x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Martor la sfarsitul dictatorilor

Martor la sfarsitul dictatorilor

de Laura Toma    |    Toma Roman Jr    |    Roxana Ioana Ancuta    |    26 Oct 2005   •   00:00
Martor la sfarsitul dictatorilor

Virgil Magureanu dezvaluie amanunte legate de traseul Ceausestilor de la capturare si pana la executia lor. Martor la procesul de la Targoviste, fostul sef al SRI comenteaza scenariile care au circulat prin epoca despre cadavrele dictatorilor.

Avancronica unei exhumari necesare

Prezent la procesul de la Targoviste, Virgil Magureanu a fost de acord sa ne relateze momentele-cheie ale traseului de la capturarea Ceausestilor si pana la executia lor. Precum si opiniile sale, in calitate de fost sef al SRI, in legatura cu scenariile care au circulat prin epoca despre moartea celor doi.

Jurnalul National: De ce ati fost ales chiar dumneavoastra martor in proces?
Virgil Magureanu: Din toate cate le-am aflat ulterior, cred ca alegerea mea a fost in aceasta privinta pur intamplatoare. Stiu doar ca in dimineata de 25, cand, dupa o scurta pauza de Craciun, la Ministerul Apararii, unde era si domnul Iliescu si restul grupului pe care il cunoasteti, mi s-a transmis de catre Voican ca urmeaza sa merg la Targoviste. Domnul Iliescu se odihnea, era dimineata, destul de devreme, probabil statusera noaptea pana tarziu si nu am putut vorbi direct cu dansul. Apoi, Gelu Voican mi-a comunicat ca va trebui sa merg la Targoviste cu domnul Silviu Brucan. Mi s-a spus tot atunci ca merg in calitate de martor. Cu acea ocazie, deci in dimineata de 25, am aflat ca va avea loc procesul. Cu o seara inainte nici nu fusesem instiintat ca acest proces urma sa aiba loc. Se pare ca atunci, seara, nici nu se luase inca o decizie in aceasta privinta. Eu l-am intrebat pe Iliescu la intoarcerea de la Targoviste de ce m-a trimis acolo si mi-a spus: "Ei, lasa, mai, ai fost trimis in calitate de martor".

VESTEA. Magureanu a fost anuntat ca trebuie sa mearga la Targoviste de catre Voican si Brucan

Cureaua de transmisie a fost formata din Gelu Voican, dar grupul conducator din cine era format?
Iliescu, Brucan, Petre Roman.

Insistentul Voican

De ce a fost Gelu Voican desemnat sa se ocupe de toate acestea? Cum de aveau atata incredere in el, cu atat mai mult cu cat el spunea ca a ajuns acolo de pe strada...?
As vrea ca aceasta intrebare, chiar asa formulata, sa i-o adresati chiar lui. Pentru ca, ulterior, am aflat ca, de pilda, Voican, in demersurile care au dus catre constituirea completului de judecata si judecarea sotilor Ceausescu, a fost o persoana extrem de insistenta si careia i-ar fi revenit in propria lui opinie, dar va rog sa-l intrebati, i-ar fi revenit chiar un cuvant greu de spus.

Iar eu i-am spus-o si lui, o spun si acum, ca nu cred ca Voican a avut un cuvant atat de definitoriu in ce priveste tinerea procesului si decizia instantei, care s-a soldat cu executia celor doi. De ce el, totusi, venit de pe strada, s-a bucurat de increderea grupului conducator? Eu cred ca pentru simplu fapt ca, in calitate de persoana venita, cum spuneati, de pe strada, el avea si niste antecedente in ce priveste impotrivirea fata de regimul Ceausescu si cred ca a reusit sa atraga atentia prin insusi faptul ca a facut chiar niste ani de puscarie...

