x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Michael Jackson avea dosar la STASI!

Michael Jackson avea dosar la STASI!

30 Iul 2009   •   00:00
Michael Jackson avea dosar la STASI!

Cântăreţul american Michael Jackson avea dosar întocmit de STASI, fosta poliţie secretă comunistă est-germană, din cauza unui concert susţinut de acesta în 1988 lângă Zidul Berlinului. STASI se temea de tulburări în cazul în care tineri est-germani ar fi încercat să forţeze către zona interzisă de la Poarta Brandenburg pentru a asculta concertul care urma să se desfăşoare de cealaltă parte a zidului.



"Unii tineri iau în calcul, în acest context, o confruntare cu poliţia", se arată într-un raport al STASI de la 4 mai 1988, în care sunt identificaţi anumiţi "suspecţi".

Poliţia secretă a luat în calcul atunci o operaţiune de diversiune, şi anume să invite tinerii pe un stadion, unde imagini de la concert urmau să fie retransmise pe un ecran uriaş, dar cu o întârziere de două minute, pentru a permite întreruperea trsansmisiunii în cazul unei eventuale "provocări politice" din partea Vestului.

În acest caz, autorităţile prevăzuseră înlocuirea imaginilor de la concert cu difuzarea unei casete de la un alt concert al lui Michael Jackson, a anunţat astăzi cotidianul Bildt, citat de Mediafax. STASI a renunţat, însă, la planul său, iar poliţia i-a dispersat în mod brutal pe tinerii care s-au adunat în apropierea Zidului pentru a asculta concertul, susţinut la 19 iunie 1988. (V.A.)

×
Subiecte în articol: special michael jackson stasi