x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Medicamentul l-a adus pacienta!"

"Medicamentul l-a adus pacienta!"

05 Feb 2010   •   00:00
"Medicamentul l-a adus pacienta!"

Doctoriţa Ana Maria Truş, medicul curant al pacientei Petronela, ne-a "lămurit" dilema asupra modului în care un medicament care nu are auto­rizaţie de punere pe piaţa românească, nefiind autorizat nici de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA), a ajuns să fie administrat unei paciente internate să nască în Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi: "Medicamentul Cytotec l-a adus pacienta!".

Declaraţia ne-a făcut-o dr Ana Maria Truş, medicul curant al gravidei care a murit la naştere, împreună cu fetiţa ei nenăscută, la data de 8 noiembrie 2009, după ce în cursul zilei i se administrase medicamentul Cytotec, diagnosticul decesului stabilit în urma expertizei medico-legale fiind "embolie amniotică". O complicaţie extrem de gravă, rară, dar cu un grad mare de mortalitate, după cum ne-au declarat atât dr Costache Ioan Botezatu, şeful secţiei în care a murit pacienta, cât şi managerul spitalului, dr Anamaria Hărăbor.

Reticentă şi tributară ideii că "presa oricum scrie ce vrea", doctoriţa Ana Maria Truş a fost de acord să ne vorbească despre caz. Sacadat, de parcă-i stătea cineva "în ceafă" atent să nu spună ceva greşit. De înţeles atitudinea dacă ţinem cont de ce ne declarase doctorul Costache Ioan Botezatu cu câteva zile mai înainte de conversaţia cu dna Truş. "Medicamentul l-a administrat medicul curant. (...) Nu vreau să-i fac rău, dar va intra într-o mare belea, e culpabilă!"


DOCTORIŢA TRUŞ S-A APĂRAT CU GHIDUL
"Medicamentul Cytotec l-a adus pacienta", ne-a declarat doctoriţa Truş, fără alte precizări, de unde se poate deduce că la Maternitatea "Buna Vestire" este ceva obişnuit ca pacienţii să fie trataţi cu medicamente aduse de acasă, şi nu din farmacia spitalului. "Dar ştiaţi că medicamentul Cytotec nu este autori­zat nici de Agenţia Naţională a Medicamentului, nici de EMEA?", am întrebat. Răspunsul ne-a venit mai întâi ca o semimirare: "Nu este autorizat?!". Apoi ca o explicaţie: "Medicamentul este folosit, face parte din ghidul nostru pentru tratarea hemoragiei postpartum!". "Cytotecul, ca atare?", am întrebat neîn­cre­zători, ştiind de la ANM că medicamentul este neautorizat. "Misoprostolul, substanţa activă a medicamentului Cytotec", ne-a răspuns doamna doctor.


"ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ NU EXISTĂ CONSENS"
Culmea este că nici misoprostolul nu este autori­zat, tot din declaraţiile făcute de reprezentanţi ai ANM. Chiar vicepreşedintele ANM, dr farmacist Robert Ancuceanu, sublinia săptămâna trecută pentru Jurnalul Naţional: "La noi în ţară există o singură formă de misoprostol autorizat, în combinaţie cu diclofenac, în componenţa medicamentului Arthrotec 75, pentru protecţia mucoasei gastrice".

În altă ordine de idei, dacă Cytotecul (misoprostol) a fost folosit în cazul pacientei Petronela pentru prevenţia hemoragiei postpartum, aşa cum reiese din menţiunile exprese găsite de noi pe site-ul Organiza­ţiei Mondiale a Sănătăţii, într-o propunere de in­tro­ducere a misoprostolului pe lista medicamen­telor esenţiale, se prevede că, în cazul sarcinilor multiple, medicamentul trebuie dat numai şi numai după ex­pulzarea şi a ultimului copil.

Oricum, despre cât de folosit este misoprostolul în obstetrică-ginecologică peste tot în lume ne-a vorbit
şi dr Botezatu, fie în primul trimestru de sarcină, fie în ultimul, în anumite condiţii, desigur, fie pentru şter­gerea colului sau "maturarea" lui, medicul fiind de acord că "în Uniunea Europeană nu există un consens" privind folosirea lui.


