şi-n dreapta şi am aflat că poliţistul care s-a autosesizat ar fi vecin cu mama unuia dintre oamenii de afaceri foarte nervoşi. Poate fi doar o coincidenţă, pentru cine crede în aşa ceva.
După aceste episoade, a urmat o nouă pauză de vreo lună şi ceva. Prin octombrie, la ANAF, lui Blaga i se pun în faţă fotografiile pe care le primise şi el. şeful Fiscului a prezentat concluziile controlului care a inflamat Valea Vaserului.
Nu s-a luat nicio măsură. La scurt timp, a apărut pe "Youtube" un filmuleţ în care o voce electronică prezintă, într-un stil comico-serios, problemele de la Fisc, declaraţia de avere a lui Blaga şi o concluzie ce acum ar putea da de gândit. "Lupii tineri vin din spate în Finanţele maramureşene", s-a spus, printre altele. S-a făcut referire la faptul că G.C., T.I. şi D.K. ar fi făcut denunţuri penale împotriva şefului şi a unor aspecte din activitatea de la Fisc.
Acest filmuleţ a fost bază pentru materiale de presă.
După o altă pauză (sărbători de iarnă etc), în acest an, filmele cu subiectul mita de la Fisc revin. De data aceasta, filmele prezintă cum, în data de 11 şi 12 iunie 2008, în biroul lui Blaga s-ar fi dat celebra mită. Vocile care se aud sunt a lui Blaga şi a unui subaltern de-al acestuia. S-a filmat cu o cameră ascunsă, o mică bijuterie care costă ceva bani. Iniţial, s-a crezut că tehnica de înregistrare ar aparţine băieţilor frumoşi. Apoi, s-a auzit că, de fapt, firme interesate ar fi făcut rost, ar fi plătit... Economicul bate statul de drept.
Cele două filmuleţe au făcut mare vâlvă. Practic, de aici, s-a pornit scandalul cu mita, deşi un dosar în acest sens a existat, după cum am prezentat mai sus, din vara anului trecut.
Vă prezentăm câteva concluzii şi o descoperire incredibilă, dacă nu senzaţională.
în primul rând, este de neînţeles de ce nu s-au făcut cercetări de către organele judeţene îndreptăţite, în cazul atâtor denunţuri penale. Nu suntem în posesia unor răspunsuri oficiale, dar credem că, fiind vorba de un caz important, dificil şi exploziv, ar fi trebuit să se dea o soluţie, măcar.
Apoi, este clar că cele patru fotografii prin care s-a demarat posibila acţiune de şantaj sunt cadre din filmele prezentate public în acest an. Partea senzaţională abia acum urmează.
În fotografiile care există la dosarul cauzei (cele patru), practic, o succesiune de cadre care arată o mână ce dă o sumă de bani, pe mâna care dă banii se vede "crucea puşcăriaşului", un tatuaj pe care şi-l fac, în general, cei care au stat în puşcărie. Nu este o regulă, dar este o practică.
În filmele prezentate, pe mâna care dă nu se vede tatuajul.
Concluzia ar fi că fotografiile sunt trucate. Vă prezentăm în exclusivitate fotografia în care se vede tatuajul.
Pe de altă parte, am primit informaţii că, în perioada 1998-2000, la Finanţele maramureşene ar mai fi fost probleme legate de returnările de TVA. Probleme mari, care nu se ştie cum s-au rezolvat. Ca o continuare, şi după 2000 au existat probleme cu acest râvnit TVA. Atunci, unul dintre cei mai implicaţi a fost un personaj cunoscut din zona Borşa. Un tip cu o poreclă melodioasă şi prieten cu unul din personajele întâmplărilor de acum.
A doua problemă care a inflamat Finanţele este legată de controlul Curţii de Conturi.
S-au descoperit deficienţe, cum s-a spus cu diplomaţie, în returnările de TVA. Acest caz nu are de-a face cu acuzaţia de luare de mită, dar problemele se întâlnesc pe parcurs.
