x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ministerul Familiei vine cu noi proiecte împotriva violenței domestice

Ministerul Familiei vine cu noi proiecte împotriva violenței domestice

de Adrian Stoica    |    22 Noi 2022   •   07:55
Ministerul Familiei vine cu noi proiecte împotriva violenței domestice

Violența domestică este o realitate în România, iar statisticile din acest an sunt îngrijorătoare. În primele nouă luni au fost înregistrate circa 66.000 de cazuri de violență domestică, iar jumătate dintre ele au fost semnalate în mediul rural.

Mai mult, 41.000 de cazuri au fost înregistrate drept fapte penale și au fost emise 15.000 de ordine de protecție împotriva agresorilor. Să mai amintim doar că din cauza violenței domestice 50 de femei au decedat în primele nouă luni ale anului, după ce în 2021 au decedat 60 de femei, și avem creionat un tablou sumbru al realității generate de violență. Având în vedere această situație gravă, Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat ieri demararea unor proiecte și campanii menite să stopeze aceste fenomen tot mai prezent în societatea românească.

Pe data de  25 noiembrie, la nivel mondial se marchează Ziua de luptă împotriva violențelor asupra femeilor. Cu această ocazie, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse va lansa o campanie de conștientizare pentru a atrage atenția publicului asupra acestui fenomen îngrijorător, violența domestică, în special asupra femeilor. Astfel, prin intermediul Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse (ANES) între femei și bărbați, ministerul va derula o serie de evenimente, până pe 10 decembrie, când se va sărbători Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

 

„Orice pas este important pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen. Cu această ocazie, vreau să reamintesc și telefonul de urgență 0800.500.333 - Helpline dedicat victimelor violenței domestice, discriminării de gen și traficului de persoane. Peste 4.000 de persoane au sunat de la începutul anului”. 

 

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

 

5.000 de persoane au apelat la găzduire și consiliere

 

Pentru a veni în sprijinul femeilor care au fost victimele violenței domestice, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin ANES, a dezvoltat proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță”. Până acum, peste 5.000 de victime au primit găzduire, consiliere vocațională și terapie prin grupuri de suport, în cele 42 de locuințe protejate existente în toate județele țării. Trebuie spus însă că la nivel național funcționează și opt centre de asistență şi consiliere destinate agresorilor.

 

Vineri, 25 noiembrie, toate instituțiile importante ale statului român au fost invitate de Ministerul Familiei să-și ilumineze sediile în culoarea portocaliu, aleasă ca simbol al luptei împotriva violenței asupra femeilor, potrivit Organizației Națiunilor Unite. 

 

Strategia pentru egalitatea de șanse, adoptată în curând

 

Tot ieri, ministrul Gabriela Firea a anunțat că Strategia Națională privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru perioada 2022 - 2027 va fi adoptată în curând de Guvern. „Lucrurile sunt pe ultima sută de metri cu acest document și sunt convinsă că în foarte scurt timp varianta finală va ajunge pe masa Guvernului. Am avut foarte multe de lucru, au fost modificări importante solicitate de celelalte ministere, dar am primit aproape toate avizele. Doar o instituție, Ministerul Justiției, trebuie să-și dea acordul și sunt foarte optimistă că asta se va întâmpla în următoarele zile. Sunt sigură că până la sfârșitul anului Strategia va fi adoptată”, a afirmat ministrul Gabriela Firea. 

 

Ghid împotriva hărțuirii sexuale 

 

În paralel, Ministerul Familiei a dezvoltat un ghid privind hărțuirea sexuală la locul de muncă. Un document important, elaborat de specialiștii ANES împreună cu Institutul Român pentru Drepturile Omului și Ministerul Muncii, ale cărui prevederi urmează să fie implementate în toate instituțiile statului. Orice conduită ostilă sau nedorită, orice comentariu verbal nepotrivit sau orice acțiuni și gesturi nepotrivite înseamnă hărțuire sexuală și acest ghid stabilește toate măsurile care trebuie luate la nivelul unei instituții pentru a gestiona astfel de situații, dar în primul rând pentru a preveni. „Hărțuirea sexuală este un fenomen despre care se vorbește mult prea puțin, dar care este prezent în instituțiile publice și companiile private. Chiar am avut în ultimele luni o decizie importantă împotriva statului român într-un proces deschis la CEDO de o angajată a unei instituții de stat. Acest ghid este un instrument important, pe care dorim să-l implementăm în toate instituțiile și care va fi un sprijin real pentru angajați, dar și pentru angajatori”, a declarat ministrul Familiei, precizând că în zilele următoare documentul va fi trimis pe circuitul de avizare și se dorește ca până la sfârșitul anului să fie adoptat prin hotărâre de guvern.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×