x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Militari, va ordon sa va intoarceti teferi!"

"Militari, va ordon sa va intoarceti teferi!"

05 Mar 2004   •   00:00
"Militari, va ordon sa va intoarceti teferi!"

Ministrul Ioan Mircea Pascu si seful Armatei, generalul Mihai Popescu, le-au cerut soldatilor sa aiba grija, sa tina "garda sus".

In Irak, "scorpionii rosii" se razboiesc cu bandele de talhari

Elicopterul danseaza frant pe cerul Irakului. La decolare se rasuceste in spasme ca sa evite vreun eventual lansator de rachete. Apoi o tine in zig-zaguri nesimetrice pe langa stalpii de electricitate. E un slalom parca facut cu frica. Deodata, senzorii detecteaza ceva acolo, jos. Si brusc, elicopterul "elibereaza" capcanele-termice.

RAZVAN BELCIUGANU

Probabil ca premierul Adrian Nastase n-a mai avut parte, in viata lui, de asa aventura aviatica. Cand traverseaza Irakul cu elicopterul, pilotii se simt ca intr-o cutie de conserva. Sunt nevoiti sa traga de mansa ca sa evite orice pericol ce ar pandi de jos si inclina masa de fier ca o pana. Capcanele-termice au ajuns pe pamant si nimic nu s-a luat dupa ele. Alarma falsa. Ei, si? Noaptea se zboara "in camuflaj". Adica fara lumini. Trapa care se lasa pentru a cobori, cand e cazul, pe pamant este doar pe jumatate si are fixata de ea o mitraliera, pe care are grija sa o alimenteze cu glont pe teava unul dintre membrii echipajului. Pe langa "aerisirea" aceasta, elicopterul mai are doua hublouri lipsa. Pe-acolo, mitraliorii scot capul si vegheaza dedesubt. Pe timp de noapte folosesc aparatura de vedere in infrarosu. La fel ca si la decolare, la aterizare, elicopterul tresare nefiresc.

"Joi e nunta. Se trage!"

La Al Nassyria, "scorpionii rosii" au inconjurat elicopterul din care a coborat tantos primul-ministru. In uniforma de desert, intaiul padurar nu-si pierde din prestanta, isi pipaie buzunarele, strange pumnii si paseste hotarat. Pulsul Irakului se poate lua de la prima uitatura: vant, forte speciale, palmieri unduinduse, pamant tare si golas. Infanteristii olteni si-au intalnit la Al Nassyriah multi prieteni italieni, cu care impartisera bucata cu bucata misiunea in Kosovo. "Scorpionii rosii" sunt cei mai "titrati" dintre militarii romani, facand halta, ca deschizatori, si in Afganistan. Acum caporalul Ciuguliu, caporalul Militaru si "tata lor", subofiterul Prejbeanu, trag linie si contabilizeaza: "Era mai greu la Kandahar". Dar, pana una-alta, au doar o luna in Irak.

Mai putin experimentat intr-ale razboaielor, dar calm, caporalul Bogdan Diaconu, din compania de politie militara, se acomodeaza cu obiceiurile localnicilor: "Joi e nunta pe-aici. Se trage cu Kalasnikovul pe geam, ce mai, e veselie". Toata lumea isi varsa naduful prin plumbi zvarliti in aer, dar necazul cel mare pentru militari este ca n-au de unde sa stie ca vreun chefliu nu pune mitraliera la orizontala. Comandantii fortelor coalitiei sunt ingrijorati de numarul mare de arme care se gasesc la populatie. Acest lucru permite ca sa existe tendinta dezvoltarii grupurilor criminale organizate. Pentru ziua aceasta speciala, de nunti, joia, comandantii ordona masuri sporite de securitate, tocmai pentru a fi evitate orice posibile tulburari.

Cu vocabularul in ranita

Asadar, pentru derutarea "inamicului", unui caporal de politie militara, precum Bogdan Diaconu, nu-i ramane de facut decat sa "atace" limba araba: "Imi place limba lor, e interesanta. Am inceput sa scriu intr-un caiet toate expresiile mai uzuale. Cine stie? Poate invat ceva, chiar imi doresc sa invat". Irakienii au trufie de intaistatatori, iar politistul militar a apucat sa le "simta" secretele. "Am avut baza exact intr-un muzeu de-al lor si am vazut obiecte de mii de ani", spune fascinat deja de istoria locurilor.