Pentru falsificarea unor deconturi, se pare...
Nu cred, acela era un pretext. Nici nu s-a mai prevalat nimeni de un asemenea motiv atunci cand s-a luat in seama biografia sa inainte de ’89. Eu cred ca el s-a bucurat de incredere si pentru faptul ca a insotit pe unul sau pe altul din cei care au avut un rol conducator atunci.

Au aparut tot felul de zvonuri ca, in acea perioada, SUA faceau presiuni pentru pastrarea in viata a Ceausestilor. Ati primit vreo confirmare la aceste zvonuri?
Cred ca intervalul scurt intre fuga din 22 a cuplului Ceausescu si pana la data tinerii procesului nu lasa timp pentru ca aceste demersuri sa poata fi finalizate. E foarte probabil ca ei sa fi cerut asta prin intermediul cuiva. A ajuns si la mine un zvon despre un asemenea lucru. Dar eu nu am inca idee daca autoritatile oficiale ale SUA au dat vreun raspuns la solicitarea de azil politic din partea perechii Ceausescu.

N-au mai apucat azilul american

Dar a existat o asemenea solicitare?
Mi s-a spus din mai multe parti. N-am vazut documentul oficial si probabil ca in forma scrisa el nici sa fi existat. Dar s-a spus ca s-a transmis o astfel de solicitare prin intermediul unuia dintre diplomatii de la Washington.

La ce data credeti ca a facut Ceausescu aceasta solicitare?
Este foarte putin probabil ca pana in momentul fugii sale precipitate de la sediul CC sa fi facut aceasta solicitare. Cred ca pana au inceput sa aflueze mase de cetateni, fie ei muncitori sau alte categorii ale Bucurestiului, catre Piata Palatului si pana cand a devenit evident ca Armata nici nu putea, dar nici nu-si propusese prin conducatorii sai sa sprijine ideea de rezistenta a regimului comunist si a persoanei lui Ceausescu fata de cursul evenimentelor, care devenise, dupa parerea mea, inexorabila. Pana in acel moment, Ceausescu nu se gandise ca ar avea nevoie de protectie intr-un stat strain, intentiona sa reziste aici cu orice pret. Numai ultima jumatate de ora dinaintea fugii sale precipitate (sa nu uitam ca i s-a spus in modul cel mai brutal sa plece de la sediul CC, pentru ca poate fi linsat). Si numai sub imperiul fricii s-a hotarat sa paraseasca sediul central si sa nu reziste cu orice pret. El considera, pana atunci, ca nu masele sunt impotriva sa, ci o mana de insurgenti, care puteau intr-un fel sau altul sa fie struniti.

Se pare ca el a crezut pana la urma in scenariul pe care si-l facuse cu agenti straini, cu huligani...
Nu era numai un scenariu. Este clar ca niste puteri straine prin reprezentantii lor si prin scenariile deja propuse cu privire la disparitia regimului Ceausescu, toate acestea erau cat se poate de reale si ipoteza lui nu era total gresita.

S-a vorbit foarte mult ca Ceausestii au fost maltratati fizic, dupa ce au fost capturati la Targoviste. Existau semne care sa indice acest lucru?
Nu cred intr-o asemenea ipoteza. Dupa stiinta mea, in seara de 22 si urmatoarele doua zile au fost tratati suficient de corect in conditii de austeritate intr-adevar, pentru ca erau totusi intr-o unitate militara. Dar au fost tratati fara brutalitati. Mai putin acel moment scapat, dupa parerea mea, de sub control, neinregistrat video, de dupa sentinta de executie, cand fiind condusi catre zidul unde si-au gasit sfarsitul, pe parcursul a catorva metri, a existat aceasta tentativa, nu stiu din partea cui si datorita carui ordin, sa ii lege la maini. Alt element de brutalitate nu stiu sa fi existat.

