x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mașina, produsul cel mai reclamat în UE

Mașina, produsul cel mai reclamat în UE

de Adrian Stoica    |    27 Apr 2022   •   07:25
Mașina, produsul cel mai reclamat în UE

Autovehiculele au fost anul trecut cele mai reclamate produse în sistemul de alertă rapidă al UE pentru produsele nealimentare periculoase, potrivit raportului Safety Gate

 În acest raport, pentru prima dată, mașinile se află în fruntea listei produselor notificate, ele fiind urmate de jucării și de aparatele electrice. În 2021, autorităţile din ţările participante la reţeaua pentru siguranţa consumatorilor au emis 2.142 de alerte prin intermediul sistemului, iar cele mai reclamate au fost produsele provenite din China. Deși piața românească este invadată de produse contrafăcute, românii nu s-au înghesuit să reclame autorităților neregulile, drept pentru care România a lansat printre cele mai puține alerte anul trecut.

Având în vedere migrarea comerțului către platformele de cumpărături online, sunt dezvoltate în prezent noi instrumente pentru a proteja mai bine consumatorii. În conformitate cu aceste obiectiv, Comisia Europeană a lansat ieri un nou instrument de supraveghere electronică numit „web crawler” (robot de indexare). Acest instrument va depista şi va include automat pe o listă toate aceste oferte, permiţând autorităţilor de aplicare a legii să identifice furnizorul şi să dispună retragerea efectivă a acestor oferte.

Principalele constatări ale raportului

În 2021, autoritățile țărilor participante la Rețeaua de siguranță au schimbat 2.142 de alerte prin intermediul sistemului. Pentru prima dată, cel mai mare număr de alerte a fost înregistrat la categoria „autovehicule”. Reclamațiile au vizat în principal rechemările în urma detectării unor probleme tehnice, în timp ce pentru jucării, acestea s-au concentrat pe prezența substanțelor chimice periculoase, precum şi a bateriilor tip pastilă. În plus, cele mai frecvente probleme raportate pentru aparatele şi echipamentele electrice au fost legate de expunerea pieselor sub tensiune şi de problemele de supraîncălzire. Având în vedere că pandemia nu s-a încheiat, acţiunile de supraveghere au inclus o serie de produse legate de COVID-19. S-au emis numeroase alerte referitoare la echipamentele de protecţie, măştile de protecţie aflându-se în centrul atenţiei. 

Cele mai frecvente reclamații

Pe măsură ce pandemia continuă, acțiunile de supraveghere au vizat o gamă de produse legate de COVID-19. Au fost multe alerte legate de echipamentele de protecție, cu măști de protecție în special sub lumina reflectoarelor. Cele mai frecvente cinci riscuri raportate au fost vătămări corporale, substanțe chimice, incendiu, sufocare și șocuri electrice. În total, în sistemul „Safety Gate” au circulat 4.965 de notificări subsecvente, ceea ce arată că statele membre monitorizează strâns alertele; în majoritatea cazurilor, după astfel de notificări statele membre iau măsuri suplimentare în propriile ţări.

48 % din reclamații au vizat produsele provenite din China, iar produsele fabricate în UE au deținut o pondere de 27%

Autoritățile din România au lansat anul trecut doar 49 de alerte, în timp ce Germania a lansat cele mai multe, 554 (26% din total)

CE vrea să schimbe regulamentul privind siguranța produselor

Pe 30 iunie 2021, Comisia Europeană a prezentat  o propunere pentru un nou regulament privind siguranța generală a produselor, care înlocuiește actuala directivă. Acesta urmărește modernizarea cadrului general pentru siguranța produselor de consum nealimentare, pentru a-și menține rolul de plasă de siguranță pentru consumatori și pentru a face față provocărilor legate de noile produse care încorporează un grad mare de tehnologie și de creșterea vânzărilor online.

Piețele online devin mai selective cu ofertele

O altă acțiune privind protecția consumatorilor este Angajamentul pentru siguranța produsului, un acord semnat de platformele de vânzare online prin care acestea se angajează să elimine ofertele de produse nesigure de pe platformele lor. Până în prezent, unsprezece piețe online au semnat acest acord: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, Etsy și Joom. 

 

×