Este tot mai clar că oameni de afaceri puternici au "jucat" în ambele cazuri, cel puţin unii. Nu putem da nume, nu avem confirmări oficiale, dar pe surse se pot face unele precizări. Firme importante din Vişeu, din Borşa (a unui lider pesedist), ca şi în oraşul vecin. De pe lângă Baia Mare, din zone turistice râvnite şi cu rezonanţe în tinereţile noastre. Firmă puternică în panificaţie, alta din zona maşinilor, una care a solicitat în CL Baia Mare o extindere la un spaţiu comercial, firme din zona celor care iubesc muzica clasică şi adoră concertele simfonice, o alta care are sintagma pădure în denumire şi multe altele. Se mai vorbeşte de o firmă de prin oraşul oţetului, care are 1000 de oi şi circa 300 de hectare de pământ. Ea ar fi aparţinut unui personaj important, care a decedat. Se spune că acolo se duceau, pe lună, 1,5 miliarde lei.
Tot ca o informaţie interesantă, se vorbeşte de decesul unui director al Finanţelor din anii trecuţi. Acesta era bolnav, dar spun sursele că asupra lui ar fi fost făcute presiuni tot din zona celor cu returnări de TVA. Dincolo de poveste, am fost şi noi atenţionaţi că cei din cartelul returnărilor sunt oameni fără scrupule.
Cercetările continuă. Vom reveni.
700 DE MILIARDE
Este incredibilă amploarea pe care o ia cazul cu returnările de TVA. Se vorbeşte prin târg că, la o primă estimare a verificărilor, suma returnată ilegal a ajuns la 700 de miliarde lei.
Se pare că datele au fost trimise la Bucureşti.
Aici a existat, se spune, o asociaţie a celor care operau aceste deduceri. Banii cuveniţi pentru servicii erau trecuţi prin Trezorerie şi de acolo, pe cardurile personale ale celor implicaţi. De unii dintre oamenii de afaceri se spune că sunt disperaţi. Altora li s-a tăiat robinetul finanţărilor. Este un vuiet şi freamăt fără precedent.
DETECTIVII CU INIŢIATIVĂ
Incredibil! Zilele trecute, o firmă de detectivi din Bucureşti ar fi căutat persoane implicate în acest scandal. Ei şi-au oferit serviciile contra unei plăţi care ar fi urmat a fi negociată. Interesant e că cei în cauză ar deţine date şi informaţii despre cei care au condus "jocul" în acest scandal. Se pare că firma ar deţine date şi dovezi despre societăţile care ar fi comandat filmele ce au dus la scandalul de la Fisc. Nu ştim exact cine a fost contactat, dar este interesant că se vine cu o astfel de solicitare. Povestea cu detectivii a rămas în stand-by, nu am reuşit să aflăm dacă a avut şi o urmare.
INTREBĂRI
În urma materialului de săptămâna trecută am fost bombardaţi cu numele unor firme care ar fi implicate în scandalul de la Finanţe. Lista este destul de lungă şi a venit pe surse. Noi nu avem posibilitatea de a verifica implicarea unora sau altora. în funcţie de importanţa sursei, putem să întrebăm dacă următoarele firme sunt implicate: Tehnomin, SC Cimp SA, XS Sud Company, Unio Satu Mare. întrebăm, doar! Alte firme în materialele următoare.
Cine este misteriosul domn Baltă?
Totuşi, cine a achiziţionat aparatura de înregistrare?
Cine l-a angajat misteriosul domn Georgescu Florian?
Există mai multe filmări decât cele apărute deja?
Verifică DNA pe cei care n-au cerut restituiri de TVA, ci au cerut compensări cu obligaţiile la stat, o practică ilegală?
articol preluat din Gazeta de Maramureş
Citiţi şi prima parte a anchetei: Gripa TVA, victime la Baia Mare
Citește pe Antena3.ro