De ce lipseste momentul executiei in sine de pe caseta filmata? Chiar se terminase caseta colonelului care a filmat?
Nu e vorba ca s-ar fi terminat caseta, ci ca pur si simplu (aparatul era oricum destul de rudimentar) se pare ca aparatul acela functiona pe baza de priza si acumulatorul nu ca s-a terminat, ci ca pur si simplu nu era incarcat, si de aceea nu s-a putut face filmarea. De altminteri si modul precipitat in care s-au produs lucrurile, pentru ca din momentul comunicarii sentintei si pana in momentul executiei nu cred ca au trecut mai mult de cinci minute. Ganditi-va ca totul s-a precipitat, era sub imperiul grabei, ca trebuia facuta o intoarcere pe lumina de catre cele doua aparate la Bucuresti si probabil nici aparatul pentru inregistrare nu era adecvat pentru folosirea lui in aer liber.

Ati asistat la executia propriu-zisa?
Nimeni nu a asistat in afara de cei care i-au insotit si i-au impuscat si de generalul Stanculescu, care a urmarit scena de langa elicoptere.

Valentin Ceausescu s-a interesat

De ce credeti ca familiei i se refuza cu obstinatie deshumarea?
Poate ca exista niste motive, dar eu nu le cunosc pentru care instanta nu a dat curs cererii lui Zoia Ceausescu de deshumare. Cu ani in urma, cunoscandu-ma si intalnindu-ma de mai multe ori cu Valentin Ceausescu, fiul cel mare al sotilor Ceausescu, nu el personal, ci altcineva care era de fata la aceste intalniri m-a rugat sa-i transmit daca stiu ceva precis legat de locul unde fusesera ei inmormantati. Deci la nivelul intregii familii existau dubii cu privire la adevarata identitate a celor care fusesera ingropati sub cele doua nume. S-ar putea sa fie o simpla speculatie. Dar motivul pentru care instanta de judecata a interzis, recent, aceasta exhumare cred ca trebuie sa-l lamureasca cei care au luat aceasta hotarare. Probabil exista prin lege un anumit considerent. Nu stiu cu certitudine care.

Din cate cunoasteti, cadavrele celor doi au trecut printr-un soi de conservare aparte?
Prea putin probabil. Nu ar fi existat vreun motiv.

Cine era domnisoara aceea, Cerasela, care l-a insotit pe Gelu Voican imediat cum ati ajuns in Bucuresti? Dupa aceea, se zvonea ca era angajata dumneavoastra la SRI.
Catusi de putin. N-a fost. Nu cunosc biografia ei, nici nu ma socot dator sa o stiu. V-as ruga sa-l intrebati pe Gelu Voican.

Un personaj ciudat, despre care s-a zis ca ar fi fost angajata Politiei si Serviciilor...
Nu consider ca prezenta acelei persoane are vreo legatura cu lamurirea circumstantelor in care s-a produs procesul. Eu consider ca prezenta ei era cu totul intamplatoare si pare sa fi fost mai degraba efectul unei apropieri dintre acea persoana si Gelu Voican sau altcineva. Nu cred ca prezenta ei sa fi avut vreo semnificatie cu privire la cele intamplate acolo.

Inainte de capturarea Ceausestilor, a fost un episod cel putin misterios, cand ei au coborat din elicopter la Snagov si vreme de vreo jumatate de ora, trei sferturi de ora nimeni n-a stiut ce au facut. Nu credeti ca am putea plasa atunci momentul cand ei au incercat sa ia legatura pentru un potential azil politic cu niste puteri straine?
Este foarte probabil. Ma gandesc ca acela ar putea fi singurul moment in care ar fi putut s-o faca, dandu-si seama ca partida e pierduta.

Pericolul militar

S-a vorbit despre niste agende, pe care le-ar fi luat generalul Stanculescu cand ati ajuns la Targoviste...
Dupa cate stiu, generalul Stanculescu a vorbit despre acele agende pe care le-ar fi luat si de circumstantele concrete in care le-ar fi predat autoritatilor.

