x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mihaela Mihai: "Am fost alungata din tara"

Mihaela Mihai: "Am fost alungata din tara"

09 Feb 2004   •   00:00
Mihaela Mihai: "Am fost alungata din tara"

Dupa un exil in Franta, de 25 de ani, Mihaela Mihai s-a stabilit acum trei ani in Romania.

Are un trecut spumos, dar si-l asuma si merge mai departe. De un an de zile a preluat conducerea Sindicatului Artistilor Interpreti, reusind astfel sa continue ceea ce a inceput in anii ‘70, motiv pentru care a fost persecutata de regimul comunist.

Cu un zambet cald care tradeaza totusi atat gravitatea, cat si acceptarea faptelor prin care a trecut, renumita cantareata isi incepe povestea. "Am plecat din tara in decembrie 1975. Am lipsit 14 ani. Pana la Revolutie. N-am mai reusit sa ma intorc pana atunci si nici nu mai speram ca voi putea reveni vreodata. Dar n-am plecat pentru a ramane! Niciodata n-am avut intentia de a ramane in straina tate!"

Data afara pentru spiritul sindicalist
La inceputul anilor ‘70, Mihaela Mihai era unul dintre cei mai indragiti artisti romani. Se simtea puternica, pe pozitie, din punct de vedere profesional, iar oamenii manifestau incredere si considerat ie fata de ea. Viata a ferit-o de evenimente bizare, pana in momentul in care si-a exprimat dorinta de a schimba situatia artistilor. "M-am dus la Ministerul Culturii si am cerut sa organiza m sedinte cu solistii. Eram ai nimanui. De fapt, mi-am dat seama ca era intretinuta situatia asta: sa fim dezbinati." Cand a inceput sa puna intrebari si sa descopere abuzuri, a fost considerata ca fiind cap de revolta si marginalizata. La scurt timp, Mihaelei Mihai i s-a inscenat lipsa de participare la un spectacol organizat pe malul marii, in cinstea tovarasului. "M-am trezit cu suspendare de sase luni la radio si televiziune." Au mai urmat si alte incidente. Primise o propunere de contract pe trei ani, in Franta, din partea unei case de discuri. Din cauza ca Ministerul Culturii i-a intarziat raspunsul, solista a pierdut contractul. Din fericire, a venit si a doua sansa. De data aceasta, s-a dus in Franta pe socoteala ei, pentru a putea relua legaturile. A obtinut un alt contract, pe sase ani.

Denigrata
"Oficialitatile romane nu au fost de acord sa raman in Franta pentru a onora contractul, dar nici nu m-au lasat sa ma intorc in tara!" Mihaela Mihai a asteptat un an si n-a primit nici un semn. In vremea asta, in Romania a fost lansata o campanie de denigrare a cantaretei. Mihaela Mihai a vrut sa-si vada dosarul de la Securitate, dar cererea i-a fost refuzata pe motiv ca nu exista un dosar al ei la Securitate, ci doar unul la serviciul pasapoarte. "E ridicol. Nimeni nu poate crede ca nas fi avut dosar la Securitate, atata vreme cat, dupa fiecare deplasare in Occident, eram urmarita in tara. Chiar reperasem masina care ma urma rea dupa fiecare turneu. Intr-o zi, m-am dat jos din autoturism, m-am dus la masina securistilor si le-am spus: "Fiti linistiti, ca nu stau mult!"."

"Mi s-a propus sa fiu informator la Securitate"
In 1971, i s-a propus, sa fie informatorul Securitatii. I se cerea sa "toarne" informatii despre toti artistii romani care plecau in turnee. A refuzat la fel de elegant precum i s-a propus. Se pare ca acela a fost momentul definitoriu, care a trecut-o pe "lista neagra". "Odata mi s-a intamplat ceva bizar. Eram invitata la Paris pentru stabilirea unor legaturi profesionale. Ca sa-mi scot pasaportul, m-am adresat directorului agentiei noastre de impresariat. Mi-au dat pasaportul si mi-am scos biletul. Insa, cand sa ma urc pe scara avionului, m-am trezit cu doi tipi in uniforma, care m-au luat pe sus si m-au incuiat intr-o camera, fara ferestre. Am stat acolo doua ore. Ma gandeam: "Doamne, ce-am facut, ce mi se mai poate intampla de-acum incolo?". In cele din urma, a aparut un barbat si mi-a spus: "Puteti merge acasa. Nu mai plecati in Franta"." La cateva zile dupa aceasta poveste, un ofiter de Securitate i-a facut o vizita acasa. "De multe ori ne-ati dovedit ca sunteti de buna credinta, intorcandu-va din turnee. Nu suntem de acord cu ce s-a inta mplat si, de aceea, va rugam sa reluati contactul cu cine vreti, la Paris ori in lumea larga. Numai treceti granita dus-intors! Altfel, ramaneti cu pata la dosar si nu mai iesiti niciodata din tara."

C.V.
A fost prima cantareata de muzica usoara care a facut Conservatorul din Bucuresti. In 1976 a plecat in Franta, unde a lucrat in publicitate si in televiziune. Are la activ trei divorturi si un copil, Isabelle, de 24 de ani, studenta la Columbia University. Dupa primul divort, s-a recasatorit in ‘79 cu un francez. In 1999, se casatoreste pentru a treia oara. Alesul a fost ambasadorul Romaniei in Franta, Dumitru Ceausu, de care s-a despartit luna trecuta. A revenit in tara in 1990 si a creat departamentul de publicitate al TVR si a filmat "V-am prins vrajitoarelor", primul spot lansat in Romania.

INEDIT
Mihaela Mihai crede ca nu ar fi imposibil ca tinerea ei in afara granitelor tarii sa fi fost "lucratura" unor oameni care i-au vrut binele. Astfel s-a vrut sa fie exilata din Romania pentru a fi platita de regimul comunist. Dar nu are nici un fel de dovezi si de aceea vrea sa-si vada dosarul in intregime, pentru a intelege exact ceea ce s-a intamplat. Atata vreme cat face presupuneri, este constienta de faptul ca ar putea nedreptati pe cineva. (ROXANA I. ANCUTA)

CONTINUARE: Magicianul Raducanu

×
Subiecte în articol: special tara mihai mihaela mihai