x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mega-afacere - Explozia telefoniei mobile

Mega-afacere - Explozia telefoniei mobile

de Adrian Mihai    |    Eugenia Mihalcea    |    17 Aug 2005   •   00:00
Mega-afacere - Explozia telefoniei mobile

  • In doar sase ani, numarul utilizatorilor de mobil l-a depasit pe cel al abonatilor la telefonia fixa. In 2005, numarul abonatilor a depasit 11 milioane.
  • La inceputuri, ca sa ai mobil plateai o taxa de 50 de dolari. Acum companiile te ispitesc cu minute gratuite, abonamente la jumatate
  • Globalizarea a pus stapanire pe piata, care e impartita de: Orange, Vodafone, Zapp si Cosmorom.

    Cititi si…
    Gigantii telecom pe piata romaneasca De la taxa de conectare la minute gratuite si 3G Telefonia mobila a venit in Romania "la pachet", asemenea unei piese de mobilier pe care o cumperi din magazin si o montezi acasa in cateva minute. Afacerea a fost ansamblata aici dupa instructiunile si schemele pregatite nu cu mult timp in urma. Pornita ca o recomandare a UE pentru aparitia concurentei, telefonia mobila a devenit o afacere de succes cu 11,4 milioane de utilizatori la finele lunii iunie 2005.

    De fapt, istoria GSM in Romania porneste din 1996. In urma cu aproape zece ani, mai exact la 21 iulie 1996, Ministerul Comunicatiilor din acea perioada a anuntat organizarea unei licitatii publice in vederea acordarii licentelor de operare pentru primele doua retele de telecomunicatii mobile din sistemul GSM care urmau sa functioneze in Romania. Se poate spune ca este inceputul telefoniei mobile in tara noastra, asta daca nu punem la socoteala sistemul telefonic mobil NMT 450, stramosul Zapp-ului de astazi, existent in Romania inca din 1994 si care acoperea numai teritoriul tarii. Introducerea in Romania a sistemului GSM se inscria in recomandarile Uniunii Europene privind promovarea liberei concurente in domeniul telecomunicatiilor mobile.

    MAI IEFTIN. Mai mult decat atat, sistemul GSM aducea pentru prima data in Romania o ieftinire a costurilor, deoarece sistemul GSM este un sistem digital, ceea ce implica faptul ca utilizarea acestuia si oferta noilor terminale necesare era mult mai ieftina, pe termen lung, decat utilizarea oricarui alt sistem cunoscut in domeniul telefoniei mobile pana la acea ora. Tot atunci s-a vorbit pentru prima data de existenta sim-urilor, adica a cartelelor de identificare, pe suport de plastic, care contineau toate datele relevante despre abonat. Clientii erau informati ca pot insera respectivele cartele in oricare dintre terminalele GSM autorizate. Acest lucru ajuta abonatii la alegerea intre mai multe terminale in cazul deplasarilor in diverse tari.

    PE FRECVENTA ARMATEI. Pentru tara noastra, introducerea sistemului de telefonie mobila GSM a insemnat atragerea unei investitii de un miliard de dolari. Licenta a fost oferita, conform legii, pe o perioada de 10 ani. Caietul de sarcini pentru licitatie a fost achizitionat de mai mult de 40 de companii, dar si de "cateva firme de telecomunicatii din Occident", cum se laudau guvernantii din acea perioada. Operatorii primelor doua noi retele de telefonie mobila GSM trebuiau sa acopere cel putin 65% din teritoriul tarii si nu in ultimul rand sa dispuna de suficienta forta financiara pentru a suporta costurile proiectului.

    Desi criteriile de selectie au fost destul de clare si dure, licitatia a fost amanata cu peste un an, in principal din cauza lipsei de frecvente libere in banda de 900 MHz, folosita in comunicatiile mobile de catre Armata si Guvern.

    CASTIGATORII. La 15 noiembrie 1996, consortiile Mobil Rom si Mobifon castigau licitatia pentru acordarea licentelor. Mobil Rom era format din France Telecom prin France Telecom Mobiles International (51% din actiuni), Mediapro prin Unimedia si MediaCom, Computerland prin MBL Computers si Radcom, Alcatel Network Systems Romania, Tomen Telecom Project Romania. Mobifon era format din companiile Telesystem International Wirless (TIW), Air Touch Communications, Ana Electronic, Logic Telecom, Posta Romana si ISAF. La acea vreme, telefonia mobila reprezenta pentru majoritatea romanilor doar un concept, iar pesimistii prevesteau pentru o astfel de afacere sanse reduse de succes, invocand nivelul redus de trai al populatiei si continua pauperizare a firmelor mici si mijlocii. Mai mult, nici macar castigatorii licentelor de telefonie nu se asteptau la succesul ce avea sa vina.

