Secretarul general al PSD, Valeriu Zgonea, a declarat ieri că revenirea Elenei Băsescu în PD-L, după ce a candidat ca independentă, ar da câştig de cauză unei eventuale contestări a mandatului acesteia la Comisia de validare a PE.
El a spus că PD-L ar fi trebuit să aştepte reînscrierea Elenei Băsescu în partid până când Comisia de validare a Parlamentului European îi va fi validat acesteia oficial mandatul de europarlamentar. Secretarul general al PSD a mai spus, întrebat de ziarişti, că PSD nu intenţionează să conteste la PE mandatul Elenei Băsescu, chiar dacă, teoretic, invalidarea acestui mandat ar da câştig de cauză PSD, care ar fi următorul benefeciar la redistribuire. În replică, prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, a declarat că îngrijorarea PSD faţă de validarea mandatului de eurodeputat al Elenei Băsescu s-ar caracteriza prin proverbul "Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia". El spus că, în momentul în care Elena Băsescu va ajunge în Parlamentul European, ea va fi validată, iar cei din PD-L vor informa grupul politic PPE, "singurul interesat de acest lucru", că "domnişoara EBa a intrat între timp în PD-L şi, prin urmare, îi vor cere acordul grupului politic să facă parte din PPE".
VALIDAREA ÎN PE
Procedura de validare, la nivelul PE, a mandatelor europarlamentarilor aleşi în cele 27 de state membre UE presupune, printre altele, validarea rezultatelor la nivel naţional, comunicarea listelor cu cei votaţi şi o verificare a eventualelor incompatibilităţi cu poziţia de membru în Legislativul UE. Fiecare eurodeputat a cărui alegere este notificată Parlamentului trebuie să declare în scris, înainte de a participa la lucrările parlamentare, că nu deţine o funcţie incompatibilă cu cea de deputat în Parlamentul European, respectiv de: membru al unui Guvern UE, membru CE, judecător sau avocat-general în cadrul CJCE sau la Tribunalul de Primă Instanţă, membru al conducerii al BCE; membru al Curţii de Conturi a Comunităţilor europene, Avocat al poporului; al Comitetului Economic şi Social, al Comitetului Regiunilor sau al altor comitete formate în baza tratatelor comunitare şi cu cea de parlamentar naţional. Mandatul unui deputat va putea fi validat numai după prezentarea declaraţiei amintite. Parlamentul European decide asupra validităţii mandatului fiecărui membru nou ales, precum şi în privinţa eventualelor contestaţii. În cazul în care s-a stabilit, "pe baza unor date verificabile şi din surse accesibile publicului", că un deputat exercită o funcţie incompatibilă cu calitatea de eurodeputat, Parlamentul constată că locul este vacant.
Citește pe Antena3.ro