Credeti ca se justifica teoria conform careia generalul Stanculescu ar fi intentionat la un moment dat sa preia puterea militara?
In nici un caz n-ar fi putut s-o faca si nici circumstantele concrete de atunci nu permiteau acest lucru. Exista si am purtat discutii destul de indelungate pe aceasta tema, voi si scrie despre modul in care s-a facut transferul de putere de la regimul Ceausescu, imediat dupa fuga sotilor Ceausescu, catre noile autoritati. Desi nu lipsita de destule elemente de suspans, totusi succesiunea aceasta a fost destul de, imi permit termenul, controlata. Sa nu uitam ca la ora 14:00 deja, daca mi-aduc aminte bine, la televiziune a avut loc o prima reuniune a grupului conducator, ocazie cu care conducerea Ministerului Apararii fusese deja transferata catre general Militaru, care urma sa devina in felul acesta intaiul ministru al Armatei Romane, ministrul Apararii de dupa fuga sotilor Ceausescu. Ideea ca Victor Stanculescu ar fi putut profita de acest interimat de cateva ceasuri pentru a prelua puterea se impiedica de acest lucru, care era extrem de precis dirijat.

Sa nu uitam apoi ca, la ora 16:00, in dupa-masa de 22 decembrie, a avut loc reuniunea de la Ministerul Apararii, la care a luat parte, in calitatea sa de persoana recunoscuta ca succesor al lui Ceausescu, Ion Iliescu, ocazie cu care s-a intarit ideea ca noul ministru al Apararii este general Militaru. Dar abstractie facand de aceste lucruri, cunoscand circumstantele in care toate acestea s-au intamplat, desi Victor Stanculescu fusese numit de catre Ceausescu insusi drept succesorul lui Milea, el n-a intentionat sa se prevaleze de acest fapt, decat pentru a transmite ordine.

NEINCREZATOR
"Eu i-am spus-o si lui, o spun si acum, ca nu cred ca Voican a avut un cuvant atat de definitoriu in ce priveste tinerea procesului si decizia instantei, care s-a soldat cu executia celor doi. De ce el, totusi, venit de pe strada, s-a bucurat de increderea grupului conducator?"

SCRIITOR
"Exista si chiar am purtat niste discutii destul de indelungate pe aceasta tema, voi si scrie despre modul in care s-a facut transferul de putere de la regimul Ceausescu, imediat dupa fuga sotilor Ceausescu, catre noile autoritati"

AZIL RATAT
"A ajuns si la mine un zvon despre un asemenea lucru, dar eu nu am inca idee daca autoritatile oficiale ale SUA au dat vreun raspuns la solicitarea de azil politic din partea perechii Ceausescu" - Virgil Magureanu, fost sef SRI

DOMN’ PROFESOR VORBESTE, AVOCATUL TACE
Un alt personaj interesant din scenariul executiei celor doi Ceausescu este avocatul Niculae (Niky) Teodorescu. El a fost alaturi de Constantin Lucescu, unul dintre "aparatorii" impuscatilor. Spre deosebire de colegul sau, dl Teodorescu a ramas alaturi de generalul Stanculescu, in timpul asa-numitului episod al disparitiei "coletelor", adica pachetelor din foi de cort care contineau cadavrele celor doi. Mai mult decat atat, a fost ranit prin impuscare in interiorul TAB-ului cu care Stanculescu voia sa recupereze si sa duca la Spitalul Militar Central cadavrele. Am incercat sa-l contactam pe dl Teodorescu, care s-a dovedit a fi "amabil". Era ba plecat, ba ocupat. Pana la urma, ni s-a transmis ca domnia-sa nu vrea sa dea nici o declaratie. Este pacat, marturia avocatului Teodorescu ar fi putut sa mai dezlege macar in parte enigmele care plutesc in jurul executiei cuplului dictatorial.

NU RATATI!

In numarul de maine, un interviu cu Haralambie Voicilas, avocatul Zoiei Ceausescu
×