    INCEPUTUL. Odata castigate licentele, operatorii au inceput batalia pentru piata.

    Connex se mandreste si acum cu titlul de "primul operator de telefonie mobila din lume care si-a lansat serviciile la doar 135 de zile de la aprobarea licentei". Acest record aducea prima retea GSM din Romania la 15 aprilie 1997. Doua luni mai tarziu a aparut serviciul Dialog, al companiei Mobil Rom. Acestia anuntau ca, pana in vara 1997, reteaua de telefonie mobila GSM va fi operabila in opt mari orase din tara, respectiv: Bucuresti, Brasov, Bacau, Cluj, Constanta, Craiova, Galati si Timisoara.

    Desi preturile abonamentelor si ale terminalelor nu erau tocmai mici, telefonia mobila a inregistrat o crestere spectaculoasa.

    CRESTERI. La sfarsitul anului 1997, Connex avea 112.000 de abonati, cu mult peste asteptarile investitorilor. La doua luni distanta, rivalii de la Dialog anunta si ei atingerea cifrei de 100.000 de clienti. Pare putin? La lansarea serviciului, France Telecom (actionarul majoritar al Mobil Rom) estima un numar de numai 10.000 in primul an de existenta al companiei. Optimismul moderat al investitorilor transpare si dintr-o declaratie facuta in 1997 de presedintele France Telecom Mobiles International. "Piata romaneasca de telefonie mobila este in plina dezvoltare, numarul abonatilor ar putea ajunge la un milion pana in 2005", spunea Jean-Baptiste de Boissiere, presedintele France Telecom.

    Milionul de clienti a fost atins mult mai repede, in ultima parte a anului 2000, la doar trei ani de prezenta pe piata romaneasca.

    Cea mai mare rata de crestere a numarului de clienti ai fostului Dialog, devenit intre timp Orange, s-a inregistrat la sfarsitul anului 2003, cand numarul clientilor a fost de 3,3 milioane, cu 50% mai mult fata de finele anului 2002, cand compania inregistrase 2,2 milioane de clienti. Si in 2004 cresterea a fost semnificativa, cu 49% mai mare fata de 2003, astfel incat anul 2004 s-a incheiat cu un numar de 4,9 milioane de clienti.

    Anul cu cea mai spectaculoasa crestere pentru Connex a fost 2004, cand compania a anuntat ca are 4.910. 312 de clienti, cu aproape 50% mai multi decat in 2003.

    Romanii au fost total neprevizibili. In numai 9 ani, piata telefoniei mobile din tara noastra a depasit 10 milioane de utilizatori, ajungand la finele lui iunie 2005 la 11,4 milioane. Acum, cel putin teoretic, unul din doi romani are mobil. Pentru ca, practic, multi oameni au cate doua, trei sau chiar mai multe mobile, pe care le folosesc alternativ.

    RETETE ROMANESTI
    Celelate doua companii de telefonie mobila de pe piata romaneasca, Zapp si Cosmorom, au avut traiectorii diferite si targeturi de piata de asemenea. Compania Cosmorom a fost fondata in ianuarie 1999 si a devenit membra a Asociatiei Internationale GSM in acelasi an. Lansarea comerciala a serviciilor Cosmorom a avut loc in aprilie 2000 pentru serviciul COSMO cu cartela de reincarcare si in mai 2000 pentru serviciul cu abonament. La inceputul acestui an, Compania CosmOTE, divizia de telefonie mobila a grupului elen OTE a transferat suma de 120 de milioane de euro catre operatorul Cosmorom. In urma operatiunilor incheiate intre CosmOTE Mobile Communications din Grecia, RomTelecom si Cosmorom, activitatea operatorului roman a fost relansata, dupa ce multa vreme s-a spus ca se inchide. CosmOTE a preluat 70% din actiunile Cosmorom, iar RomTelecom detine restul. Zapp si-a inceput activitatea la 7 decembrie 2001. In prezent, principalul actionar al Telemobil este Inquam, care detine peste 99% din companie. Investitiile totale realizate la Zapp dupa preluarea de catre Inquam depasesc 350 de milioane de dolari.
  • ×