x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Medicamente de salvat pacientul și bugetul Sănătății

Medicamente de salvat pacientul și bugetul Sănătății

de Monica Cosac    |    12 Oct 2023   •   08:00
Medicamente de salvat pacientul și bugetul Sănătății

După ce, luna trecută, programele naționale de sănătate au rămas fără finanțare, iar pacienții cronici și bolnavii de cancer au fost lăsați fără medicamente, fiind trimiși acasă de la spital „fără nicio soluție”, reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) atrag atenția că mai mulți români ar avea acces la tratamentele necesare prin utilizarea genericelor și biosimilarelor, la fel de eficiente ca medicamentele originale, dar mai ieftine.

 

Potrivit APMGR, medicamentele generice şi biosimilare intrate în România în ultimii opt ani au crescut accesul pacienţilor la medicamente şi au optimizat bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu peste un miliard de euro. 

 

Intrarea medicamentelor generice pe piață înseamnă economii de cost considerabile la bugetul Sănătății.

„În perioada 2015-2022 au intrat pe piaţă peste 1.000 de medicamente generice şi biosimilare care au generat economii de cost de 1.071 miliarde euro, cu care CNAS a compensat mai multe medicamente inovative cu preţuri mari”, a afirmat Daniel Bran, vicepreşedintele APMGR, precizând că 60% dintre aceste economii au fost generate de către medicamentele generice din ariile terapeutice cu cei mai mulți pacienți: oncologie, cardiologie, diabet şi neurologie.

Totodată, specialiştii estimează că medicamentele generice şi biosimilare care vor intra pe piaţă în următorii doi ani vor creşte optimizarea bugetară, pentru următorii cinci ani, cu circa 345 de milioane de euro.

„Din momentul în care un medicament generic sau biosimilar intră pe piață, în 3 - 4 ani, prețul acestuia va scădea la jumătate. De aici vin aceste economii de cost. Mai mult, în următorii 5 ani - și este o estimare conservativă - 345 de milioane de euro vor fi din nou salvate și folosite în alt fel, prin utilizarea medicamentelor generice și biosimilare”, a explicat reprezentantul producătorilor din cadrul APMGR. 

 

O mai bună colaborare cu autoritățile ar ajuta fabricile locale

 

Aceste cifre ar putea fi și mai mari, dacă autoritățile arată în continuare interes în a trata mai mulți pacienți. Dar, în prezent, niciun minister nu e preocupat de producătorii de medicamente din România, spun reprezentanții APMGR, cu toate că, prin utilizarea medicamentelor generice și biosimilare, se fac economii care pot fi folosite în alte arii ale domeniului Sănătate. Practic, mai mulți pacienți ar avea acces la tratamentul necesar, dar și la medicamente noi. 

„Ne dorim o strategie de dezvoltare a sectorului pe termen lung, ne dorim un parteneriat cu autoritățile. În acest moment, practic, de fabricile din România nu se preocupă nici Ministerul Sănătății - care supraveghează politica de sănătate din România, dar nu foarte specific pe industrie – și nici Ministerul Economiei nu se preocupă foarte mult”, spune Simona Cocoş, preşedintele APMGR. 

Potrivit acesteia, în ciuda faptului că cele peste 20 de fabrici locale de medicamente acoperă toate ariile terapeutice şi asigură un loc de muncă pentru 7.000 de persoane, în ciuda investiţiilor în permanentă creştere, ponderea producătorilor locali pe piaţa farmaceutică din România are o tendinţă de scădere în ultimii ani. 

Pe de altă parte, reprezentanții APMGR recunosc că, în ultimul an, au fost luate mai multe măsuri pentru menținerea pe piață a medicamentelor ieftine și creșterea ponderii acestora. 

„Sunt măsuri bune care au fost luate - indexarea prețurilor, scăderea taxei clawback, o recomandare foarte bună de utilizare a biosimilarelor – dar trebuie să vedem în continuare ce putem face pentru a menține și a crește accesul pacienților la medicamentele generice şi biosimilare”, a conchis Daniel Bran. 

 

În România, prețul unui medicament generic nu poate depăși 65% din prețul medicamentului original al cărui generic este, informează APMGR, iar prețul unui medicament biosimilar nu poate depăși 80% din prețul medicamentului biologic de referință.

 

În primul an de la intrarea unui produs generic pe piața locală, prețul medicamentului scade cu circa 40%, iar în anul patru de prezență pe piață, prețul scade cu 76%.

 

Ce sunt biosimilarele și genericele

 

Produsele farmaceutice biosimilare sunt medicamente biologice (adică medicamente derivate din biotehnologie, al căror ingredient activ este produs din organisme vii, cum ar fi: celulele de plante sau animale, bacterii, virusuri și drojdie) care nu mai sunt sau nu vor mai fi protejate de brevete. Potrivit APMGR, biosimilarele „respectă standardele de calitate, de siguranță și de eficacitate” și sunt la fel de sigure și eficiente ca și medicamentul biologic original. Cu toate acestea, în România, ponderea biosimilarelor este foarte scăzută, de doar 10% din piaţa medicamentelor biologice.

De asemenea, medicamentele generice sunt la fel de eficiente ca și cele originale, explică reprezentanții producătorilor, deoarece între cele două tipuri nu există diferențe din punct de vedere al dozei, concentrației, căii de administrare, siguranței și indicațiilor terapeutice. O companie poate dezvolta un medicament generic numai după ce expiră brevetele medicamentului original. Brevetul standard este de 10 de ani.

 

Până în anul 2030, aproximativ 100 de molecule biologice își vor pierde dreptul de exclusivitate, conform „IQVIA  Biosimilars competition in Europe 2020”, iar o adopție corectă a medicamentelor biosimilare poate genera optimizări bugetare de 40 de miliarde de euro la nivel european.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×