Vestile primului-ministru

Premierul Adrian Nastase, in schimb, n-a avut timp sa se dezmeticeasca de la zborul atat de racoros ca a si inceput ceremonialul. Drapelul de lupta al Batalionului 26 Infanterie a fost decorat cu "Virtutea Militara". Dupa un "Doamne ajuta" spus de preotul batalionului, premierul le-a adus militarilor cateva vesti. Intai si-ntai le-a spus ca de la 1 martie s-au marit soldele. Acest lucru inseamna o majorare cu aproximativ 1,5-2 milioane lei. Apoi ca s-a marit norma de hrana si salariatii civili beneficiaza si ei de aceste majorari. De altfel, anuntul respectiv a fost dus, intocmai precum flacara olimpica, de ministrul Ioan Mircea Pascu si generalul Mihail Popescu si in Bosnia, si in Kosovo, si in Afganistan.

Vrem bocanci de desert

Dupa o asa veste buna, premierul a poftit ca formatia sa se desfaca si sa stea de vorba pe indelete cu militarii. Evident, Adrian Nastase s-a oprit la staff-ul batalionului. Zece metri la dreapta, capitanul Pastrama, loctiitorul comandantului companiei de politie militara, i-a raportat generalului Mihail Popescu faptul ca ar dori sa li se dea si lor bocanci de desert in locul celor negri, prafuiti si care ii incing. Totodata, ofiterul a mai solicitat sefului Armatei sa schimbe ordinul de a nu-i mai lasa pe militarii romani sa duca misiuni de cercetare de pe TAB: "Ne incomodeaza si nu putem sa facem cercetarea asa cum trebuie". Generalul Mihail Popescu a replicat taios: "Pe mine ma intereseaza sa veniti toti teferi acasa, ca ati vazut ce s-a intamplat in Afganistan!". Si ordinul a ramas ordin.

"Campul e ravasit"

Alaturi, ministrul Ioan Mircea Pascu a ascultat nemultumirile capitanului Ionel Vlasie. Acesta, sustinut de colegii sai genisti, a criticat modul in care au fost campati infanteristii: "Asta nu e camp, ceea ce am vazut aici (n.n. - Al Nassyria, baza aflata sub comanda italiana) m-a revoltat. Se serveste masa in doua locuri diferite. Campul e ravasit, n-am vazut in cele 6 luni de misiune un altul mai prost. E revoltator sa nu fie lucrari de protectie. E frustrant sa-i lasam pe romanii nostri asa si noi sa lucram pentru ucraineni si polonezi". Ofiterul a fost timp de jumatate de an sef de proiect in Biroul Infrastructura al Diviziei Multinationale Centru-Sud, care se afla sub comanda poloneza. Genistii se afla in zona cea mai sensibila, la Al-Hillal, acolo unde se intampla frecvent atentate. Premierul Adrian Nastase a repetat vestile si pentru genistii veniti de curand in Irak, in amfiteatrul Babilonului, dar si pentru membrii Detasamentului Special. Fortele speciale poloneze l-au flancat pe seful Guvernului roman si au asteptat cu degetul pe tragaciul armelor ca acesta sa-si termine "audienta" pe taramurile lui Nabuccodonosor. Cand elicopterul britanic s-a ridicat de la pamant, specialii polonezi au parut si mai incordati. In fond, foarte rar un prim-ministru al unei tari se hazardeaza sa ajunga in Irak!

"Este important pentru noi toti sa intelegem ca formam o singura echipa, ca avem aceleasi interese. Fiecare contribuie cu ce poate mai mult si mai bine. Avem o datorie de onoare fata de tara noastra, pe care o iubim si vrem sa se afirme si in plan extern ca o forta credibila. Sa facem in asa fel incat lucrurile sa se imbunatateasca"

Adrian Nastase catre militarii romani din Irak

Prezenta romaneasca

  • 405 luptatori din cadrul Batalionului 26 Infanterie din Craiova actioneaza in cadrul misiunii ANTICA BABILONIA, fiind incartiruiti la Al Nasiriyah si sub comanda
  • o companie de politie militara avand efective de 100 de militari actioneaza in cadrul aceleiasi misiuni ANTICA BABILONIA
  • 149 de militari din Brigada 10 Geniu opereaza in faza a patra de stabilizare si reconstructie a Irakului in zona de responsabilitate poloneza. Aceasta zona este cea mai riscanta pentru militarii romani aflati dincolo de granitele tarii, existand numeroase atacuri cu masini-capcana
  • 56 de militari reprezinta Detasamentul Special

CONTINUARE: In Afganistan, romanii vaneaza teroristi

×
Subiecte în articol: special elicopterul