x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Micuţul premier Boc ridică din umeri

Micuţul premier Boc ridică din umeri

de Mara Raducanu    |    26 Mar 2009   •   00:00

Urmare a acestui scandal, premierul Emil Boc a declarat ieri la Cameră că a avut o discuţie cu Dan Nica pe această temă şi că acesta va prezenta probabil o informare în Guvern.



Întrebat despre situaţia de la DGIPI, Boc a spus: "Nu mă ocup de treburile de la DGIPI, este treaba celor care îşi fac datoria în numele statului, instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria indiferent despre cine este vorba".

Serviciul de Informaţii al Ministerului de Interne, cunoscut sub numele de "Doi şi un Sfert", a constituit în ultima perioadă "mărul discordiei" din cadrul structurilor MAI şi o sursă constantă de scandaluri. Cea mai importantă direcţie din minister, dar şi cea mai controversată şi disputată, a reprezentat "naşul" unor foşti miniştri precum Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea. Poate nu întâmplător, Gabriel Oprea şi-a pierdut funcţia la doar câteva săp­tă­mâni de mandat, pentru că l-a numit la condu­ce­rea acestui serviciu pe Virgil Ardelean, su­pra­nu­mit şi "Vulpea".

La 14 ianuarie 2009, în urma scandalului iscat, Oprea demisionează, iar la o zi după plecarea lui, aceeaşi soartă "îl paşte" şi pe Ardelean. "Vulpea" s-a aflat timp de nouă ani la şefia serviciului secret al Ministerului de Interne, cunoscut sub numele de "Doi şi un Sfert".
A prins trei guvernări şi a fost centrul unor scandaluri politice, ultimul dintre ele, fu­ga lui Omar Hayssam, de unde i s-a tras şi schim­barea din funcţie.

Venit de la Cluj, unde fusese, ca şef al Poliţiei, în centrul scandalului Caritas, Virgil Ardelean s-a făcut repede vi­zibil şi la Bucureşti. Iniţial a fost şef al Poliţiei Capitalei, la scurt timp fiind numit la şefia MAI. Printre cei care i-au adus diverse acuzaţii lui Ardelean s-au numărat şi câţiva cunoscuţi interlopi. Astfel, fraţii Sile şi Nuţu Cămătaru l-au acuzat că le-ar fi înscenat un dosar, în timp  ce alte nume "cunoscute", precum Nicu Gheară, l-au arătat cu degetul.

DUPĂ OPREA, DRAGNEA...
Dacă Gabriel Oprea a stat 22 de zile la conducerea ministerului, Liviu Dragnea a stabilit un nou record negativ şi a demisionat după numai 13 zile. Acesta şi-a motivat decizia prin faptul că sumele alocate  de la bugetul de stat pentru MAI sunt foarte mici, însă au existat voci care au spus că unul dintre motive ar fi disputele interne din Partidul Social Democrat, pentru conducerea Serviciului "Doi şi un Sfert". După acest moment, Dan Nica, actualul ministru de Interne, l-a impus pe Cornel Şerban ca şef al DGIPI, însă, ca o ironie a sorţii, ieri, în urma scandalului iscat, acesta a demisionat.

×
Subiecte în articol: special