x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vaccinare antigripală a ajuns sub 10%

Vaccinare antigripală a ajuns sub 10%

de Monica Cosac    |    26 Mar 2024   •   08:20
Vaccinare antigripală a ajuns sub 10%

Nu mai puțin de 100 de români și-au pierdut viața, în ultimele patru luni, din cauza gripei, mai mulți decât în sezoanele trecute, în ciuda faptului că, din această toamnă, statul a oferit vaccin antigripal compensat pentru mai multe categorii de adulți.

Prin urmare, mai mulți parlamentari propun, printr-o iniţiativă legislativă, instituirea „Săptămânii Prevenţiei Gripei în România”, care să fie marcată în debutul fiecărui sezon gripal. Astfel, nu doar medicii, ci și autoritățile vor putea organiza campanii de conștientizare cu privire la complicațiile gripei, o boală infecțioasă pe care foarte mulți români încă o confundă cu o simplă răceală. 

Proiectul de lege pus în dezbatere la Senat, săptămâna trecută, este inițiat de deputata PSD Cristina Elena Dinu și susținut de alți 39 de parlamentari, majoritatea din aceeași formațiune politică, dar și de la PNL, USR și minorități. 

Potrivit proiectului, „se instituie «Săptămâna Prevenţiei Gripei în România», perioadă ce va fi marcată în fiecare an, în prima săptămână a lunii octombrie”.

„Săptămâna Prevenţiei Gripei în România” poate fi marcată de către autorităţile publice centrale şi locale, precum şi de către organizaţiile non-guvernamentale şi organizaţiile profesionale prin organizarea de evenimente dedicate prevenţiei acestei afecțiuni, mai prevede actul normativ.

Necesitatea creşterii gradului de conştientizare este reliefată de situaţia epidemiologică anuală, având în vedere că „ atât în 2023 cât şi în 2024, Institutul Naţional de Sănătate Publică a declarat stare de alertă epidemiologică, ceea ce indică 3 săptămâni consecutive de creştere a numărului de cazuri de gripă, peste nivelul mediu din ultimii 5 ani”, argumentează autoarea propunerii legislative. 

Creşte de 10 ori riscul de infarct miocardic 

Inițiatoarea proiectului amintește că, deși gripa este o afecţiune care poate fi prevenită, în România, imunizarea antigripală este foarte departe de ţintele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Practic, mai puțin de unul din zece români se vaccinează împotriva gripei, iar procentul rămâne foarte scăzut chiar și în rândul celor vulnerabili, deși riscul de apariție a unor complicații grave este destul de ridicat. 

„Gripa este o afecţiune prevenibilă, cu caracter sezonier şi cu un impact negativ major asupra sistemului de sănătate, a economiei şi a populaţiei. Chiar dacă are efecte grave asupra organismului, precum: 

- exacerbări ale astmului şi ale BPOC, 

- infecţii la nivelul urechii şi sinusurilor, 

- bronşită şi pneumonie, 

- creşterea de 8 ori a riscului de accident vascular cerebral, 

- creşterea de 10 ori a riscului de infarct miocardic, 

ratele de acoperire vaccinală rămân sub nivelul de 75% recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, arată iniţiatoarea în expunerea de motive a proiectului.

Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, rata de acoperire vaccinală la nivelul populaţiei generale este de 9,5%, în timp ce la nivelul persoanelor de peste 65 de ani (o categorie vulnerabilă, pentru care vaccinarea gratuită) este de 20,70%. 

„În medie, sunt înregistrate peste 590.000 de cazuri pe sezon, dintre care peste 150.000 ajung de urgenţă la medic şi jumătate rămân sub supraveghere medicală”, mai spune inițiatoarea legii.

Numărul celor vaccinați a scăzut cu o treime în această iarnă

Dacă până acum câteva luni, doar copiii, femeile gravide, persoanele de peste 65 de ani și bolnavii cronici se puteau vaccina gratuit, începând din toamna anului trecut, vaccinul gripal a fost compensat și pentru adulții cu vârsta între 45 și 65 de ani care nu suferă de nicio boală cronică și care, anterior, trebuia să plătească integral prețul vaccinului, dacă doreau să se imunizeze.

Însă datele INSP arată că interesul populației pentru vaccinare a scăzut. Practic, în ciuda noilor măsuri de compensare, numărul românilor care s-au vaccinat antigripal în acest sezon a fost mai mic față de anii trecuți. 

„Până la data de 17.03.2024 au fost înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) un număr de 1.077.555 persoane vaccinate antigripal, din care 1.052.561 din grupele populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat”, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP. 

Anul trecut, până la aceeași dată, se vaccinaseră antigripal 1.480.627 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, iar în 2022 a fost un număr similar (1.480.240 persoane). Practic, în acest an, a scăzut cu o treime numărul românilor imunizați împotriva gripei. 

Cu atât mai mult este nevoie de informarea populației și conștientizarea potențialelor complicații.  

„Chiar dacă s-au făcut progrese remarcabile la nivel legislativ pentru a mări accesul populaţiei la vaccinuri şi vaccinare, prin crearea unui mecanism nou de finanţare de rambursare a vaccinurilor menit să acopere un număr mai mare de persoane şi, de asemenea, prin deschiderea unui nou canal de acces la vaccinare, respectiv farmacia, este nevoie de creşterea susţinută a gradului de conştientizare asupra gravităţii gripei şi a potenţialelor complicaţii. În acest fel, putem creşte gradual ratele de acoperire vaccinală până la ţintele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

„O săptămână dedicată prevenţiei gripei poate oferi prilejul pentru acţiuni şi activităţi menite să crească gradul de conştientizare asupra gripei şi a complicaţiilor sale şi poate fi un vector de comunicare în lupta pentru creşterea ratelor de acoperire vaccinală şi scăderea constantă a numărului de cazuri de gripă”, consideră iniţiatoarea.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. 

100 de oameni și-au pierdut viața doar în această iarnă

În acest an, starea de alertă epidemiologică a fost declarată la 1 februarie, după ce au fost înregistrate, într-o singură săptămână, 133.057 cazuri de infecţii respiratorii, cu peste 35% mai multe față de aceeaşi săptămână a sezonului precedent. 

Conform ultimului raport al CNSCBT, în acest sezon gripal, până la data 17.03.2024, au fost înregistrate 100 de decese confirmate cu virus gripal. 

„ Cele 100 decese au fost înregistrate la următoarele grupe de vârstă: 4 la 0-4 ani, 8 la 15-49 ani, 18 la 50-64 ani, 70 la ≥65 ani”, arată raportul specialiștilor INSP. 

În sezonul 2022-2023, 97 de oameni au murit din pricina gripei. 

×
Subiecte în articol: masuri vaccinare antigripala