TACTICI DE DISCREDITARE?!
Întrebată de ce nu s-a făcut cezariana din prima, doctoriţa ne-a răspuns telegrafic: "Nu aveam motive de cezariană. Eu am pus medicamentul! Era o sar­cină ascunsă, pacienta a spus colegilor de la Focşani că are fibrom, dar ea ştia că-i gravidă, şi a venit la Ga­laţi ca să nască!". De parcă pentru asta trebuie să mori!
Reacţia mi-a lăsat un gust amar, mai ales că remarcasem ten­dinţa de discreditare a victimei şi la domnul doctor Bo­tezatu, căruia i-am spus că nu caracterul pacientei contează aici. De altfel, de discreditare n-a scăpat nici re­clamanta, asistenta Elena Ciorbă, cea care a depus se­si­zarea la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Şi care a fost dată afară din serviciu, nu ştiu cum se face, la scurt timp după ce femeia depusese reclamaţia. Dar, staţi liniştiţi, oficial contractul de muncă i-a fost des­făcut din cu totul alte motive, aşa că la ora actuală nu putem spune dacă există legătură de cauza­litate între reclamaţie şi concediere. Mai ales că femeia parcă e speriată de bombe, nici că vrea să stea de vorbă cu presa.


COMISIA DE DECES N-A SESIZAT PE NIMENI DESPRE CYTOTEC
Cazul a intrat în atenţia Comisiei de deces din cadrul Maternităţii "Buna Vestire" la o lună de la moartea pacientei.
Surse din interiorul sistemului ne-au precizat că nu s-a făcut vreo sesizare privind folosirea unui medicament neautorizat şi că din comisie au făcut parte şefii de secţii, dar şi directorul medical, acum intrat în concediu medical.

După cum ne-a declarat doctorul Costache Ioan Botezatu, şef de secţie, "Comisia de anchetă a decesurilor şi cazurilor grave a făcut o anchetă al cărei rezultat a fost comunicat DSP. Nu s-a stabilit nici o legătură de cauzalitate între administrarea misoprostolului şi embolia amniotică".

Observăm folosirea denumirii substanţei active, şi nu denumirea comercială a medicamentului. Tot doctorul Botezatu ne-a spus că nicăieri în literatura de specialitate nu se vorbeşte despre faptul că un efect al Cytotec ar fi embolia amniotică. Totuşi, acest efect este menţionat în instrucţiunile cu care se vinde medicamentul în SUA, instrucţiuni aflate pe site-ul agenţiei americane a medicamentului FDA. Alerta pu­blică emisă de americani pentru Cytotec este încă activă.


"DIN AUZITE, SE FOLOSEŞTE ŞI ÎN ALTE MATERNITĂŢI, ŞI ÎN ALTE ORAŞE"
Doctorul Dragoş Soloviev ne-a povestit că era de gardă la domiciliu în noaptea de 8 noiembrie 2009. "Am venit de acasă, valvârtej, prin trafic, am trecut şi pe alte culori ale semaforului. Când am ajuns nu se mai putea face ni­mic, faptul era deja consumat, femeia nu mai putea fi sal­vată. Din embolie amniotică nu se poate supravieţui. Colegii mei şi cu mine am încercat să salvăm fătul. A fost ceva eroic ce s-a făcut, dar, din păcate, nu am reuşit", ne-a povestit medicul Soloviev.

Despre folosirea medicamentului Cytotec, doctorul ne-a precizat: "Ştiu că s-a pus medicamentul. Din auzite, se foloseşte şi în alte materni­tăţi din diferite scopuri. E ceva folosit, nu ştiu la ce scop, nu ştiu în ce cazuri. Am auzit că se foloseşte şi în alte oraşe. Nu ştiu cum se cumpără medicamentul. Dar ştiaţi, de exemplu, că oxitocina nu se mai găseşte? Şi este un medicament esenţial în declanşarea naşterilor, a travaliului. Nu se mai găseşte şi e foarte greu de lucrat fără el".
Cazul se află în atenţia autorităţilor medicale şi judiciare, fiind dispusă o anchetă chiar de mi­nistrul Sănătăţii. (Vom reveni)


A murit când dădea viaţă
Petronela Iuliana (foto) avea 40 de ani şi era asistentă la Spitalul Judeţean din Focşani. Gravidă în nouă luni, a ales să nască la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie "Buna Vestire" din Galaţi. Ar fi avut o fetiţă. Din păcate, şi mama şi fetiţa au sfâr­şit tragic în seara zilei de 8 noiembrie 2009. Femeia, căreia i se administrase un medicament din afara reţelei sanitare a spitalului, Cytotec (misoprostol), neautorizat la noi şi nici pe piaţa comună a Uniunii Eu­ro­pe­ne, ci doar de unele state din Uniune, a intrat în stop cardiorespirator. Că s-a chemat Salvarea, că au venit doc­torii de acasă, nimic n-a mai putut-o salva. A murit. Nici co­pi­lul nu a supravieţuit, cezariana pentru scoaterea fă­tului fiind făcută prea târziu raportat la timpul de su­pra­vie­ţuire al unui făt, în ulterul mamei, în situaţia de asfixie.

×
Subiecte în articol: cytotec