x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Miliardar penal în România, falit în Statele Unite

Miliardar penal în România, falit în Statele Unite

de Adrian Mogos    |    09 Oct 2009   •   00:00
Miliardar penal în România, falit în Statele Unite
Sursa foto: Liviu Chirica/Mediafax

Documente ale justiţiei americane par să arate că fugarul şef al Căilor Ferate, Mihai Necolaiciuc, e scăpătat. Sau, în orice caz, că el mimează cât se poate de bine calicia. Unde sunt milioanele de dolari cu care se spune că marele delapidator de la CFR a fugit în 2006?



Unde este preţul miilor de vagoane topite la fier vechi, unde e "parandărătul" renovării Hotelului Astoria, de 19 milioane de euro, al ciocanelor de 100 de euro bucata, al şurubelniţelor şi al trandafirilor supraevaluaţi cu până la 3.200%?

La o lună după ce a fost arestat pentru şedere ilegală în Statele Unite, Mihai Necolaiciuc s-a mai trezit cu un proces pe cap. La 24 iulie 2009, fostul şef al CFR a fost dat în judecată de Bankunited FSB. Tot în aceeaşi zi, instanţa a dat ordin să fie citaţi pârâţii din dosar. Dosarul civil, care este pe rolul unei instanţe din West Palm Beach Florida, are ca obiect ridicarea dreptului pe care Necolaiciuc îl avea de a-şi răscumpăra ipoteca pe casă. Suma pentru care banca l-a dat în judecată pe fostul director al CFR este de 250.000 de dolari.


Afaceri imobiliare
Apartamentul 909, aflat pe Okeechobee Blvd. 651 se află la o aruncătură de băţ de plajă. Necolaiciuc l-a cumpărat în după-amiaza zilei de 5 mai 2006 de la Judith Silvero pentru 415.000 de dolari, ceea ce înseamnă că în trei ani el a achitat 165.000. Finuţ, ca să nu atragă atenţia Fiscului american, atent la orice manevră financiară. Apartamentul se află în construcţie din 2001. În 2004, când Judith Silvero l-a cumpărat de la Cityplace Residential LlC, el valora 286.173 de dolari, în numai doi ani aproape dublându-şi valoarea.

Aflat la etajul nouă al clădirii de pe Okeechobee Blvd., are două băi, două dormitoare şi o suprafaţă de 105 mp. În fiecare an, taxele plătite pentru acest apartament, a cărui valoare acum este de numai 200.000 de dolari, erau în medie de 5.500 de dolari. Alături de Necolaiciuc mai apar ca pârâţi în acelaşi dosar: soţia mahărului fugar, doi chiriaşi pe care aprodul instanţei nu a reuşit să-i identifice şi Cityplace Tower Condominium Association Inc, o agenţie imobiliară. După câteva termene la care s-au tot depus acte la dosar, la 22 septembrie 2009 instanţa le-a trimis soţilor Necolaiciuc un fel de mandat de aducere pentru a fi prezentaţi în faţa judecătorului Meenu Sasser la data de 13 noiembrie anul curent.


Băncile să stea la coadă
Procesul este ultimul dintr-o serie mai lungă de cazuri asemănătoare cărora Necolaiciuc a trebuit să le facă faţă. Acelaşi judecător a mai avut un caz asemănător cu o altă proprietate a ceferistului. În decembrie 2006, Bank of New York l-a dat în judecată pe Necolaiciuc pentru aceeaşi chestiune ca şi Bankunited FSB, dar cazul a fost clasat în mai 2007, la cererea băncii, înainte de a se trece la audieri. Cum un necaz nu vine niciodată singur, la 20 februarie 2007, compania GMAC Mortgage LLC nu a avut altceva mai bun de făcut decât să-l dea şi ea în judecată pe fostul director al ceferiştilor pentru acelaşi lucru ca şi Bankunited FSB şi Bank of New York.

Acest dosar a ajuns tot pe masa judecătorului Meenu Sasser şi din el reiese un fapt foarte interesant: o citaţie a fost emisă pe numele lui Mihai Necolaiciuc a.k.a. Mihal Necolaiciuc, ca raperii, ceea ce nu i-a oprit pe agenţii de la Imigrări să-l salte.

5287-103639-nv_413_15702382_img.jpg
În timp ce era urmărit internaţional, fostul şef CFR şi-a cumpărat un apartament în West Palm Beach, Florida, cu 415.000 de dolari




Procese şi criză
În aprilie 2007, când încă mai era pe rol şi dosarul cu Bank of New York, soţilor Necolaiciuc li s-a trimis o notificare de a fi prezenţi la procesul cu GMAC Mortgage LLC, proces care a durat ceva mai mult de doi ani. La 18 august 2009, a fost dată sentinţa de vânzare a unei alte proprietăţi a lui Necolaiciuc, care valora fix 389.769,03 dolari. Casa urma să fie scoasă la vânzare la 1 octombrie 2009, dar din cauza crizei cumpărătorii nu s-au înghesuit. La final, judecătorul a dat ordin aprodului să afle numele întreg al soţiei lui Necolaiciuc, sătul probabil să tot scrie prin acte "unknown spouse of Mihai Necolaiciuc a.k.a Mihal Necolaiciuc".

La şapte zile după ce GMAC Mortgage LLC l-a dat în judecată, stresat fiind, Necolaiciuc a şi încălcat câteva reguli de circulaţie, drept pentru care a ajuns iar la tribunal, unde a trebuit să plătească câteva amenzi. Toate aceste informaţii pot fi găsite foarte uşor, ceea ce demonstrează evident dezinteresul poliţiei române de a pune mâna pe tartorele ceferiştilor şi al banului public.


Isprăvile de zeci de milioane de euro
Jurnalul Naţional a dezvăluit multe dintre fărădelegile comise de Mihai Necolaiciuc, relatând pe larg, în ultimii patru ani, incredibilele isprăvi de tartor peste transportul feroviar românesc. La Căile Ferate Române, în perioada 2000-2003, sub conducerea lui Mihai Necolaiciuc, mii de vagoane în stare de funcţionare s-au topit la fier vechi. S-au cumpărat la preţuri exorbitante lucruri de care compania nu avea nevoie, cum ar costumele de scafandru, şuruburile extrascumpe.

S-a aruncat cu banii în piscine, în perne de 1.300 de euro bucata, în flori de un million de euro pentru gările ţărişoarei. Pe scurt, marele şef a girat şi instrumentat investiţii fără noimă, aducând CFR în pragul falimentului. Una dintre acestea este renovarea cu peste 19 milioane de euro a complexului Astoria din Snagov - subiect de anchetă la DNA în dosarul supranumit "Patrimoniul turistic", prejudiciul în acest caz creat companiei fiind de aproximativ 1.000 de miliarde de lei. Isprăvile lui Necolaiciuc s-au adunat în zeci de dosare penale la DNA, trei cazuri fiind deja trimise instanţei.

În dosarul trimis instanţei de judecată la 24 iunie 2008, Necolaiciuc este acuzat de crearea unui prejudiciu total în dauna CFR de aproximativ 35 de milioane de euro, pentru recuperarea căruia procurorii DNA au pus sechestru asupra unui imobil aparţinând lui Necolaiciuc şi i-au indisponibilizat mai multe sume de bani din conturi. În cauza dedusă judecăţii la 1 februarie 2008 - prejudiciul de peste 18 milioane de euro, prin comiterea a 7 infracţiuni de abuzz în serviciu şi trei de utilizare a creditelor în alte scopuri.

În dosarul trimis judecătorilor la 16 februarie 2009, Necolaiciuc, ajutat de subordonaţii săi, inculpaţii Misir Gabriel, Vlăduţ Dragoş Vasile, Vlăduţ Ilie şi Nicolae Alexandru, a creat CN CFR SA un prejudiciu de 61.909.121.680 ROL, prin achiziţii nelegale şi nefolositoare de la SC Nurelo Prest Com SRl Tg. Jiu. Totodată, a păgubit compania cu 71.628.080.358 ROL, prin semnarea a 23 de comenzi de achiziţii de piese pentru instalaţii feroviare către SC General Com Electrica SA Bucureşti.

● Violeta Fotache

×
Subiecte în articol: special arestare necolaiciuc ancheta sua